maanantai 31. tammikuuta 2022

ESC 2022: Tammikuun Viisuraportti

Intoilen tulevista Euroviisuista yleensä heti tammikuusta alkaen, joten ajattelin tänä vuonna kokeilla tehdä tällaisia kuukausittaisia viisufiilistelypostauksia, joissa käydään vähän läpi kuluneeseen kuukauteen sisältyneitä "viisukuulumisiani". Listaan myös jo valitut euroviisubiisit parhausjärjestykseen, joten tässä pääsee sitten kuukausien edetessä vertailemaan mielipidemuutoksiani!

Karsintakappaleet:

Vaikka tammikuussa Euroviisut voivat tuntua vielä aika kaukaiselta, pääsevät viisufanit aloittamaan fiilistelyn eri maiden karsintakappaleita kuuntelemalla. Ite olen hyödyntänyt tätä soittolistaa, sinne päivitetään aina kätevästi lisää kappaleita sitä mukaa kun niitä julkaistaan. Viime vuoteen verratessa tällä kertaa ei ole yhtä hyvää kappaletarjontaa, mut sentään jokunen biisi on kuulostanut omaan korvaan ihan kivalta. Karsintakappaleiden joukossa on paljon tuttuja nimiä, jännä miten pienet piirit Euroviisuissa tuntuu lopulta olevan kun samat esiintyjät pyrkivät edustamaan maataan vuosi toisensa jälkeen. Oon myös katsellut muiden tekemiä top-listoja näistä karsintakappaleista, mut tuntuu itestä vielä vaikealta hahmottaa omaa järjestystä. Eipä tässä tosin mikään kiire ole, kun kaikkia biisejä ei ole edes julkaistu.

UMK-kappaleetkin julkaistiin tässä kuussa, ja kuten viime vuonnakin yllätti miten hyvä valikoima Suomella on, kaikki biisit on vähintään sellaisella ihan jees -tasolla ja sinänsä voisin nähdä jatkossa kenet vaan. Nää Suomen kappaleet on myös sijoittuneet yllättävän hyvin muiden tekemillä listoilla, (Tommia lukuun ottamatta). Voin kuvitella miten suomalaisilla on nyt odotukset korkealle viime vuoden menestyksen jälkeen, mut todellisuus tulee tuskin olemaan kovin hohdokas. Hurricane ja Jezebel jatkavat viime vuoden rokahtavaa kapinointiteemaa ja juuri siksi jättäisinkin nämä valinnan ulkopuolelle, sillä samanteemaiset kappaleet ei valitettavasti toimi kahta vuotta peräkkäin. Jos Suomi haluaisi yrittää menestyä edes jollakin tasolla niin omalla kielellä laulamista tunnutaan arvostavan nykyään enemmän - tosin Suomen matka on yleensä päättynyt semifinaaliin suomeksi laulettaessa, joten en tiedä kuinka hyvä idea tääkään lopulta on. xD UMK-finaalia odotellessa, kiinnostaa nähdä millaisen vaikutuksen biisien livevedot tekevät! 

National Final -lähetykset:

Aion tänäkin vuonna katsoa eri maiden karsintakilpailuja, vaikka faktahan on se, että ne parhaat kappaleet jäävät Euroviisujen ulkopuolelle ja sit joutuu suremaan kun omat lempparit ei selviä jatkoon. xD Ihan jokaista semifinaalia en sentään katso, mut pyrin mahdollisuuksien mukaan seuraamaan finaalit, joissa maan edustaja selviää. Käteväksi avuksi tässä on Wiwibloggsin Euroviisukalenteri, jonne on listattu eri maiden kilpailupäivämäärät, ja usein etusivulla jaetaan myös valmiiksi linkki lähetyksen seuraamista varten.

Nyt viikonloppuna tuli siis katsottua Espanjan ja Moldovan finaaliesityksiä. Yllätyin miten Espanjan finaaliin oli selvinnyt useampikin lempparini (Ay mamá ja Eco), ei näin käy koskaan. xD Niin hyvää tuuria ei sentään ollut että suosikkini olisi voittanut, mut sentään jatkoon ei mennyt Terra tai Calle de la llorería. Chanel kyllä ansaitsi jatkopaikan, hänellä oli reippaasti paras esitys muihin verratessa. Moldovalla ei puolestaan ollut järjestetty mitään viihdyttävimpiä esityksiä, kunhan kukin ehdokas käväisi laulamassa kappaleensa. Voittanut Zdob și Zdub jäi mieleen enemmän aiemmasta viisumaineestaan kuin kilpailukappaleestaan, mut mä luotan että nää keksii taas jotain erikoistan viisulavalle!

Top 5 viisubiisit:

Sitten päästään listaamaan biisit parhausjärjestykseen! Järjestys on muodostettu ensisijaisesti pelkästään kappaleiden hyvyyden mukaan, vaikka osasta oon nähnyt myös esityksiä.

1. Tšekki: We Are Domi - Lights Off
Tšekillä oli tänä vuonna ehdolla useampikin hyvä kappale, eikä tämä heidän valintansa ole ollenkaan huono. Varaan Lights Offille mielelläni paikan listani top 10 joukosta, mutten kuitenkaan näe kappaleen pysyvän koko aikaa ykköspaikalla, joten sijoitus saattaa muuttua aika äkkiäkin uusien viisubiisien julkaisun myötä.

2. Espanja: Chanel - SloMo
Biisi ei ole sinällään kummoinen, mutta jää hyvin mieleen ja toimii tosi hyvin esityksen kera.

3. Albania: Ronela Hajati - Sekret
Nää loput biisit ei sitten ole niinkään mieleeni. En kuuntelisi Sekretiä huvikseni, mutta esityksen kanssa se sentään toimii ihan hyvin.

4. Moldova: Zdob și Zdub & Frații Advahov - Trenulețul
En ollut ensikuuleman perusteella vakuuttunut ja vähän harmittaa kun Zdob și Zdub tekee pienoisen laadunlaskun aiempiin viisubiiseihinsä verratessa.

5. Bulgaria: Intelligent Music Project - Intention
Eieiei, tää on huono idea Bulgaria...

Vielä tässä lopussa tiedustelen josko teillä ois jotain viisuaiheisia toiveita näiltä kuukausittaisia viisuraporttipostauksia koskien? Oon siis tekemässä ainakin ne perus top-listat Euroviisuja ennen (=perustuu 100% kappaleisiin) ja niiden jälkeen (=perustuu 50% kappaleisiin ja 50% esitykseen) ja varmaan jonkinlaista listaa myös valitsemattajääneistä karsintakappaleista ja UMK-biiseistä/esityksistä sekä ennustukset jatkoon pääsevistä maista. Eli saa ehdotella jos näiden lisäksi tulee mieleen jotain muuta Euroviisuaiheista postausideaa! .-)

Ei kommentteja: