tiistai 12. joulukuuta 2023

Pitäiskö alkaa vetämään ryhmäliikuntaa?

Tässä on nyt tällä viikolla joka päivä jokin "koettelemus" ja tämänpäiväinen stressinaihe oli ryhmäliikunnan ohjaaminen muulle luokalle. Vaikka tämä toimi kurssin ns. lopputyönä tää oli varmaan vähiten ahdistava koko kurssin tehtävistä ku sai itse valita mieluisensa teeman ja sai pysyä liikuntatuokion sisällön osalta omalla mukavuusalueella. Eikä tästä edes tullut numeerista arvostelua ettei sen puolesta olisi tarvinnut täydellisesti suoriutua. Mut ahdistaahan tollanen tilanne silti! XS

Ennen kuin kerron miten meni esittelen hieman suunnitelmaani. Mietin alun perin että ottaisin vain suoraan pätkän vakkarivenyttelyrutiinistani, jolloin ei tarttisi pelätä unohtavansa liikkeiden järjestystä ja olin jo oikeastaan valinnut yhden neljän liikkeen setin minkä pohjalle kokoaisin suunnitelmaani. Ne liikkeet sisälsi takareiden venytyksiä sekä olkapäiden kiertoja/twistejä. Meidän piti ton kurssin aikana käydä osallistumassa erilaisille ryhmäliikuntatunneille, ja parikin ohjaajaa hyödynsi lämmittelyssä keppiä, jolloin innostuin ottamaan kepin mukaan omaankin suunnitelmaani, se sopi sitä paitsi hyvin yhteen  suunnittelemieni olkapääpainoitteisten liikkeiden kanssa. Pelkkä olkapäihin keskittyvä liikuntatuokio ei kuitenkaan sinällä inspannut, mutta sitten keksin yhdistää mukaan myös lonkan, ja koska kummatkin nivelet ovat palloniveliä nimesin suunnitelmani "liikettä palloniveliin". Kokosin idean ympärille sitten niin paljon liikkeitä että materiaalia olisi riittänyt varmaan tunnin mittaisen ohjelman tekoon, mutta homma piti rajata 15 minuuttiin, joten piti hieman karsia. Loppujen lopuksi hylkäsin sen aluksi lukitun neljän liikkeen setin, sillä sen selostus oli kamalan monimutkaista kun kädet ja jalat teki eri asioita ja sen ohjeistaminen takkusi. Lopulliseen suunnitelmaan sain paljon ideoita yhdeltä ryhmäliikuntatunnilta, Bertan vetämä kehonhuoltotunti Ahkerasalilla oli tosi mukava kokemus. Varastin myös pari liikettä ohjeistuksineen suoraan Livin videoista, hän selostaa liikkeet yksityiskohtineen niin havainnollistavasti.

Kuvasin jo viime viikolla videolle koko liikuntatuokion, mutten oo vielä kehdannut katsoa sitä saati edes siirtää koneelle, joten en saa koko ohjelmaa näytille tähän ainakaan nyt. Tänään tunnilla meidän piti kuitenkin kuvata pätkä jokaisen ohjauksesta kun opettaja oli sairaana, ni siitä saikin hyvän maistiaisen tänne blogiin pistettäväksi:


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Tollain esiintyminen ison porukan edessä ei oo millään tasolla mulle luontaista, joten lähdinkin miettimään miten saisin tilanteen itselleni mahdollisimman mukavaksi. Silleen ohjelma pitäisi suunnitella kohderyhmän mukaan ja minä mietin vaan itsekkäästi itseäni. xD Mut näen asian niin että jos joutuisin mahdottoman kauas omasta elementistäni homma välittyisi hölmönä myös muille, et parempi varsinkin tälleen harjoitusvaiheessa opetella tekemään olonsa mukavaksi ohjaustilanteessa ja hakea sitä kautta varmuutta tekemiseen. Skippasin siis suurimmaksi osaksi vuorovaikutuksen ja vedin vaan edessä omaa juttuani, ja taustamusiikiksikin olin valinnut itelle kannustavia biisejä. Homma sujui suunnilleen suunnitelmieni mukaan, vedin vaan siinä paineissa hieman ripeemmällä temmolla liikkeet kuin harjoituskerroilla ja lopussa piti yrittää venyttää. xp

Lopuksi sain palautetta luokkalaisilta, ja en kestä miten mukavia kommentteja kaikilla oli! Vaikutin muka ihan valmiilta ryhmäliikunnan ohjaajalta ja monet tykkäsi suunnittelemani liikuntatuokion sisällöstä ja kertoi viihtyneensä. Muutama tuli myös jälkikäteen kehumaan miten paljon oon kehittynyt alkusyksystä. Ai että, ton ryhmän sisällä vallitsee kyllä ihanan kannustava ilmapiiri. .-) Toki kehityskohteitakin mainittiin mut yllättävää kyllä mulle jäi tosta tunnista onnistunut fiilis. Heti ekana koulupäivänä oli puhetta miten mieliala vaikuttaa ryhtiin ja nyt sain todeta sen ihan paikkansa pitäväksi: Oon näiden tän ja eilisen päivän onnistumisten myötä marssinut koulun jälkeen juna-asemalle ihan selkä suorana vastoin perinteistä katse-maassa-hartiat-korvissa-etukumara-asentoani. 

Noh, eiköhän tää mun tuuri huomenna jo käänny, ei mitään hajua mitä tosta kuormitusfysiologian tentistä tulee ku en vaan ole saanut aikaiseksi lukea siihen kunnolla. Haaveilin et maratoonaisin tänään kaikki kirjoittamani muistiinpanot, mut nyt kello on jo yhdeksän illalla ja oon ehtinyt käydä läpi vain kaksi aihealuetta. Yks luokkalainen pisti ihanasti viestiä ja kyseli millä fiiliksillä oon huomisen suhteen ja totesin saavani koko ajan "en ole kuullutkaan tästä ennen" -fiiliksiä vaikka luen itse kirjoittamiani muistiinpanoja, eli ei kovin hyvin ole jäänyt kurssin asiat mieleen. xD Tää postauksen kirjoituskin venähti ja nyt en ehdi edes suihkuun ku aikaistettiin isin kanssa iltapottuja, no ruuan jälkeen sit.

2 kommenttia:

iikku kirjoitti...

Mä uskon, että hyvä tuuri jatkuu! Sulla on varmaan joku hyvä ajanjakso planeetallisesti. .--D Onnea koitokseen!
Tosi mainiota, että esiintyminen sujui hyvin, ja sait kehuja ansaitusti! Olen sinusta ylpeä. .--) Olit tosi pätevä ja hyvä!
Mun mielestä on tärkeintä kaikissa tilanteissa ja asioissa saada ensin itselle mukava ja turvallinen olo, koska sen jälkeen se välittyy kaikille! Ja kun tekee asioita, mistä itse tykkää ja mihin itse uskoo, alkaa vetämään puoleen sellaisia ihmisiä, jotka myös uskoo niihin ja joille niistä on hyötyä. Tähän haluan ainakin uskoa. .--D Sussa ja sun tavassa tehdä asioita voi olla ja on jotain sellaista, mitä kukaan muu ei voi korvata eikä tehdä yhtä uniikisti ja paremmin kuin sinä. .-)
Tässä nyt ei ollu arvosanaa, mutta mun mielestä arvostelukriteereiksi kuuluisi se, että ylittää itsensä ja että kokeilee jotain mielenkiintoista, vaikkei oo täysin varma lopputuloksesta. .-D

Kasa kirjoitti...

Jee hyvä planeetat! Ilahdutti kyllä kuulla et muut tykkäsi suunnittelemastani ohjelmasta ja josse ohjausosiokin eteni sujuvasti niin kaikkien kannalta parempi niin. .-D Joo just tota samaa ajatusta hain tuossa selityksessänikin postauksessa, mut avasit sen pätevämmin. .-) Olipas kivasti sanottu! ♥ Kiva kun jaksoit käydä lukemassa ja kommentoimassa näitä juttujani + kiitos ilahduttavasta kommentista. <3