tiistai 27. lokakuuta 2020

Biisinostalgiaa

Tervetuloa musiikkimatkalle lastenlauluista suomalaiseen iskelmään ja siitä poikabändien pariin! Innostuin kesällä biisinostalgisoinnista, ja päädyin Novan Millenium-listojen sekä tämän blogin perusteella kursimaan kokoon listan itselle merkityksellisistä biiseistä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajalta. Ai miksi mukana on biisejä vain vuosilta 2000-2009? Biisien painoarvo muuttuu ajan saatossa, ja tällä hetkellä on vielä vähän vaikea sanoa, mitkä kaikki kappaleet ovat merkityksellisiä viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Kappaletarjonnan rajaaminen 2000-luvun alkuun oli myös siinä mielessä kätevä, että kävin noina vuosina peruskoulun, ja tuntui jotenkin kivalta ajatukselta summata yhteen itselle merkittäviä biisejä lapsuus-nuoruusajalta. Ylipäätään joitakin biisejä liittää automaattisesti tiettyihin ajankohtiin, paikkoihin, ihmisiin yms. Nojuu, tässä niitä nyt tulisi:

2000-luvun parhaat biisit!


🎵 Lähtevien Laivojen Satama 🎵 Ajetaan Tandemilla 🎵 Anssi Kela - Nummela 🎵 
🎵 Mamba - Meille vai teille 🎵 Sakari Kuosmanen - Pieni Sydän 🎵 
🎵 Maija Vilkkumaa - Ei 🎵 Yö - Rakkaus On Lumivalkoinen 🎵 Tiktak - Heilutaan 🎵 
🎵 PMMP - Päiväkoti 🎵 Indica - Ikuinen Virta 🎵 Antti Tuisku - En halua tietää 🎵 
🎵 Anna Eriksson - Ei Se Mennyt Niin 🎵 Madonna - Hung Up 🎵 Stella - Lumottu 🎵 
🎵 Annika Eklund - Shanghain Valot 🎵 Sunrise Avenue - Fairytale Gone Bad 🎵 
🎵 Don Johnson Big Band - Road 🎵 Disco - Aurinko Laski 🎵 Neljä Ruusua - Tahdon 🎵
🎵 Lauri Tähkä & Elonkerjuu - Pauhaava Sydän 🎵 Apulanta - Viisaus Ei Asu Meissä 🎵 
🎵 Jore Marjaranta - Pieni ihminen 🎵 Tea - Tytöt Tykkää 🎵 Mika - Grace Kelly 🎵
🎵 Enrique Iglesias - Tired Of Being Sorry 🎵 Timbaland ft. OneRepublic - Apologize 🎵
🎵 Robbie Williams - She's Madonna 🎵 Alicia Keys - No One 🎵 Take That - Rule The Worl 🎵
🎵 30 Seconds To Mars - From Yesterday 🎵 Elastinen - Anna Soida 🎵 Uniklubi - Luotisade 🎵
🎵 Tokio Hotel - Spring Nicht 🎵 Gym Class Heroes - Cupid's Chokehold 🎵
🎵 Avril Lavigne - Girlfriend 🎵 Basic Element - To You 🎵 Anna Abreu - Vinegar 🎵
🎵 Happoradio - Hirsipuu 🎵 Kim Herold - Social Butterfly 🎵 Lady Gaga - Poker Face 🎵
🎵 Herra Ylppö & Ihmiset - Sata Vuotta 🎵 Vincent - Miss Blue 🎵 Waldo's People - Back Again 🎵
🎵 Simple Plan - Your Love Is A Lie 🎵 Cheek - Liekeissä 🎵 Lovex - Turn 🎵
🎵 Until June - Sleepless 🎵 Backstreet Boys - Inconsolable 🎵 Jonas Brothers - S.O.S 🎵
🎵 The Rasmus - Livin' In The World Without You 🎵 P!nk - So What 🎵
🎵 3OH!3 - Don't Trust Me 🎵 Katy Perry - I Kissed A Girl 🎵

^Biisit ainakin yrittävät olla jonkin sortin aikajärjestyksessä, mikä ei todennäköisesti pidä täysin paikkaansa koska olen kuitenkin tehnyt virheitä ja pelkään koko ajan unohtaneeni jotain oleellista, mutta eiköhän tällä selvitä. .-D Mainitsin tässä muuten vain yhden biisin per artisti/bändi rajoittaakseni hieman listan venymistä liiallisuuksiin. 

En nyt linkitä jokaista kappaletta erikseen, mutta kokosin 30 biisiä tähän soittolistaan jonkin sortin parhausjärjestykseen sekä nostalgiafiiliksen nostattamisen että nuoruusajan merkittävyyden mukaan. Varsinkin listan alkupäässä nostalgialla on hiukan suurempi painoarvo, ja ylipäätään välillä oli vaikea vertailla lapsuusajan lempibiisejä vs 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupään kappaleita, joista moni on yhä muutenkin paljon kuuntelussa enkä koe näitä kappaleita kovin nostalgisiksi. Jos video ei näy voit kuunnella soittolistan myös täältä!

Seuraavaksi höpöttelen vähän muistoja joidenkin biisien taustalta, joten laita ihmeessä soittolista pyörimään lukumusiikiksi. ,-)

Kappaleluettelon alkupäähän oli pakko heittää pari laulua, jotka muistan lasten levyiltä. .-D Kutosella meidän luokka muuten esitti tuon "Lähtevien Laivojen Sataman" koulun kevätjuhlassa.

Mamba ja Anssi Kela ovat jääneet mieleen varsinkin lapsuusaijen yökylävierailuilta, sillä silloinen kaverini Seppo fanitti heitä ja kyseisten esiintyjien levyjä tuli aika monia kertoja kuunneltua. Mamban kappaleista on jäänyt mieleen myös "Mitä Yhdestä Särkyneestä Sydämestä", "Valokuvia" ja "Vielä On Kesää Jäljellä". Anssi Kelan biiseistä puolestaan tykkäsin tuon "Nummela"n lisäksi myös "Kaksi sisarta", "Mikan Faijan BMW", "Puistossa", "Milla", ja "Kissanpäivät" -kappaleista.

Tykkäsin pienenä katsoa Staraoke-ohjelmaa, jossa lapset ottelivat toisiaan vastaan karaokekisailun merkeissä. Ohjelman kautta jäi mieleen varsinkin "Pieni Sydän" ja "Ei" -kappaleet.

PMMP:n ja Indican kuuntelu olivat jälleen Sepon aikaansaannosta ja niiden kuuntelu vie muistot automaattisesti kesän mökkireissuihin ja synttärijuhliin yms. Näillä tyttöbändeillä oli kyllä hyviä biisejä, mainittakoon Indicalta ainakin "Vuorien Taa" ja "Scarlett" ja PMMP:ltä "Oo Siellä Jossain Mun", "Matkalaulu" ja "Pikkuveli".

Jälleen Seppomuistoja, kuunneltiin lukemattomia kertoja läpi Antti Tuiskun esikoisalbumi, jolta jäi parhaiten mieleen kappaleet "En halua tietää", "Ota kuva" ja "Ensimmäinen". Ai että, ikävä tätä vanhaa kunnon Anttia. .-D

Toi Madonnan "Hung Up" vie mut automaattisesti joulukuuhun 2005, kun tehtiin koulun historian tunneilla jotain Egypti-aiheisia tutkielmia (ei varmaan oo ihan oikea sana kun oltiin kuitenkin vielä ala-asteella mut juu) ja ope laittoi radion soimaan, ja tämä biisi tuli usein. Muistan kuunnelleeni takanani istuvien poikien keskustelua, ja päivittelivät miten viisikymppinen nainen voi kuulostaa ja näyttää niin hyvältä. 

Anna Eriksson oli mulle oikeastaan ensimmäinen "oma" artistilöydös. Tykästyin radiokuuntelujen myötä "Ei Se Mennyt Niin" -kappaleeseen, minkä seurauksena tuli ostettua useampikin Annan levy. Lempikappaleita löytyypi melkoinen lista, mainittakoon nyt ainakin "Odota Mua", "Kun Katsoit Minuun", "Sitäkö tää on?" ja "Jos". Fanitusaika jäi harmillisen lyhyeksi, sillä yläasteelle siirtyessä oli tietenkin noloa myöntää kuuntelevansa iskelmää ja ylipäätään siirryin tuossa vaiheessa jostain syystä ihailemaan enemmän mieslaulajia.

Neljä Ruusua oli yksi merkittävimmistä nuoruuteni yhtyeistä, ja päiväkirjani sivut täyttyivät radiossa soineiden kappaleiden sanoituksista. Oli mahtia, kun sain Sepolta lainaan Neljän Ruusun Ensi-ilta -albumin, josta ehdoton suosikkikappaleeni oli "Tahdon", vaikka levyllä on paljon muitakin hyviä biisejä! Parhaiten Neljän Ruusun kappaleista on jäänyt mieleen mm. "Tie Ajatuksiin", "Valuva Taivas", "Nuoli Ja Sydän" "Soudat – Huopaat", "Ensi-ilta", "En Voi", "Gloria" ja "Pyhäinmiestenpäivä".


Jotenkin vaikea uskoa että siitä on jo yli kymmenen vuotta kun löysin Mikan! Kuuntelin pääasiassa suomalaista musiikkia, sillä kielimuurin vuoksi englanniksi lauletut kappaleet eivät sykähdyttäneet, mutta sitten kuvioihin astui Mika, joka erottui massasta erilaisen laulutyylinsä vuoksi, ja ihastuin täysillä hänen kimitykseensä! Radisoittojen myötä päähän jäi pyörimään "Grace Kelly", ja "Relax, Take It Easy" soi paljon meillä koulussa kun luokkalaiseni kuuntelivat kyseistä kappaletta. Ylipäätään tykkään hirmusti melkein kaikista Life in Cartoon Motion -albumin kappaleista!

Musavideokanava The Voice alkoi näkyä meidän telkkarista, ja sitä tuli tuijotettua melkeinpä päivittäin läksyjen tekemisen ohessa ja tästä eteenpäin suurin osa musiikillisista vaikutteista tulikin tätä kautta. Voicen kautta löydetyistä biiseistä saisi varmaan ihan oman postauksen aikaiseksi, mutta mainittakoon yksi ensimmäisenä mieleen jäänyt kappale "To You", jonka musavideo huvitti tuolloin. .-D

Anna Abreun menoa tuli seurattua naikkosen musauran alusta alkaen, ja jos jaksaisi voisin luetella tässä kaikki hänen ensimmäiset singlejulkaisunsa aina "End Of Love"sta lähtien, mutten taida. "Vinegar" jäi parhaiten mieleen, ja kutsuttiin Fikun kanssa FOB:n "Tiffany Blews"ia nimellä "Patrikin Vinegar", koska niiden alku kuulosti meistä samalta. xD


Happoradion "Hirsipuu", "Che Guevara", "Puhu Äänellä Jonka Kuulen" ja "Olette Kauniita" kolahtivat sen verran kovaa, että tuli jopa ostettua bändin Kaunis Minä -albumi, josta mulle tulee elävästi mieleen oikeastaan koko ysiluokka ja kaikki säädöt silloisen kaverin SL:n kanssa. x-)

Until Juneen liittyy nolo enkkumoka, sillä sekoitin nimen eri yhtyeeseen Unklejamiin, ja koittaessani metsästää radiossa kuulemaani "Sleepless"-kappaletta näillä tiedoilla YouTubesta ei mitään tietenkään löytynyt. Onneksi löysin lopulta etsimäni biisin!

Nuoruudessani Jonas Brothers oli todellinen teinisensaatio, ja päädyin itsekin mukaan hysteeriseen fanitukseen mm. ostamalla kalliita ulkomaisia lehtiä, joista leikattujen Joen, Kevinin ja Nickin kuvien ja julisteiden avulla tapetoin koko huoneeni seinät uudelleen. Kiinnostus alkoi "S.O.S"-kappaleesta, ja yksi elämäni hienoimmista päivistä oli kun pusikkokesoni kaupasta löytyi bändin A Little Bit Longer -albumi! Fanitettiin JB:tä yhdessä SL:n kanssa, ja meidän suosikkijuttu oli kuunnella ämppääni käsityötunneilla ja katsella Camp Rock -elokuvaa kyllästymiseen asti. Parhaita biisejä olivat mm. "Burnin' Up", "Hold On", "I've Gotta Find You", "Play My Music", "Pushing Me Away" ja "Tonight".

Lopuista kappaleista mulla ei sitten olekaan mitään ihmeellistä kommentoitavaa, mutta ne olivat silti tavalla tai toisella merkittävä osa tuota ajanjaksoani. Entäs te, mitkä biisit oli kovassa kuuntelussa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä? Tuliko tässä vastaan tuttuja vai unohdinko jotain oleellista? .-D

Ei kommentteja: