torstai 21. joulukuuta 2023

Hampaiden harjaaminen oheispuuhaa

Tein joskus iäsyys sitten postauksen siitä miten harjaan hampaat, nyt aion puolestaan kertoa mitä teen samaan aikaan kun olen harjaamassa hampaita. Aktiviteetteja on monipuolistanut hurjasti se että kykenen nykyään harjaamaan katsomatta peiliin, aiemmin oli pakko seurata touhua koko aika peilistä jotta pysyi kartalla siitä mitä teki.

Varpaille nousu ja kyykkäys ovat jo pidemmän aikaa sisältyneet jalkaholviliikkeisiini, mut toki niitä voi huvikseenkin tehdä pohkeiden ja reisien lihaksiston vahvistukseksi. Kannattaa käydä välillä myös syväkyykyssä! Jos hallittu laskeutuminen kyykätessä (liike tapahtuu hitaasti eikä alas vain lössähdetä) on haastavaa, kannattaa aluksi tulla vain alhaalta ylös. Koen myös että kun liikkeen aloittaa kyykky-asennosta sinne on helpompi palata uudelleen. 

Yhdessä katsomassani videossa lupailtiin tasapainon kehittyvän säären etupuolen lihaksia aktivoimalla ja suositeltiin liikettä, jossa nojataan selkä seinään ja nostetaan varpaat ylös niin että kantapäät jäävät lattiaan. En tiiä teenkö liikkeen väärin koska mulla välillä muljastelee joku jänne kantaluun alla häiritsevästi.

Ehkä parhaiten tasapainooni on kuitenkin vaikuttanut varpaiden "nyrkistäminen". Tehtiin viime keväänä erilaisia varvasliikkeitä jotka edellytti esim. yhden varpaan liikuttelua kerrallaan enkä kyennyt siihen ollenkaan koska vissiin jalkapöydän ja varpaiden pikkulihaksistoni on niin passiivinen. En tiiä onnistuuko vastaavat liikkeet kunnolla nytkään, mut oon saanut huimasti liikkuvuutta varpaisiin! Tää on yhä hieman epämukava liike ja usein varpaiden ruttaamisen myötä myös naama reagoi. xD Jos liikkeen tekee jalat ilmassa, saa samalla myös syvimmät vatsalihakset osallistumaan vakaan asennon ylläpidon myötä. Toinen istuskeluliike on ryhdin kohennukseen tarkoitettu. Ideana on istua suorana selkä ja pää kiinni seinässä. Tää on käytössäni lähinnä silloin kun olen väsynyt eikä ole motia seistä. .-D 

Sitten on vielä muutama venyttelyliike. Seisova pigeon venyttää pakaroita ja tarjoaa samaan syssyyn myös tasapainoharjoituksen. En kauheesti tykkää yhden jalan liikkeistä kun tuntuu että tasapaino ei riitä ja usein helpotan asentoa ekan horjahduksen jälkeen, mutta eihän silloin juurikaan pääse kehittymään. Oikeastaan huojuntaa kannattaisi toivoa, sehän kertoo että kroppa tekee tosissaan töitä tasapainon hakemiseen. Tai ainakin yritän uskotella itselleni näin ettei menisi moti huonon tasapainon kanssa. xD Toki jos haluat treenata tasapainoa ilman turhaa kikkailua yhdellä jalalla seisonta on hyvä liike tähän väliin.

Myös seisaallaan tehtävä etureiden venytys tarjoaa tasapainotreeniä. Testaapa huviksesi tarttua nilkkaan vastakkaisella kädellä (tähän ei ole mitään muuta syytä kuin se etten tykkää vaihtaa harjauskättä ja tarraan siksi samalla kädellä kumpaankin jalkaan). Tykkään miten tämä asento tarjoaa samalla hyvän mahdollisuuden treenata lonkkaluun asentoa, lantion posteorinen tiltti vahvistaa venytyksen tuntua etureidessä (anteriorinen tiltti tehostaisi puolestaan takareisien venytystä eteentaivutuksessa).

Lopuksi vielä pohkeet. Venyttääksesi molempia pohjelihaksia tee venytys sekä jalka suorana että polvi koukussa!


Ehdin oikeastaan yhden harjaussession aikana tehdä lähes tämän koko setin (toistoja 20 kpl ja venytyksiin pitoa 10s) ja kyllä, siinä menee aikaa. Tietty sit voi varioida, esim. jos jalkoja särkee en tee muuta kuin venytykset tai istun. Jos taas olen valvonut nukkumaanmenoajan yli ja on jo kiire unille en tee mitään, nopeuttaa huimasti harjausaikaa. x)

Kiinnostaisi kuulla miten te muut multitaskaatte hampaiden harjauksen aikana? .-D

Ei kommentteja: