maanantai 16. marraskuuta 2020

Vastasin huijauspuheluun

Välttelen aina tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin vastaamista, joten puhelinmyyjät tai mahdolliset huijarit eivät ole olleet haitaksi. Kerran pankistakin jouduttiin vastaamattomien puheluiden takia laittamaan perääni viestiä useaan kertaan ennen kuin lopulta uskaltauduin vastaamaan sieltä tulevaan puheluun. .-D 

Muutama kuukausi sitten odotin yhteydenottoa yhden verkkokoulutuksen puhelinhaastattelun merkeissä, ja kun puhelin pärähti soimaan vastasin siihen olettaessani soiton liittyvän tähän haastatteluun. Yllätyksekseni puhelimesta vastattiin takaisin englanniksi, ja hämmennyin siitä hetkeksi niin etten tajunnut kuunnella keneksi soittaja edes esittäytyi. En vielä tässä vaiheessa aavistellut mitään pahaa, kunhan ajattelin että haastattelija saattaa testata kielitaitoani ja myötäilin kun tämä pyysi kuuntelemaan asiansa. Soittaja alkoi sitten selittää jotain internet-liittymässäni havaitusta tietoturvaongelmasta, missä kohtaa tajusin homman huijaukseksi, sillä käyttämäni nettiliittymä on isin nimissä eikä puhelinnumeroni pitäisi liittyä mihinkään nettiasioihin muutenkaan. En kehdannut edes lopettaa puhelua lyömällä luuria korvaan, joten annoin soittajan jatkaa yksinpuheluaan kunnes tämä lopulta katkaisi puhelun kun en enää vastannut hänen kysymyksiinsä. 

Googlailin jälkikäteen asiasta, ja puhelu liittyi oletettavasti nk. Microsoft-huijaukseen, jossa soittaja väittää olevansa teknisen tuen työntekijä ja pyytää uhria asentamaan tietokoneelleen "korjausohjelman", joka on todellisuudessa etähallintaohjelma. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Pelkäsin puhelun jälkeen saavani tyyliin jonkun kalliin laskun, mutta ilmeisesti pelkän huijauspuheluun vastaamisen ei pitäisi johtaa mihinkään vakavampaan, vaan vasta silloin ollaan pulassa jos huijari saa  urkittua pankki- tai luottokottitietoja yms. Ulkomailta tuleviin puheluihin ei kannata soittaa takaisin, sillä soitosta saatetaan laskuttaa reippaasti. On myös ok katkaista puhelu heti ilman mitään turhia kohteliaisuuksia kun sen tajuaa huijaukseksi.

Tästä on tosiaan kulunut useampi kuukausi, joten en tiedä kuinka ajankohtaisia kyseiset puhelinhuijaukset ovat tällä hetkellä, mutta ajattelin silti mainita asiasta, jotta useampi osaisi varautua mikäli vastaavanlaisia yhteydenottoja osuu omalle kohdalle. Valitettavasti näihin ansoihin lankeaa aina joku, varsinkin jos huijari esiintyy jonakin luotettavana henkilönä/yrityksenä, joten esim. verkkopankkitunnuksiaan ei missään nimessä tule kertoa, väittipä soittaja sitten olevansa poliisi tai pankin työntekijä. Soittaja saattaa myös käyttää ns. väärennettyä numeroa, jolloin ulkomailta tulevat puhelut näyttävät tulevan suomalaisesta numerosta (=numeron alussa on +358, mikä on Suomen kansainvälinen suuntanumero). Vinkkejä huijauspuheluihin varautumiseen löytyy täältä.

Blogmas muuten etenee varsin sopivassa tahdissa, puolet postauksista eli 12/24 on nyt julki, ja ajallisestikin ollaan suunnilleen puolivälissä. Ehkä tästä suoriutuu ajallaan. ,-D

Ei kommentteja: