sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Simsala gif!

Itelle sarjoja katsoessa tai pelejä pelatessa on aina tärkeä osa fiilistä selailla jälkikäteen aiheeseen liittyviä juttuja esim. tumpissa ja rebloggailla kaikki suosikkihetket talteen. Olen kuitenkin "spoilerherkkä", eli tämän voi tehdä vasta läpipeluun tai koko kauden katsomisen jälkeen. Ja arvatkaa onko pettymys kun tätä tumppihetkeä on odottanut ja sit aiheesta ei löydykään juuri mitään?? 

Mua jäi vaivaamaan se ettei Simsala Grimm -ohjelmasta löytynyt kuin pari vaivaista gif-kuvaa, joten päädyin sitten ottamaan ohjat omiin käsiini ja gif-kuvittamaan sarjan jokaisen jakson. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä vain muutama kuva / jakso, mutta homma riistäytyi hieman käsistä... Toivottavasti postaus edes aukeaa, kirjoitustilassa se on ainakin niin jumijumijumi tämän kuvamäärän takia. xD En ollut koskaan aiemmin perehtynyt videoiden muuttamiseen gif-muotoon ja jotenkin yllätti että siihen löytyi samantyyppisiä online-convertoreita kuin tubevideoiden/audioiden lataamiseen. Tietty joku koneelle asennettava ohjelma ois varmaan tehnyt siistimpää jälkeä, mut en jaksanut nähdä niin paljon vaivaa eikä laadussa edes juuri huomaa ongelmia kun kuvat laittaa tarpeeksi pieneksi, hehe.

Ennen kuin päästän teidät katselemaan lopputuloksia esittelen hieman prosessissa käyttämiäni ohjelmia:

Make A Gif -sivusto tarjoaa tosi helppokäyttöiset ja samaan aikaan pätevät työkalut gif-kuvien tekemiseen. Kuvan alku- ja lopetuspisteet saa katsottua tarkkaan mieleisikseen. Miinusta ilmaisversiossa on kehnohko kuvanlaatu ja sivuston logon lisääminen jokaiseen kuvaan, mutta ne oli helppo rajata pois lopputuloksesta kun kuvat piti joka tapauksessa kierrättää Gimpin kautta rajatessa pois mustat reunat (ah näiden vanhojan ohjelmien kuvasuhde). Make A Gifin kanssa ilmeni paljon "emme voi käsitellä tätä videota" -virhekoodeja, mut ku tarpeeksi monta kertaa yritti uudelleen ni kyl se sit lopulta melkein kaikki videot sai auki. .-D

Imgur tarjoaa myös Video to Gif -työkalun, ja tää on mukava kun kuvat tallentuu samalla automaattisesti muiden siellä säilössä olevien omien kuvien joukkoon! Aloitus- ja lopetuspisteiden tarkka sijoittaminen on lähes mahdottomuus, joten paljon jälkisiistimistä joutui tekemään Gimpin kanssa, mut varsinkin paremman kuvasuhteen omaavissa kolmannen kauden jaksoissa jokunen kuva oli kevollinen ihan sinällään, mikä oli tosi jees ja nopeutti muokkausprosessia. Kuvat tallentuvat myös isoina ja hyvälaatuisina. Toisin kuin aiemman Make A Gifin kanssa jos tää Imgurin ohjelma totesi ettei videon käsittely onnistu niin sitten se ei oikeasti vaan onnistu ja piti käyttää eri videota tai ohjelmaa. Tässä on myös (ilmeisesti?) rasittava 3-4:n kuvan tekeminen / tunti -rajoitus tjms, mut opin lopulta kiertämään tämän katkaisemalla aina välillä nettiyhteyden, jolloin luvut nollautui ja pystyin suoraan jatkamaan. .-D

Kuten tuossa jo aiemmin kävi ilmi oli GIMP-kuvankäsittelyohjelma korvaamaton apulainen, ja käytin sitä kuvien rajaamiseen sekä kuvien aloitus- ja lopetus-kohtien tarkkaan määrittämiseen. Ilmeisesti Gimpillekin löytyisi ladattavaksi joku erillinen video-lisäosa jolla videot saisi muutettua gifeiksi, mut en ollut varma tarvitsisiko sitä varten muokattava video olla tallennetuna koneelle, joten siltä kannalta online-convertorit olivat mieluisampia käyttää. Pakko jakaa vielä editointivinkkejä gif-kuvien käsittelyyn, näiden oivaltaminen helpotti omaa työskentelyäni:
  • Jos poistat layereita kuvan lopusta (=ylimmät layerit), voit käyttää "poista taso" -ominaisuutta, mutta aloituspisteen kanssa (=alimmat layerit) näin ei voi toimia, koska joidenkin tasojen läpinäkyvät kohdat saattavat käyttää alimman layerin värejä. Tällöin on käytettävä "yhdistä alas" -toimintoa, muuten kuvaan tulee "reikiä".
  • Pidemmissä gif-kuvissa voi olla satoja layereita, ja niiden klikkailu yksitellen näkyväksi/näkymättömäksi on työlästä jos jotakin tiettyä yksityiskohtaa pitää säätää. Opinkin, että kaikki layerit saa kerralla näkyviin/pois näkyvistä kun klikkaa pitää siftin pohjassa ja klikkaa tason silmä-kuvaketta.
  • Pitäisikö sinun poistaa monta peräkkäistä layeria samalla kertaa? Klikkaa kaikki tasot piiloon ja näpyttele auki vain ne layerit, jotka sinun on tarkoitus poistaa. Klikkaa sitten hiiren oikealla painikkeella tasoa, ja valitse "yhdistä näkyvät tasot...", jolloin saat kaiken poistettavan yhdelle tasolle ja se on helppo hävittää.
  • Haluaisitko korostaa jotakin gif-kuvan turhan nopeasti ohi vilahtavaa kohtaa? Tee muutama "kahdenna taso" -toiminto! Kannattaa kuitenkin tarkistaa lopputuloksesta, ettei muokkaus jätä silminnähden töksähtävää pätkää kuvaan. 
  • Muista klikata tallentamisen yhteydessä "as animation" ja "ikuinen silmukka" -kohdat aktiiviseksi. Tallennuslaatikossa oleviin lukuihin ei tarvitse koskea, sillä kunkin layerin vaihtumisnopeus määritetään erikseen tasot-lehdillä automaattisesti.
Noin, nyt kun tarinoin tässä kaikkea turhaa on ainakin osa postauksen kuvista ehtinyt latautua, näitä nimittäin kertyi ihan järjetön määrä... Jos/kun kaikki kuvat eivät lataudu kerralla tai et muuten vaan jaksa katsoa kaikkea, tein toisen maltillisemman 3 kuvaa / jakso -version. Saatan myös postailla jotain lempparikuviani erikseen tänne jos nyt ikinä saan aikaiseksi lol. .-D En tiiä oliko tämä gif-projekti sen arvoinen että siihen kannatti kuukausien ajan käyttää useampikin tunti päivästä, mut mulla oli kivaa ja oon ylipäätään innoissani siitä että osaan jatkossa tarvittaessa muuttaa haluamani videopätkät gifeiksi jos siltä tuntuu! Laitoin muuten jaksojen nimet sekä englanniksi että suomeksi, ihan kaikkiin satuihin en tosin suomenkielistä vastinetta tiennyt/saanut selvitettyä, ni mua saa sivistää asian tiimoilta. .-D Noni, eteenpäin ->

King Thrushbeard / Kuningas Rastasparta

The Brave Little Tailor / Uljas räätäli

Tom Thumb / Peukaloinen


Hansel & Gretel / Hannu ja Kerttu

The Wolf and the Seven Little Kids / Susi ja seitsemän pientä kiliä


The Devil's Three Golden Hairs / Paholaisen kolme kultaista hiusta



The Six Servants / Kuusi palvelijaa

The Master Thief / Mestarivaras

Rapunzel / Tähkäpää

The Meaning of Fear / Satu pojasta joka tahtoi oppia pelkäämää









Rumpelstiltskin / Tittelintuure

Puss in Boots / Saapasjalkakissa

Brother & Sister / Veli & Sisko


The Bremen Town Musicians / Bremenin soittoniekat

Little Red Riding Hood / Punahilkka

Table Set Yourself / Taikapöytä, kulta-aasi ja maila

Faithful John / Uskollinen Johannes

The Crystal Ball / Kristallipallo

The Blue Light / Sininen liekki

Cinderella / Tuhkimo

Snow White / Lumikki

Sleeping Beauty / Prinsessa Ruusunen

The Six Swans / Kuusi joutsenta
The Two Princesses / Kaksi prinsessaa

The Frog Prince / Sammakkoprinssi

The Goose Maiden / Hanhipiika


Jack and the Beanstalk / Jaakko ja pavunvarsi


Furry Critter / Kaikenkarvainen



The Hare and Hedgehog / Jänis ja siili


Old Sultan / Vanha Sulttaani

Mother Holle / Holle-muori


The Three Little Pigs / Kolme pientä porsasta

The Four Skillful Brothers / Neljä taitavaa veljestä


The Magician's Feud

The Nightingale / Satakieli

The Beauty and the Beast / Kaunotar ja Hirviö

The Twelve Princesses / Kaksitoista prinsessaa


Hans in Luck / Onnekas Hannu

Little Mook

Goldilocks and the Three Bears / Kultakutri ja kolme karhua


Aladdin and the Wonderful Lamp / Aladdin ja taikalamppu

Caliph Stork / Viisas haikara

The Drummer / Rumpali


Snow White and Rose Red / Lumivalko ja Ruusunpuna

Bearskin / Karhunturjake 

The Little Mermaid / Pieni merenneito

Pinocchio / Pinokkio



Iron John / Rauta-Hannu

Emperor in New Clothes / Keisarin uudet vaatteet

Jorinda and Joringel / Jorinde ja Joringel


The Singing, Soaring Lark / Laulava liekkuva leivonen


The Three Feathers / Kolme höyhentä


Kommentoi ihmeessä jos pääsit tänne loppuun asti, jotenkin epäilen ettei moni tästä suoriudu. .-D

Ei kommentteja: