maanantai 11. marraskuuta 2019

Spagaatti

Yksi tälle vuodelle asettamistani tavoitteista oli spagaattiin venyminen, katellaan vähän miten siinä kävi.

Middle split on ollut mulle alusta asti helpomman tuntuinen, joten päätin aluksi keskittyä siihen. Lähdin varsin kevyesti liikkeelle lisäämällä tiettyjen venytysliikkeiden (sammakko, perhonen) kestoa venyttelirutiinissani. En venytellyt kovinkaan usein, vain joka toinen päivä. Spagaatti on siitä jännä ettei kehitys mene niin että joka päivä pääsee vähän pidemmälle, vaan mulla jalat vaan välillä stoppaa venymisen kesken ja sit jonain muuna päivänä kuuluu vaan "naks" ja jalat aukee enemmän, eli tärkeää on tunnustella jalkojen senhetkistä fiilistä eikä väkisin pakottautua spagaattiin.


Joskus helmi-maaliskuussa tuli tehtyä ties kuinka monennen kerran tuo Boho Beautiful -kanavan spagaattivideo, ja koin sen aikana valaistumisen: Olin aiemmin normi-splittiä tehdessä ollut ihan selkä kumarassa (koska en ylettyisi muuten ottamaan käsillä tukea lattiasta), mutta kun siitä varovasti kohottautui suoraksi sujahti edessä oleva jalka reippaasti eteenpäin. Olin siis ollut luulemaani pidemmällä spagaatissa! Tuosta innostuneena aloin lisätä venyttelyrutiineihini entistä enemmän eteentaivutus yms. venytyksiä, ja aloin hyödyntää viiden minuutin odottelutaukoja tekemällä venytyksiä. Alkoi tuntua siltä että voisin sittenkin onnistua normi-splitissä ennen middleä.

Laiskistuin kuitenkin melko nopeasti ja kivuliaat polvitaive-venytykset vain ärsyttivät, mutta jatkoin niiden tekemistä osana venyttelyrutiiniani. Vaikka notkeutta tulikin lisää eivät venytykset tuntuneet tulevan koskaan helpommiksi. Jossain kohtaa keksin tehdä venytykset ensin vasemmalle jalalle, joka on mun heikompi jalka tasapainossa, venymisessä yms. Tällöin siirryttäessä vasemmasta jalasta oikeaan saattoi ilahtua miten kevyemmältä venytys tuntui tai kun siinä pääsi pidemmälle kuin että hyvän oikean jalan venyttelyn jälkeen olisi joutunut tuskailemaan vasemman kanssa.


Seuraava vähän merkittävämpi splitti-etappini on varmaankin tämä Boho Beautiful -kanavan kaksi viikkoa kestänyt splittihaaste. En ottanut mitään ennen & jälkeen kuvia, mutta jotenkin tuntui ettei tuossa kahdessa viikossa tapahtunut juurikaan kehitystä. En tiiä onko edes mahdollista "venytellä paikat kipeiksi", mutta niin mulle tuntui käyneen: kaikki eteentaivutusvenytykset oli normaalia kivuliaampia ja vasemmanpuoleinen lonkankoukistaja(?) jummaili (mitä se tosin tekee normaalisti muutenkin..) haasteen aikana, mutta heti sen loppumisen jälkeen venytykset alkoi taas sujua paremmin (sain esim. lähes kylmiltään pään kiinni polviin kun haasteen aikana en kerennyt videon pitkän eteentaivutuskohdan aikana venyä tarpeeksi moiseen). Välillä spagaattia tehdessä tuntui ettei takajalka meinaa olla oikein hallinnassa vaan jää kummasti vinoon, en tiiä korjaantuuko asia mitä pidemmälle spagaatissa pääsee vai teenkö nyt jotain väärin ja saan pian jalkani irtoamaan vahingossa... Haaste ei odotetusti vienyt vielä spagaattiin asti, mutta jotta kaikki työ ei menisi hukkaan nappasin videolta pari uutta liikettä mukaan venyttelyrutiiniini ylläpitääkseni splittikehitystä vielä haasteen päättymisen jälkeenkin.

Vasemmanpuoleinen lonkka jatkoi vammailuaan (en oikein edes tiedä mikä sillä on, ei se kipuile mutta tuntuu muuten vaan väärältä joissakin ääri-venytysasennoissa), ja siinä vaiheessa kun oikeallekin puolelle alkoi tulla samanlaisia oireita päätin suosiolla pistää stopin spagaattiharjoituksille sillä jalat selvästi vastusti spagaattihaaveitani. Jo pelkkä viikon tauko teki hyvää ja lonkat voivat taas paremmin, tosin vasen puoli muistuttelee kyllä toisinaan itsestään. Eihän spagaattiharjoitusten kuulu mukavalta tuntua, mutta mieluummin otan rauhallisemmin kuin vahingoitan jalkaani pakottautumalla spagaattiin. Nykyään sisällytän spagaattiharjoituksia venytyshetkiini ainoastaan silloin jos sinä päivänä on tullut tehtyä joogan yhteydessä edesauttavia venytyksiä tai menen middle splittiin vain kun sisäreidet kaipaavat venytystä jumpan jäljiltä. Ei mun tarvitse kiirehtiä spagaattiin, ja venyttelykin on taas paljon mukavampaa kun ei tule turhaa stressiä siitä kun pitäisi kokeilla spagaattia. Voin ihan hyvin kehittää rauhassa notkeutta esim. eteentaivutuksen yms. spagaattia edistävien venytysliikkeiden kanssa ennen kuin lähden tavoittelemaan kunnolla spagaattia. Boho-videoissa muutenkin aina muistutetaan että liikkeet pitää tehdä kehoa kuunnellen ja hyväksyen oma tilanne (mut siitä huolimatta tulee vähän luovuttajafiilis höh).

Loppuun vielä vertailukuvia spagaattiharjoituksista viimeisen vuoden ajalta.

Joulukuu 2018 suoritukseen verratessa kehitystä on selvästi havaittavissa, eli tässä auttoi juurikin kun lähti suoristamaan selkää jolloin jalat lähti aukeamaan vähän lisää. Muistelen että tuo heinäkuun kuva tuli otettua vähän splittihaasteen jälkeen. Vaikken nykyään treenaakaan spagaattiin menemistä säännöllisesti ei tulos näytä ainakaan pahasti hiipuneen, eli ihan perus venytyksilläkin saa ylläpidettyä notkeutta hyvin.

Nyt kun näitä kuvia katsoo niin etummainen jalka menee suoraksi ja hipoo melkein kokonaan lattiaa, mutta takajalkaa pitäisi kannustaa vähän enemmän lonkkavenytyksillä. Oon aina ajatellut että takareisien venyttäminen on oleellisinta spagaatin kannalta, mutta myös lonkankoukistajaa pitäisi huomioida. Täytyypä muistaa tämä jatkossa.

Ja kyllä, mulla on villasukka jalassa, se pehmentää kantapäätä ja jalkaa on helpompi liu'uttaa eteenpäin. ,-D


Sit vielä pari kuvaa middle-versiosta, vaikka ei näistä juuri voi vertailla kehitystä kun röhnötän tuossa tiellä. .-D

Middleä tehdessä jalat rupeaa kyllä heti kiukuttelemaan jos treenaamisesta on lintsannut, ja vaikka teen perhos- ja sammakkoasentoja paljon tuntuu sisäreidet olevan ihan jumissa kun varsinaiseen middle splittiin yrittää mennä. Lisäksi vasen lonkka vastustelee tätä asentoa edelleen, joten en tätä kovin usein ole nyt harjoitellut.



Eli vielä ei päästy tavoiteltuun spagaattiin, mutta vuodessa on taas tullut venyvyyttä huimasti lisää, joten ehkä vielä jonakin päivänä.

Kysymy lukijoille:
Osaatko tehdä spagaatin?

Vaihtoehto 1: Joo.
Vaihtoehto 2: En, mutta spaghettia osaan!

2 kommenttia:

iikku kirjoitti...

Vau, huomattavaa edistymistä on tapahtunut! Sä olet todella pitkällä, hyvä sinä! Onnea siitä ja ota ihmeessä rauhassa lonkkaa kuunnellen. .-D Kyllä sä vielä spagaattiin pääset, se on varmaa. .-) <3 Mä en oo varma, missä lonkka on!

Mä huomaan myös, että takajalka meinaa lähteä lipsumaan johonkin sivusuuntaan, ja halutessaan sitä asentoa voi korjata ohjaamalla takajalkaa. Heti alkaa venytykset tuntua kovemmin. .-D Mä lopetin ne low lunget, kun ne sattuu aina polviin. Teen vaan suoraan sitä spagaatti-liikettä, ja se toimii mulla ihan yhtä hyvin, ja polvet säästyy. .-D Mä koen myös semmosia pysähdysvaiheita, jolloin tuntuu, ettei veny yhtään eteenpäin, ja joskus sitten taas huomaa aikojen kuluttua, että hupsis miten "pitkälle" tänään pääsinkään. .-D Mä en ymmärrä miten sä saat vapautettua kädet maasta. .-D Kesän split-haaste auttoi muakin vain vähäsen. Lähinnä sai totuteltua siihen kipuun, ja pääs ehkä pikkasen pidemmälle haasteen lopussa. .-D Se oli kyllä ihan kidutusta, kun pitää olla minuuttitolkulla spagaatti-asennossa, ei hyvä. .-( Mutta niin, mäkin tarvitsen sitä kärsivällisyyttä vielä. .-)

Kiitos! Olipa kiva lukea sun spagaatti-kokemuksista. .-)

Kasa kirjoitti...

Näistä kuvista sen edistyksen parhaiten näkee, spagaattiin mennessä tuntuu aina et on yhtä kaukana maasta ja sit oikein yllättyy kun kattelee tälleen ulkopuolelta. .-D Kuva (pyörivistä XD) lonkakankoukistajalihaksista:
http://kiropraktikkoanne.fi/wp-content/uploads/2017/03/Psoas_major.gif

En itse asiassa oo ihan varma junnaako se edes noista, pitäis tietää kun oon bilsaa lukenut lol. .--D Etin itekin just uusia lonkankoukistaja venytyksiä ja löysin tämmösen, ei pitäis tuntuu enää polvissa:
https://cdn.anna.fi/wp-content/uploads/s3/2017/02/12164029/venytys1260-920x584.jpg

Spagaatti on jännä kun venyvyys vaihtelee, joskus edistystä ei huomaa ja joskus taas menee selvästi paremmin, sit taas seuraavalla kerralla pettyy kun menee taas huonommin: Toimii välillä ei. .-D En oikeen itekään ymmärrä miten oon saanut kädet irti maasta, siinä kai auttaa kun etujalkaa saa venymään tai jotain ja sit selän suoristaminen korjaa asentoa, en tiiä. .-D Toi splittihaaste ei kyllä toiminut, heti ne selällään tehtävät alkuvenytykset ärsyttää kun en saa jalkoja suoriksi ilmaan niinku Juliana niin tulee sit niin huono lämmittely että koko video on kivulias. .-P Kärsivällisyyttä (ja kipua!) todellakin tarvitaan. .-D Mukavaa että tykkäsit lukea, kiitokset kommentista. <3