Olen vuodesta 2015 alkaen järkännyt Euroviisubiisit mieleiseeni parhausjärjestykseen, ja ajattelin että olisi kiinnostavaa näiden listasijojen perusteella selvittää, mikä on mielestäni paras viisumaa näiden viimeisten kahdeksan vuoden ajalta. Täytyy tosin heti tähän alkuun korjata otsikkoa, sillä mainitusta aikavälistä puuttuu vuosi 2017, jolloin syystä tai toisesta jäi lista laatimatta. Ehkä olin traumatisoitunut sen kevään pääsykokeista, tai sit olin niin koukussa Eldaryan pelaamiseen etten saanut muuta aikaiseksi, mutta ei anneta yhden puuttuvan vuoden häiritä.
Kokoan tähän alkuun kaikki listani, vaikka niitä ei siis tarvitsekaan etukäteen katsoa (mut saa toki mikäli haluat virkistää muistiasi viimeisimpien vuosien viisubiiseistä tai koittaa listojen perusteella ennustaa tämän parhaan viisumaa -tittelin saajan etukäteen!):
Ihan ensimmäinen lista vuodelta 2015 oli toteutettu tekstimuodossa enkä itse asiassa julkaissut sitä milloinkaan, koska moti loppui kesken kuvanmuokkauksen, pitäiskö ihan huvin vuoksi saattaa projekti joskus loppuun? .-D Postaus kummiskin löytyy yhä luonnoksista, ja olin huomioinut arvosteluissani kappaleen ja esityksen lisäksi monia muistakin eri tekijöitä, kuten ensivaikutelman ja musiikkivideon.
Vuonna 2016 tein ensimmäisen videomuotoisen listan, muistan ku käytin tähän varmaan viikon aikaa työssäoppimisjaksosta koulussa. xD Tuttu kolmen nuotin kappale/esitys -arvostelujärjestelmä oli jo tuolloin käytössä, ja video erottuu muista siitä että käytin klippejä esityksistä, en omaa konetta viiti täyttää kaikenlaisista videoista mut koulun koneella se ei ollut ongelma. ,-D
Jopas 2018 vuoden listan ulkoasu on jotenkin alkukantainen. .-D Tällä kertaa liitin mukaan myös lyhyet sanalliset kommentit kappaleista.
Myös 2019 vuoden lista on toteutettu samalla kaavalla kuin edeltäjänsä. Tähän merkkasin mukaan myös nousut ja laskut, sillä olin järkännyt kappaleet parhausjärjestykseen jo ennen esityksien näkemistä ja uudelleen finaalin jälkeen.
2020 lista perustuu pelkästään kappaleisiin, koska kuten muistamme, jäivät Euroviisut tuolta vuodelta valitettavasti väliin. Siksi videokin on aika yksinkertaisesti toteutettu eikä sisällä kommentteja.
Viime vuonna 2021 otin Euroviisut sen verran vakavasti että tein videolistoja kaksin kappalein, tässä postauksessa huomioin kuitenkin vain jälkimmäisen, jossa järjestys muodostuu kappaleen ja esityksen arvosanojen "keskiarvon" perusteella.
Sitten päästään vihdoin siirtymään postauksen aiheeseen! Videon sekavista vuosiluvuista ja sijoista muodostetuista numerosarjoista ei tarvitse saada tolkkua ja yrittää tuskissaan keksiä, mikä biisi minäkin vuonna oli ehdolla, sillä nyt ei katsota pelkästään yksittäisiä kappaleita vaan maan yleistä menestystä listoillani. Olen tehnyt videon seuraamista helpottamaan värikoodit, eli kellertävät värit ilmaisevat parhaita biisejä, harmaa on taustaväriin hukkuva mitäänsanomaton keskitaso, ja mitä tummemmaksi väri menee sitä pettyneempi olen biisiin. Top kolmonen on korostettu pokaaleilla, ja viimeiset sijat on puolestaan merkattu pääkallolla.
Portugalin sija ei yllätä, aivan liian rauhallinen viisumaa makuuni. He eivät kuitenkaan ole jääneet kertaakaan ihan vikalle sijalle, ja seuraavana tulevan Slovenian menestys on ollut siinä mielessä heikkoa että vikoja sijoja on tullut jopa kaksi kertaa. Montenegro kärsi vuoden 2017 puuttumisesta näissä tilastoissa, myös Ruotsi, Itävalta ja Moldova olisivat saattaneet korottaa sijojaan sen vuoden kappaleiden ansiosta. Kreikka on parantanut huimasti viimeisien vuosien aikana, pitäiskö tässä jo valmistautua vastaanottamaan ensi vuonnakin jotain hyvää heiltä? Alankomaiden harmaa keskikastin rivistö huvitti, silleen maa on niin tavanomainen että hukkuu taustalle kun biisit eivät innosta eivätkä edes ärsytä. xD
Tarkat saattoivat huomata, että olin sijoittanut Månsin keskipaikalle vaikka Mamojen biisi oli saanut korkeamman sijan, mutta Månsin sijoittaminen alemmaksi näistä kahdesta olisi ollut rikos, joten... ,-) Azerbaidžan oli viisu-uransa alussa yksi suosikkiviisumaani, mutta heidän viimeisimpien vuosien kappaleensa tekevät harvemmin vaikutusta. Tanskalla puolestaan on paljon hyviä viisubiisejä, mut jostain syystä suosikkini eivät koskaan selviydy finaaliin saakka höh. Videolta on hyvin havaittavissa viimeisimpien vuosien myönteisempi suhtautuminen Suomen ehdokkaisiin ja kummastelen tätä, sillä aiemmin olen aina noloillut meidän omia viisukappaleita. xD
Jotenkin tuntuu että osallistumisvuosien skippaaminen oli eduksi (onhan se osallistuminen aina riski et valitaan surkea biisi ni järkevämpää jättäytyä kokonana pois xD) ja useampikin 1-2 vuotta kisasta pois ollut maa pääsi kymmenen parhaan joukkoon. Oli aika yllättävää nähdä parhaiden joukossa Bulgaria, Irlanti ja Saksa, sillä en ainakaan tunnusta että yleensä intoilisin näiden maiden ehdokkaista. Oli myös kiintoisaa huomata, että Romania, Kypros ja Norja ovat olleet noin usein listojeni kärjessä, en jotenkin ollut sitä tietoisesti havainnut ennen. .-D Valko-Venäjän menestystä osasin puolestaan odottaa, sillä tää on yksi suosikkiviisumaani ja HARMITTAA etteivät he ole enää mukana. Tarkoittaako numero 4 jotain erityistä, sillä VV:llä oli kolme nelossijaa ja sitten he sijoittuvat tällä listalla vielä neljänneksi, selvä merkki jostakin. .-D
Ennen kuin olin aloittanut kappaleiden sijojen selvittelyä arvelin Islannin tulevan ykköseksi, onhan maalla kumminkin kaksi ykkössijaa listoillani. Yllätyksekseni Islanti jäi kuitenkin top kympin ulkopuolelle, taisi olla tämän vuoden kappaleen syytä... Sen sijaan olin unohtanut että Ukrainallakin on kaksi ykkössijaa hups, heidän menestys olikin parempi muttei silti johtanut ykkössijalle, sillä tämän paikan nappasi hieman yllättäen Liettua. Heillä oli kyllä paljon palkintosijoja, ja ehkä yksi Liettuan vahvuus usein toistuvat esiintyjät, jotka jäävät mieleen: Roop piti kaksi vuotta putkeen Liettuan lippua korkealla, ja myös Donny on osallistunut kahdesti hyvillä biiseillä. Jopa parin vuoden Liettuan karsintojen seuraamisen perusteella mieleen on jäänyt potentiaalisia artisteja, joiden toivoisin jatkavan yrittämistä viisulavan valloittamisen suhteen! Top kakkosessa Liettuan ja Norjan välillä oli kuitenkin vain yhden pisteen ero, joten jo vuoden päästä tilanne voikin yllättäen näyttää aivan erilaiselta! Kannattaa siis miettiä, millaisella biisillä lähdette ensi vuonna kilpailemaan. ,-)
Tietysti sellaisella viikolla kun tarvis saada 20 minuutin mittainen video ladattua YouTubeen netti ei kykene 2G:tä huimenpiin suorituksiin. Noh, onneksi näitä postauksia on varastossa sen verran että oli varaa valkata jotain muuta tälle kerralle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti