tiistai 31. elokuuta 2021

Piristystä jaloille


Hellurei, tänään ajattelin jakaa täällä nopean jooga/venyttely-tuokio-ohjeistuksen, joka piristää mukavasti jalkoja. Tykkään itse tehdä tämän aamuisin, mutta mikäli venyttely aamunkankeilla jaloilla ei houkuttele tämän voi vaikka tehdä kevyen kävelylenkin päätteeksi tai jos huomaat istuneesi monta tuntia paikoillasi voit pitää pienen venyttelyhetken. Ite hyödynnän myös simssin lataus/tallennusaikoja venyttelyyn, myös mainoskatkot ovat käteviä (jos siis jaksaa nousta sohvalta). ,-D

Ohjeet

Pysyttele jokaisessa asennossa kymmenisen sekuntia. Tietysti voit määrittää ajan ihan sen mukaan mikä tuntuu hyvältä: Jos joku asento venyttää sopivasti voit oleskella siinä vähän pidempään, ja vastaavasti jos joku asento ei tunnu hyvältä voit olla siinä vaikka vain pari sekuntia tai skipata sen kokonaan. Älä noudata orjallisesti mallikuvia, vaan pyri löytämään sellainen asento, jossa venytys tuntuu mukavalta. (Tässä monet asennot vaativat tasapainoa, joten voisin jossain vaiheessa tehdä vastaavanlaisen postauksen istualteen tehtävillä eteentaivutusvenytyksillä.)

Aloitetaan kevyellä eteentaivutuksella. Ite tykkään seistessä nostaa kädet ilmaan pään yläpuolelle, ja kun ne tuo alas saa "hyvät vauhdit" ja asentoon pääsee paremmin. Pyri pitämään selkä mahdollisimman suorana ja varmista että taivutus lähtee lantiosta. Voit nopeasti testata ylettyvätkö sormenpäät lattiaan, mutta tämän ensimmäisen liikkeen on tarkoitus olla rento ja lämmitellä takareiden lihaksia, joten älä kurota lattiaa väkisin. Tartu kummallakin kädellä kiinni vastakkaisista kyynärpäistä ja "keinu" kevyesti sivusuunnassa oikealle ja vasemmalle. Voit myös taivuttaa vuoronperään polviasi, jolloin venytys tuntuu vahvemmin suorassa jalassa. 

Nouse seisomaan suoraksi ja ota oikealla jalalla reipas askel taaksepäin. Käännä takajalan varpaat sivusuuntaan ja pidä molemmat jalat suorina. Levitä kädet sivulle niin että vasen käsi kurottaa eteenpäin ja oikea taakse. Kurota pikkuisen eteenpäin ja lähde sitten tuomaan etummaista vasenta kättä kohti lattiaa samalla kun takana ollut oikea kohoaa ilmaan. Käden ei tarvitse koskea lattiaan, riittää kun sormenpäät hipovat maata. Asetu niin että kätesi muodostavat pystysuunnassa suoran viivan ja kohota katseesi ylös.


Seuraavaan asentoon siirtyessä lähde tuomaan ylhäällä ollutta oikeaa kättä alas samalla kun käännät takajalan varpaat osoittamaan suoraan samaan suuntaan kuin etujalankin. Kädet vaihtavat paikkaa, eli nyt oikea jää alas ja vasen kohoaa ylös suorassa linjassa. Alhaalla oleva käsi tulisi laskea etujalan "ulkopuolelle" vasemmalle, mutta jos tämä koettelee liikaa tasapainoa voi käden pitää myös vasemman jalan oikealla puolella. Testaa venyvyydestäsi riippuen saatko koko kämmenen lattiaan vai otatko lattiasta tukea pelkillä sormenpäillä. Paremman tasapainon pitämiseksi katse kannattaa pitää lattiassa. 


Jos äskeinen asento oli liikaa tasapainolle mieti oman harkintakyvyn mukaan haluatko kokeilla tätä. Tuo aluksi ylhäällä ollut käsi alas ja ota maasta tukea molemmilla käsillä kun nostat takajalan ilmaan. Oikean jalan varpaat käännetään taas osoittamaan sivulle, ja nosta jalkaa (enkkuvideoissa neuvotaan "stack the hips" mut en tiedä miten sen ilmaisi suomeksi ku "pinoa lantiot" kuulostaa ainakin tyhmältä. xD) Kun jalat tuntuvat tukevilta nostetaan oikea käsi ilmaan (helppo muistisääntö: saman puolen jalka ja käsi on maassa ja ilmassa). 



Laske ylhäällä pitämäsi jalka takaisin toisen viereen ja sitten tehdään samat liikkeet toisella puolella. Eli ota vasemmalla jalalla reipas askel taaksepäin ja käännä varpaat sivusuuntaan. Levitä kädet sivulle niin että oikea käsi kurottaa eteenpäin ja vasen taakse. Kurota pikkuisen eteenpäin ja lähde sitten tuomaan etummaista kättä kohti lattiaa samalla kun takana ollut vasen kohoaa ilmaan. Asetu niin että kätesi muodostavat pystysuunnassa suoran viivan ja kohota katseesi ylös.




Tuo ylhäällä ollut vasen käsi alas samalla kun käännät takajalan varpaat osoittamaan suoraan samaan suuntaan kuin etujalankin. Kädet vaihtavat paikkaa, eli nyt vasen jää alas ja oikea kohoaa ylös suorassa linjassa. Ota lattiasta tukea joko sormenpäilläsi tai laske koko kämmen maahan. Paremman tasapainon pitämiseksi katse kannattaa pitää lattiassa. Ite saan pidettyä tasapainoa paremmin yllä kun "ajattelen jalkapohjillani", kuulostaa varmaan oudolta mut niin selittäisin tämän ilmiön. xD



Laske ylhäällä ollut käsi alas ja ota maasta tukea molemmilla käsillä kun nostat takajalan ilmaan. Vasemman jalan varpaat käännetään osoittamaan sivulle kun olet nostanut jalan. Oikea ja vasen puoli toimii jälleen pareittain, eli oikea käsi jää oikean jalan viereen ja vasemman puolen raajat leijuvat ilmassa. Katseen pitäminen maassa auttaa tasapainon kanssa, mutta jos olo tuntuu vakaalta voit kokeilla kääntää katseen kohti kattoa.




Lopetellaan siihen mistä aloitettiin, elikä seisaallaan tehtävä eteentaivutus. Muistele ekaa liikettä ja vertaile kehitystä, sillä pääset todennäköisesti nyt venymään vähän pidemmälle! Voit halutessasi tarrata käsillä kiinni nilkkoihin ja vetää kevyesti itseäsi lähemmäs jalkoja, jolloin venytyksen vaikutus voimistuu.

Lopetettuasi seisahdu hetkeksi paikoillesi ja tunne miten kehosi kiittää sinua venyttelituokion jäljiltä. .-)


Jos teit liikkeitä postauksen mukana selvisit loppuun asti hengissä olisi kiva kuulla mitä tykkäsit! Olivatko ohjeet tarpeeksi selkeitä ja oliko asennosta toiseen siirtyminen luontevan tuntuista? Entä millainen on jooga/liikuntataustasi ja miten se vaikutti suoritukseen? Itelle tämä oli ihan mielenkiintoinen kokeilu siinä mielessä että kuvista näki ekaa kertaa miten minkäkin asennon itse tekee.

Laitan tähän loppuun vielä lisää ekstrakuvia mitä ajastettu webkamera ehti ottaa asentojen välillä yms. pelleillessä .-D


P.S. Jotenki jännä miten elokuussa tuli julkaistua 6 postausta, ku 1 postaus / viikko tahdillahan sen pitäisi olla suunnilleen neljä postausta kuussa, mut elokuu jakautui näin laajalle alalle ku hyödynsin ensimmäisen ja viimeisen päivän. 

Ei kommentteja: