tiistai 26. heinäkuuta 2022

Enten Går Det Bra, Ellers Går Det Over

Tämän postauksen olisi tarkoitus hieman paneutua Tixin "Enten Går Det Bra, Ellers Går Det Over" -levyyn, joka julkaistiin kahdessa osassa helmi-maaliskuun aikana, ja lopulliselle levylle tuli vielä lisätäytteeksi Tixin aiemmin julkaisemat "vakavat singlet" sekä molemmat versiot euroviisubiisistä. Andreas itse kuvailee levyä ns. suruprosessin halki kuljettavaksi matkaksi, jonka päässä lopulta huomaa asioiden kääntyvän paremmaksi. Ideana on ennen kaikkea tarjota vertaistukea ja antaa kuulijan tajuta ettei tämä ole yksin vaikeiden tuntemustensa kanssa. Aloitetaan käymällä vähän läpi levyn sisältöä niillä eväillä mitä nyt google translaten läpi ajetut käännökset voivat tarjota. .-D 


Kappaleet:

Pust
Enten Går Det Bra, Ellers Går Det Over



Levyn käynnistävä Himmelen Og Helvete on hyvin sensuroimatonta tekstiä, aivan kuin se olisi suoraan Andreaksen yksityisestä päiväkirjasta. Kappaleessa hän vertaa Tixin ja Andreaksen välillä elämistä biisin nimen mukaisesti taivaaksi ja helvetiksi kun Andreas jää Tixin varjoon: "Without the fur it's cold, the real me is long, long gone". Julkisuuden myötä on kertynyt mainetta ja mammonaa, mutta se ei tee häntä onnelliseksi. "Waking up in a mansion, 400 square, but I am the only one who lives here. I have a Spellemann in my living room, but no one has seen it."

Useampikin kappale käsittelee suhdedraamaa eri muodoissa, esim. eksän perään haikailu ja se kun tekisi vielä kaikkensa toisen eteen vaikka tämä on jo siirtynyt eteenpäin. Käytössä on vähän Bruno Marsin Grenade-kappaleen tyyppistä "kuolisin vuoksesi" ja "ottaisin luodin osuman puolestasi" draamailua. Myös itsensä hakeminen toistuu teemana kun parisuhteessa esittää tehdäkseen toisen iloiseksi ja huomaa vasta jälkikäteen omat virheensä. Gutter Gråter Ikke ilmaisee todellisten tunteiden peittelyä ja niiden käsittelyn vaikeutta, koska kappaleen nimen mukaisesti "pojat eivät itke". Sen lisäksi että uskottelee muille kaiken olevan hyvin ei edes anna itselleen mahdollisuutta käsitellä negatiivisia fiiliksiä, mistä jää tyhjä ja turtunut olo.

Tämä levy on oikeastaan tosi hyvä paikka Tixin aiemmille singleille ja ne nostavat levyn kokonaisarvoa (koska Fallen Angel / Ut Av Mørket, Jeg Vil Ikke Leve, Tusen Tårer ja Engel, Ikke Dra ovat selkeästi levyn parhaat biisit). Kerroin fiiliksiäni näihin kappaleisiin liittyen aika hyvin aiemmin julkaisemassani Tixin kappaleiden toplista-postauksessa, joten en viitsi toistaa itseäni niiden osalta.

Tix on sanonut lukevansa kaikki faniensa viestit ja miettii sen perusteella, millaiset kappaleet voisivat puhutella hänen kuulijoitaan, ja kenties Pust on saanut alkunsa tätä kautta. Kappale on Tixille osoitettu kirje, jossa raiskauksen uhri kertoo kokemuksistaan. Tix on sanonut jännittäneensä biisin julkaisua, koska aihe on arka, mutta vaikenemalla kukaan ei ainakaan hyötyisi. Hän myös kertoo olleensa kappaleen työstövaiheessa yhteydessä ammattilaiseen varmistaakseen, että kappaleen ilmaisu olisi mahdollisimman kuulijaystävällinen erityisesti niille, joita kappaleen sanoma koskettaa. Mistä tahansa traumasta toipuminen on pitkä prosessi, mutta on vain edettävä päivä kerrallaan, mikä korostuu kappaleen sanoituksissa. Lopuksi levyn nimikkokappale antaa rohkaisevan päätöksen levylle ja muistuttaa siitä, että asioilla on tapana järjestyä.

Arvostan hirveesti Andreaksen halua auttaa ja hän on tosi myötätuntuinen ja ihana ihminen, ja siksi vähän harmittaa tunnustaa että levy ei ole omaan korvaani mikään suurin mestariteos. Oikeastaan Tix ei ole Euroviisujen jälkeen julkaissut mitään huippuhyvää musiikkia, ja kuten jo totesin levyn parhaimmat biisit koostuvat aiemmin julkaistuista kappaleista. Translaten läpi ajetut käännöksetkin syövät osaltaan fiilistä eikä kappaleiden sanoma varmasti välity samalla tavalla alkuperäiseen tekstiin verratessa. Oon silti kuunnellut levyn läpi aikasteen monia kertoja, joten ei se siis missään nimessä huono ole! Uusista biiseistä suosikkini on Mitt Hjerte I Dine Hender, se on jotenkin silleen sopivasti päältä korea ja helppo kuunneltava. Pidän myös Himmelen Og Helveten monipuolisesta rakenteesta + biisin sanomasta paistaa selkeästi läpi Andreaksen ääni. Myös Hvis Jeg Forlot Verden ja Gutter Gråter Ikke ovat ihan perushyviä.

Tein tämän postauksen kylkeen vielä videon, jossa Andreas kertoo siitä hetkestä kun kävi lähellä itsemurhaa ja mikä on auttanut häntä jatkamaan siitä eteenpäin ja miksi hän ylipäätään kokee tärkeäksi kertoa kokemuksistaan avoimesti. Oon jo pidemmän aikaa miettinyt kyseisten klippien yhdistämistä videoksi, ja nyt tämän levyn myötä siihen tuli otollinen tilaisuus, kun monet kappaleista pyörivät aiheen ympärillä ja sain tungettua väliin myös otteita biiseistä. Käytin pohjana Lindmo-haastattelua (joka kannattaa ehdottomasti katsoa kokonaisuudessaan, koitan muistaa lisätä kaikki lähteet videon kuvaukseen) ja lisäsin sen kylkeen juttua kahdesta Tixin suurimmasta tukijasta; hänen veljestään sekä kissastaan. Jotta videolle tulisi kiva päätös kokosin vielä loppuun satunnaisia inspiroivia klippejä ja näen ylipäätään koko Andreaksen kertomuksen enemmän voimaannuttavana kuin surullisena kun sille saatiin onnellinen loppu. Tekstitin videon englanniksi vaikkei sitä ole suunnitelmissa laittaa mihinkään kansainväliseen jakoon, mut vaikka oonkin hieman kehittynyt näistä ajoista en silti luota vieläkään 100% käännöksiini + mun on jostain syystä välillä vaikea muotoilla käännös järkevästi vaikka ymmärränkin päässäni mitä kyseinen juttu tarkoittaa.


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

En päästä teitä vähällä vaan vielä olisi yksi video luvassa ennen kuin selviydytään postauksen loppuun. .-D Päätin uuden levyn kunniaksi päivittää top 30 Tixin kappaleet -listani, ja uusien tulokkaiden lisäksi samalla nähdään myös miten mielipiteeni on muuttunut ensimmäisellä listalla olleiden kappaleiden suhteen. Uuden levyn lisäksi Tix on ehtinyt julkaista tässä listojen välillä muutaman uuden singlen, ja hän oli myös mukana jossakin ohjelmassa, missä artistit esittivät toistensa kappaleita. Tai sit oon vaan tykästynyt johonkin vanhaan kappaleeseen vasta nyt. Luonnosvaiheessa oli tarkoitus vaihtaa ykkösen ja kakkosen paikkoja keskenään, mut en sit lopulta raaskinutkaan, mutta kahden kärki on siis hyyvin tasainen!


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Ei kommentteja: