maanantai 12. heinäkuuta 2021

ESC 2000-2019: Pohjois-Makedonia

Nyt kun tämän vuoden Euroviisuista on viimein toivuttu päästään jatkamaan "ESC 2000-2019" -sarjaa, jossa siis listaan aina kerrallaan tietyn viisumaan biisit ja esitykset parhausjärjestykseen (pistein 1-3). Ja huomatkaa tosiaan etten ota mukaan uusia 2021-biisejä, vaan jatkan listojen tekoa samalla kahdenkymmenen vuoden välisellä aikajanalla kuin aiemminkin. Tämänkertaiseksi maaksi arpoutui Pohjois-Makedonia.

Täytyy myöntää että mulla oli entuudestaan todella huonossa muistissa Makedonian viisuhistoria: Moni biisi ei sanonut pelkän nimen perusteella mitään, ja parin kappaleen kohdalla tuntui kuin kuulisin biisin ensikertaa... Mut ei se mitään, näitä top-listoja tehdessä tulee hyvin perehdyttyä jokaisen maan tuotoksiin. Pohjois-Makedonia ei valitettavasti sisälly omiin viisulemppareihini, ja kuten arvostelunuoteistakin näkee eivät hyvät kappaleet ja esitykset oikein kohtaa: Pidin aina jommasta kummasta, harvemmin molemmista. Ylipäätään triplanuotteja oli jaossa vähän.

Tiesitkö? Usein vitsaillaan San Marinon Valentina Monettan edustavan maataan Euroviisuissa joka toinen vuosi, mutta myös Pohjois-Makedonian Tamaralla on pitkähkö viisuhistoria: Hän on esiintynyt kahdesti päälaulajana ja laulanut sen lisäksi taustoja useampanakin vuonna + Kaliopi & Karolina ovat sitten puolestaan Serhat ja Senhit. .--D Huomasin myös videoiden kommentteja lukiessa että useampikin näistä Makedonian edustajista on jo kuollut, osa nuorella iällä.

Top 10 Pohjois-Makedonian euroviisubiisit

10. Elena Risteska - Ninanajna (2006)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Yksi niistä kappaleista jota ei tunnista nimen perusteella, mutta heti esityksen alkaessa muistaa mistä on kyse. Esityksessä on paljon toistoa (=kertosäkeen tanssiliikkeet) ja cringejä kohtia, mutta samaan aikaan tätä katsoessa tulee tosi nostalginen olo eikä tätä siksi raaski täysin tuomitakaan.

9. Tose Proeski - Life (2004)
Kappale: ♫ Esitys: ♫♫

Kappaleen instrumentaali puoli on mieleenpainuva ja dramaattinen. Esitys mukailee paikoitellen hyvin kappaletta, mutta jää kuitenkin lopulta vähän tylsähköksi. Parasta ovat pienet yksityiskohdat, kuten hyvin ajoitetut ryhmäposet. Laulaja on vakuuttava, mutta myös taustalla olevat tyypit ovat kiinnostavalla tavalla osa kokonaisuutta.

8. Esma & Lozano - Pred da se razdeni (2013)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Biisi voisi olla kolmen nuotin arvoinen jos Lozano laulaisi yksin, mutta kaikki se arvostus mitä kappaletta kohtaan on ehtinyt syntyä kaikkoaa kun Esma saapuu lavalle... Mieleenpainuva tämä duo kuitenkin on, ei tätä näkemäänsä ja kuulemaansa vaan pysty sivuuttamaan. .-D 

7. Tijana Dapčević - To the Sky (2014)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Kappale kuulostaa kamalalta livenä, enkä ole oikein vakuuttunut esityksestäkään. Porukka on vähän hukassa isolla lavalla, vaikka tanssija ahkerasti jaksaakin juosta ympyrää lavalla. Päästin tämän kuitenkin mukaan top kymppiin, koska biisi löytyy edelleen musakansioni syövereistä.

6. Gjoko Taneski - Jas ja imam silata (2010)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Nyt harmittaa etten ymmärrä vierasta kieltä, haluaisin tietää liittyykö nuo vähäpukeiset tanssijat jotenkin kappaleeseen vai onko ne muuten vaan haluttu liittää osaksi esitystä, koska ne vaikuttaa tosi randomeilta. .-D Biisi on jopa aika hyvä, kappaleen loppupuolella oleva räppiosuus on piristävä lisä!


5. Jana Burčeska - Dance Alone (2017)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Lähikuvat toimivat ja Jana pitää hyvin yhteyden kameraan, mutta esitys jää kuitenkin vähän onnettomaksi kun hänen tanssiliikkeensä loppuvat kesken. Muutenkin esitys on aika tasapaksu eikä sisällä yllätyksiä. Biisi on ihan jees.

4. Vlаtko Ilievski - Rusinka (2011)
Kappale: ♫ Esitys: ♫♫

Hilpeät tanssijat pitävät esityksen eloisana ja mielenkiintoisena alusta loppuun. Vlatkolla on jännä lauluääni joka luo kivaa särmää kappaleeseen, mutta biisi ei kokonaisuudessaan ole erityisemmin mieleeni.


3. Tamara ft. Vrčak & Adrian - Let Me Love You (2008) Kappale: ♫♫ Esitys: ♫

Tamaran vuoden 2019 esiintymisen näkemisen jälkeen on erittäin hämmentävää palata hänen juurilleen, sillä kymmenisen vuotta aiemmin on osallistuttu hieman erilaisella kappaleella. .-D Biisi on energinen mutta esiintyjät eivät sitten niinkään.

2. Kaliopi - Crno I belo (2012)
Kappale: ♫♫ Esitys: ♫♫

Muutamaa vuotta aiemmin en voinut sietää tätä biisiä, mut kummasti siihen on sopeutunut ajan myötä. Mulla ei ole hajuakaan mitä tässä lauletaan, mutta Kaliopi on niin vakuuttava esiintyjä että tuntuu kuin ymmärtäisin. Esitys rakentuu hienosti kappaleen ympärille.

1. Daniel Kajmakoski - Autumn Leaves (2015)
Kappale: ♫♫♫ Esitys: ♫♫

Kaksi nuottia esitykselle on ehkä vähän liikaa, mutta koska Daniel sisältyy esc-crush-listalleni en voinut vastustaa. x-) Esitystä on ihan mukava katella vaikka tässä on oudoimmat taustalaulajat ikinä, tuollaisia epämääräisenoloisia hiippareita. .--D 


Bonus
- Listalta poisjääneet:

Tamara Todevska - Proud (2019) Kappale: ♫ Esitys: ♫♫
Karolina Gočeva - Mojot svet (2007) Kappale: ♫ Esitys: ♫
Martin Vučic - Make My Day (2005) Kappale: ♫ Esitys: ♫
Kaliopi - Dona (2016) Kappale: ♫ Esitys: ♫
Eye Cue - Lost and Found (2018) Kappale: ♫ Esitys: ♫
Next Time - Nešto što ke ostane (2009) Kappale: ♫ Esitys: ♫
Karolina Gočeva - Od nas zavisi (2002) Kappale: ♫ Esitys: ♫
XXL - 100% te ljubam (2000) Kappale: ♫ Esitys: ♫

Katso aiemmat top kympit:

Alankomaat · Albania · Andorra · Armenia · Australia · Azerbaidžan · Belgia · Bosnia ja Hertsegovina · Bulgaria · Espanja · Georgia · Irlanti · Islanti · Iso-Britannia · Israel · Italia · Itävalta · Kreikka · Kroatia · Kypros · Latvia · Liettua · Malta · Moldova · Montenegro · Norja · Pohjois-Makedonia · Portugali · Puola · Ranska · Romania · Ruotsi · Saksa · San Marino · Serbia · Slovakia · Slovenia · Suomi · Sveitsi · Tanska · Tšekki · Turkki · Ukraina · Unkari · Valko-Venäjä · Venäjä · Viro

Olipas kiva tehdä taas pitkästä aikaa näitä top kymppejä! Kommenteissa voi halutessaan kertoilla lemppareitaan Pohjois-Makedonian viisubiiseistä. .-)

Ei kommentteja: