torstai 9. syyskuuta 2021

ESC 2000-2019: Norja

"ESC 2000-2019" -sarjassa järjestelen jokaisen maan euroviisubiisit mieleiseeni parhausjärjestykseen tämän kahdenkymmenen vuoden ajanjaksolta! Arvostelen joka vuoden ehdokkaan sekä biisin että esityksen hyvyyden perusteella pistein 1-3. Tällä kertaa analysoidaan Norjan kappaleita.

Jessss, kuten varmaan olette huomanneet olen mankunut jo jonkin aikaa kiinnostavan viisumaan tuloa ja kerrankin sellainen olisi luvassa, Norja on nimittäin Euroviisujen parhaimmistoa (ainakin Pohjoismaiden osalta)! Nyt pääsee siis oikein luvan kanssa ihkuttamaan Allua ja öm, eiköhän mennä!

Tiesitkö? Monelle tulee varmasti Norjasta ensimmäisenä mieleen Alexander Rybakin voitto (tai itelle ainakin lol) ja maa onkin voittanut Euroviisut kolmesti, mutta menestyksen vastapainoksi Norja on jäänyt 11 kertaa viimeiselle sijalle, neljästi täysin pisteittä.

Top 10 Norjan Euroviisukappaleet:

10. Wig Wam - In My Dreams (2005) 
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Biisi on tosi mieleenpainuva reippaine huudahduksineen! Esitys ei ole kovin ihmeellinen, mutta oon sen verran yksinkertainen että sain kolmeminuuttisen kulumaan yllättävän hyvin tuijottaessa laulajan upeita tähtihousuja.


9. Charmed - My Heart Goes Boom (2000)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Oon kuunnellut viime aikoina liikaa 2000-luvun alkupuoliskon tyttöbändejä, ja se lienee syy miksi tämäkin trio selvitti tiensä top kymppiini. .-D Tytöt eivät malta hengähtää hetkeksikään ja hytkyvät lavalla biisin alusta loppuun saakka.


8. Guri Schanke - Ven a bailar conmigo (2007)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫

Tosi hienosti rakennennettu tanssiesitys, jota katsoessa mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Laulajakin on hyvin mukana tanssin pyörteissä vaikka meneekin enemmän miekkosten vietävänä. Esitys ja biisi sopivat hyvin yhteen.



7. Carl Espen - Silent Storm (2014) 
Kappale: ♫♫♫ Esitys: ♫

Biisi on ihana ja laulajan herkkä tulkinta kuvastaa sitä mitä mainioiten, mutta esitys on valitettavasti kokonaisuutena vähän tylsä. 


6. Alexander Rybak - Fairytale (2009)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫

Legendaarinen Alexander Rybak eli Allu on täällä! <3 Tuntuu hassulta sijoittaa Fairytale listalla näin alas, sillä muistan iloinneeni Allun voitosta ja on häntä tullut fanitettuakin aika ahkerasti, mutta täytyy myöntää etten ole oikeastaan koskaan lämmennyt juuri tälle biisille.

5. Didrik Solli-Tangen - My Heart Is Yours (2010)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫

Onpas jännä, en ole aiemmin liiemmin välittänyt tästä, mut jostain syystä esitystä oli nyt jotenkin tosi maagista katsoa. Tosi mahtipontinen laulu ja hyvin esitetty, näkee että hän saa hyvää energiaa yleisöstä!

4. Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me (2015)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫

Esitys rakentuu hienosti kun laulajat näyttävät esiintyvän toisilleen ja olevan lavalla omassa kuplassaan, mutta sitten yhtäkkiä he kuitenkin kääntyvät katsomaan yhtä aikaa kameraan. Biisi on hyvä, mutta tämä liveveto tuntuu alussa hieman takkuavalta.

3. Tooji - Stay (2012)
Kappale: ♫♫♫ Esitys: ♫♫

Sattumalta Norja keksii lähettää vuotta myöhemmin "oman maansa Eric Saaden" kisaamaan, ja vaikka koko homma on kopio Ruotsin esityksestä niin pakko myöntää että hyvin se toimii.

2. Alexander Rybak - That’s How You Write a Song (2018)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫♫

Näkee että biisi on kirjoitettu juuri Euroviisuja varten sillä se on niin kliseinen kuin vain voi olla, mutta siinä on onnistuttu tosi hyvin: inspiroivat sanoitukset, reipas ja erottuva instumentaali + kappaleen puolivälissä olevat hokemat koettelevat meemirajoja. Esitystä ei voi katsoa hymyilemättä, ja ruudulle lisätyt efektit toimivat tosi hyvin.

1. KEiiNO - Spirit In The Sky (2019)
Kappale: ♫♫♫ Esitys: ♫♫

Spirit In The Sky on täydellinen Euroviisuihin, sillä kappale on tosi kuuntelijaystävällinen ja joiku-laulu takaa sen että biisi jää varmasti mieleen ja erottuu joukosta. Kutsuisin tätäkin muuten euroviisukliseeksi, mutta KEiiNOn muutkin biisit on tehty samalla kaavalla, eli se on oikeasti heidän juttunsa eikä vain yhden biisin poikkeama.

Bonus - Listalta poisjääneet:

Katso aiemmat top kympit:

Alankomaat · Albania · Andorra · Armenia · Australia · Azerbaidžan · Belgia · Bosnia ja Hertsegovina · Bulgaria · Espanja · Georgia · Irlanti · Islanti · Iso-Britannia · Israel · Italia · Itävalta · Kreikka · Kroatia · Kypros · Latvia · Liettua · Malta · Moldova · Montenegro · Norja · Pohjois-Makedonia · Portugali · Puola · Ranska · Romania · Ruotsi · Saksa · San Marino · Serbia · Slovakia · Slovenia · Suomi · Sveitsi · Tanska · Tšekki · Turkki · Ukraina · Unkari · Valko-Venäjä · Venäjä · Viro

2 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Norja on kyllä kans Tanskan ja Islannin ohella yksi lempi viisumaitani, joita aina kannustan :) Oma suosikki Alexander Rybakin ohella oli kyllä tuo KEiiNO, ja olikin pettymys, ettei se voittanut euroviisuja silloin, tai päässyt edes finaalikolmikkoon. Erityisesti tuo saamelainen joiku on kiva osuus.

Kasa kirjoitti...

Mullei yleensä ole vakituisia suosikkimaita joita kannattaisin automaattisesti, vaan joka vuosi suosikit määräytyy biisien mukaan, mutta Norjasta tulee kyllä aina heti ekana Alexander Rybak mieleen. .-D KEiiNO oli kyllä hyvä ja mahdottoman aliarvostettu tuomareiden äänissä, olisivat ehdottomasti ansainneet paikan top kolmesta! Olipas kiva kun olit taas jättänyt kommetteja, kiitos niistä! .-)