maanantai 13. syyskuuta 2021

TIX: Top 30 kappaleet

Otsikon mukaisesti esittelen tänään lempparibiisini Tixiltä top 30 -videon muodossa!

Jos et ole kuullut euroviisubiisin lisäksi muuten Tixin tuotantoa tiedät tuskin mitä on luvassa, sillä valtaosa Tixin tuotannosta on villejä bilebiisejä joista Fallen Angel poikkeaa hieman - okei, aika paljon. Norjassa nuorison keskuudessa vallitsee nk. russ-musiikin genre, joka käytännössä tarkoittaa opiskelijoiden valmistujaisjuhlamusiikkia, eli bilettämiseen sopivia tanssibiisejä erittäin härskeillä sanoituksilla. Oon oppinut Tixin musiikkia kuuntelemalla enemmän tai vähemmän asiallisia sanoja norjaksi, kuten humala, huora, helvetti... ylipäätään norjaa on yllättävän helppo ymmärtää ku se muistuttaa niin paljon ruotsia (mitä mä en tosin osaa juuri ollenkaan). Emmä siis tajua kuin yksittäisiä sanoja sieltä sun täältä, mut se on yllättävän paljon kun miettii että oon kuunnellut norjankielistä musiikkia puolisen vuotta, ja sit vaikka italiabiisejä kymmenen vuotta enkä oo oppinut siitä kielestä kuin tyyliin kolme sanaa. xD 

Vaikka noiden bilebiisien kuuntelulle löytyy joskus oma aikansa (ei, en juhli, mut laitan niitä yleensä soimaan taustalle piristeeksi ku pitäisi tehdä jotain tylsää, ja ne kohottaa jotenkin yllättävästi pikkasen fiilistä), mut tykkään kyllä reilusti enemmän Tixin muusta tuotannosta, minkä varmaan havaitsee listan kärkipään kappaleista.

Juu, siirtykäämme sitten videon pariin:


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Voi ehkä vaikuttaa hassulta sijoittaa listalle molemmat Fallen Angel ja Ut Av Mørket, mutta tein sen koska Fallen Angel ei ole suora käännös Ut Av Mørketista. Alkuperäisessä norjankielisessä versiossa ei edes puhuta enkeleistä. Nopee käännösvertailu biisien kertosäkeestä:

Fallen Angel Ut Av Mørket (Out Of The Dark)

No I'm a, I'm a fallen angel         No, she's way too good for me
And no matter where my heart is                But she dries all my thousand tears
there's no way I'll ever                                    Make the light of darkness for me
Reach up to Heaven - to you

Kuulin alkujaan ensin norjankielisen version ja tykästyin siihen, mutta loppupeleissä Fallen Angel menee ohi ehkä sanoituksien vuoksi, ja joo, biisien pääsanoma saavuttamattomasta rakkaudesta koska kokee ettei ole toisen arvoinen on sama, mutta Ut Av Mørketissa nähdään pieniä valonpilkahduksia "she dries all my thousand tears, make the light of darkness for me" kun taas Fallen Angelissa todetaan vaan kylmästi "there's no way I'll ever reach up to Heaven - to you". Ylipäätään kiva ymmärtää mitä kappaleessa lauletaan ilman ylimääräisiä käännöksiä, ja olisikin kiva saada jatkossa Tixiltä lisää englanniksi laulettuja kappaleita, vaikka tietysti artistilla on päätäntävalta siitä millä kielellä hän haluaa esiintyä vaikka kansainvälinen suosio kasvaisi.

Ykkössijalle oli monia pyrkijöitä useista eri syistä. Jos suosikkibiisiksi miellettäisi kappale jota on kuunnellut kaikista eniten ekaksi tulisi varmaan Jævlig, sillä kappale kestää vain pari minuuttia ja yleensä laitan biisin soimaan sellaiselle hetkelle kun on juurikin pitäisi olla hetken päästä menossa jonnekin ja haluaa kuunnella nopeasti vielä yhden biisin. Myös Fallen Angelia tuli kuunneltua paljon varsinkin viisuviikolla, ja ylipäätään kappaleeseen on kytköksissä hyviä Euroviisumuistoja tältä vuodelta. Jos taas haetaan nopeaa tunnelman nostattajaa olen ehdottomasti Kaller På Deg:n kannalla, ainut vaan että biisi ei kestä kovin hyvin kuuntelua ja jos kuulen tämän pari kertaa saman päivän aikana tuntuu se jo hieman yliannostukselta. 

Lopulta parhaan paikan vei Engel, Ikke Dra. Kappale julkaistiin viikko ennen Euroviisuja, ei ehkä ihan tavanomaisin hetki kilpailevilta viisuartisteilta pistää uutta musiikkia ulos keskellä viisuhässäkkää. .-D Tää tuli kuitenkin hyvään saumaan, sellainen kiva välietappi ennen Euroviisujen finaalia. Biisin voisi mieltää jonkin sortin jatko-osaksi Fallen Angelille, sillä kappaleen käännös "Angel, Don't Go" voisi vihjata siihen että Fallen Angel muuttaa mielensä ja pyytää sittenkin enkeliään jäämään, ja biisi luo täten mahdollisuuden Fallen Angelin onnelliseen loppuun. Ylipäätään Jeg Vill Ikke Leve - Tusen Tårer - Ut Av Mørket - Fallen Angel - Engel, Ikke Dra yhdistyvät putkeen kuunneltuna tarinaksi, joka alkaa Andreaksen itsemurhan harkintaan johtaneista tekijöistä ja sitä seuranneesta masennuksesta, mutta lopussa rakkaus johdattaa hänet takaisin valoon, ja olisi kaunis lopetus kun enkelit lopulta saisivat toisensa. 

Mut nää on vaan omia tulkintojani, seuraavaksi mennään siihen oleellisempaan eli mistä Engel, Ikke Dra oikeasti kertoo. Biisin kansikuvassa oleva A-kirjain tarkoittaa Auroraa, jolle TIX kirjoitti kappaleen. Aurora oli Tixin musiikin fani, joka kuoli syöpätaistelussa, ja hänen toiveensa oli että Andreas tulisi hänen hautajaisiinsa, ja niin lopulta kävikin. TIX on sanonut tämän olleen eräänlainen käännekohta, jonka jälkeen hän on alkanut julkaista paljon henkilökohtaisempia kappaleita ja on täten "taustamusiikkina" niin kuulijoiden hyvissä kuin huonoissa hetkissä. Biisi on kaunis jo sinällään, ja tämän taustalla olleen kertomuksen jälkeen sen sanoma tuntuu entistä vaikuttavammalta! 

Jos jaksoit lukea/kuunnella loppuun asti kerro ihmeessä omia ajatuksiasi kommenteissa, mullon aina aikaa keskustella Tixistä. ,-D

4 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Meinasin aluksi sanoa, että ihailtavaa, miten jaksat perehtyä aina jonkun artistin taustoihin ja sen kappaleisiin. Sitten muistin, että oon itse vähän samanlainen, joskin sellaista artistia ei oo pitkään aikaan tullut, mihin haluis niin paljon perehtyä tai sen kappaleisiin.
Mut TIXillä tuntuu olevan kyllä ihan hyviä kappaleita :)

Niin ja viime kommentissa en muistanut kehaista blogisi ihan mahtavaa taustaa tai otsikkokuvaa :D Tosi hieno tuo kuva varsinkin!

Kasa kirjoitti...

TIX on kieltämättä tullut tutuksi ku oon kattonu YouTubesta tyyliin kaiken saatavilla olevan englanninkielisen materiaalin. .--D Mut yleisempää on että kuuntelen vaan musiikkia enkä tiedä sen tekijästä mitään, varsinkin bändien kanssa tuppaa käymään niin että tiedän nimeltä ainoastaan laulajan ja muut jäsenet on ihan vieraita. xD Enpä itekään tajunnut missään postauksen kyljessä ottaa uutta ulkoasua puheeksi kun säädin sen kanssa useamman päivän ajan ja taisin siinä jonkun postauksenkin työstövaiheen aikana julkaista, jolloin en viitsinyt mainita mitään keskeneräisestä ulkasta ja sit seuraavan postauksen aikana se tuntui jo vanhalta asialta. .-D Kiitoksia nyt kovasti, satuin saamaan idean uutta yläkuvaa varten ja aloin sitä sitten melkein heti työstää ja oon itsekin lopputulokseen sen verran tyytyväinen että tää saattaa jäädä jatkossa blogin lopulliseksi ulkoasuksi, tai kattoo ny miten mieli vielä muuttuu. .-D

Riina kirjoitti...

Joo, itekin päätin vaihtaa blogin ulkoasua pitkään mietittyäni, mutta ei sitä kyllä helpoksi ole tehty

Kasa kirjoitti...

Oi kiva että säkin innostuit sisustamaan blogiasi. .-D Täytyi ihan käydä vilkaisemassa, kylläpä uusi teema/asettelu saa koko blogin ilmeen muuttumaan, hyvältä näyttää sielläkin päässä! Joo tuo ulkoasun muokkaaminen on aina vähän rasittavaa kun sitä tekee niin harvoin että joutuu joka kerta opettelemaan homman uudestaan. xD