maanantai 3. tammikuuta 2022

VUOSI 2021

Vuosi vaihtui, mutta muistelkaamme vielä hetken aikaa vuotta 2021 ennen uusiin seikkailuihin säntäämistä. Kun käytän postauksessa termiä "tänä vuonna" viittaan siis edelliseen vuoteen, oishan se selkeempää jos olisin saanut postauksen julki viime vuoden puolella... Aloitellaan postausta perinteeksi tulleella kuvavideolla, johon olen siis koonnut kuvia kuluneesta vuodesta. Erityiskiitokset Fikulle kuvausavusta!


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Onpahan ollut jotenkin hurjan touhukas ja tapahtumarikas vuosi - vaikka oon ollut 99% vaan kotona. XD Vuosi sitten kuvailin ajautuneeni tuuliajolta päämättömyyden pyörteeseen, mut nyt olen vihdoin tarttunut airoihin ja alkanut edistää asioita. Enkä ole joutunut soutamaan yksin vaan uskaltanut ottaa apua vastaan. Vuoden alussa yks nuorisotyöntekijä painosti mua liittymään työttömäksi työnhakijaksi, ja suostuin lopulta (koska hän vakuutteli ettei työtä löydy, joten se ei periaatteessa muuttaisi mitään.) Hän myös piti mulle 20 minuutin automatkan aikana sellaisen motivaatiopuheen opiskelu/työnhakuun liittyen jossa oli kannustusta enemmän mitä oon koko 28 vuoden aikana saanut. Alkuvuodesta mukaan tulivat myös ammatinvalintapsykologi ja nuottivalmentaja, ja tuli itselle yllätyksenä että nää kaikki palvelut on ilmaisia, nuotista jopa myönnetään kuntoutusrahaa. Mietittiin sitten yhdessä mm. työnhakua ja opiskelua, mutta vasta kuukausia myöhemmin oikeastaan huomattiin että nää saattaa olla mulle liian edistyneitä vaihtoehtoja tällä hetkellä. Oli yllättävän vaikea myöntää itselleen ettei ehkä olekaan tämän vuosia kestäneen "taukoilun" jälkeen valmis palaamaan "normaaliin elämään" vaikka se oli samaan aikaan itsestään selvää: Miten voisin säännöllisesti käydä töissä/koulussa kun kotoa poistuminen ahdistaa? Välttelin viimeiseen asti kuntouttavaan työtoimintaan osallistumista, jolloin ammatinvalintapsykologi sit keksi ehdottaa jotain etänä toteutettavaa kuntoutusta, ja pääsin mukaan verkkovalmennukseen. Tää on ollut ehdottomasti suosikkini, pajatehtävät eivät ole tylsänpuuduttavia vaan yleensä saadaan tehdä monipuolisesti kaikkea kivaa. Lisäksi ohjaajat ovat supermukavia ja kannustavia, ja ylipäätään on mukava osallistua pitkästä aikaa johonkin.

Toinen vuoden mullistavista muutoksista oli kun Fiku muutti parin päivän varoitusajalla toiseen kaupunkiin. Olihan se alkuun aika hurja uutinen, muttei lopulta kuitenkaan muuttanut asioita paljoa. Yksinolo ei ole mulle ongelma, ja aika kuluu hyvin omiin projekteihin keskittyessä. Joissain asioissa tää järjestely oli jopa helpotus: Jos ollaan esim. sovittu isin kanssa joku tietty ruoka-aika, mun tarvii stressata vaan sen puolesta että saan itseni ajoissa paikalle, ja asunnon ihmismäärän puolittuessa myös imuri menee puolet harvemmin tukkoon hiuksista. .-D Mut vaikka viihdynkin itekseni oli vuoden kohokohdat oikeastaan siinä kun Fiku tuli käymään, jotenkin yhteisestä ajasta on saanut nyt tosi paljon enemmän irti! <3

Tämän vuoden Euroviisut oli parhaat kautta aikojen, joten pakko palata vielä niihin. Euroviisuissa riittää yllättävän paljon intoiltavaa jos aloittaa jo eri maiden karsintakilpailujen seuraamisesta, ja löysin tätä kautta ennätyspaljon kivoja biisejä ja toki myös harmistelin kun oma suosikki ei koskaan selvinnyt jatkoon. Ihailen euroviisutubettajien aktiivisuutta päivittää omia listojaan aina sitä mukaa kun uusia biisejä julkaistaan ja vähän haaveilen että itsekin pystyisi moiseen, mut se tarkoittaisi sitten että tyyliin helmi-maaliskuussa kaikki blogipostaukset käsittelisi pelkästään Euroviisuja xD (ellen sitten omistaisi viisujutuille jotain erillistä viikkokatsausta, hmm...) No, saa nyt nähdä mille tasolle innostus nousee ensi vuonna, muutama maahan on jo julkistanut kappaleensa muttei ole vielä ollut kiinnostusta perehtyä niihin tarkemmin.

Euroviisujen kautta löysin myös Tixin, ja tää on ollut varmaan merkittävintä koko vuodessa. Laittaisin muuten lauseen perään äksdee-hymiön, mutta olen oikeasti tosissani. TIX tekee ihan hyvää musiikkia, mutta olen sitäkin enemmän kiinnostunut aurinkolasien takana piileskelevästä Andreasista, joka on superkultainen ja voimaannuttava persoona. ♥ Andreakseen tutustuminen on myös muuttanut mua ihmisenä, sillä suoraan sanottuna en ole kovin suvaitsevainen ja avarakatseinen (en tiiä johtuuko se siitä etten oikeastaan koskaan ole itse kokenut tulleeni hyväksytyksi vai onko ajatusmaailmani muuten vain läpimätä), mutta kun Andreas on kertonut elämänsä synkistä hetkistä on se nostattanut mussa jonkinlaisen vastareaktion. Ennen olisin esimerkiksi saattanut ajatella "kiusaaminen on typerää, mutta sitä tapahtuu" (eli ns. hyväksynyt asian), kun taas nyt muotoilisin lauseen "kiusaaminen on typerää, eikä kenenkään pitäisi joutua sen kohteeksi". En nyt oikein löydä sanoja havainnollistamaan tätä asiaa paremmin, joten toivottavasti tää nyt selvensi edes hiukan sitä mitä yritän ajaa takaa. Euroviisujen jälkeen tixrintamalla ei ole tapahtunut mitään kovin ihmeellistä, taino, julkaisi TIX kirjan ja merchiä, mutten ole kiinnostunut hankkimaan moisia oheistuotteita (sitä paitsi ne vaatteet oli tosi onnettomia, jos myyntiin olisi tullut sellainen enkelihuppari mitä Norjan Euroviisutiimi käytti Rotterdamissa ni sit olisin voinut harkita), enkä ollut järin innostunut kesällä julkaistusta uudesta biisistä, sentään joulun tienoilla julkaistu kappale oli parempi.

2021 oli tosi musarikasvuosi: Kävin usein tutun ja turvallisen musakansioni ulkopuolella, ja vaikken yleensä lämpene uutuusbiiseille päätyi musakansioon yllättävän paljon kyseisenä vuonna julkaistua kappaletta. Keräsin vuoden merkittävimmät musamuistot soittolistan muotoon:

Kokosin biisilistan kappaleet suunnilleen siinä järjestyksessä missä ne vaikuttivat tämän vuoden aikana, eli listan ekat biisit liittyvät tammikuuhun ja lopussa ollaan joulukuussa. Ostin itselleni synttärilahjaksi Hurtsin kaksi uusinta levyä, joten lista alkaa varsin hurtspainotteisesti. .-D Euroviisukausi käynnistyi heti vuoden alussa, ja olin tänä vuonna poikkeuksellisen innoissani jo pelkästään eri maiden karsintakappaleista. Samoihin aikoihin myös TIX tuli tutuksi. Sit tuossa on muutama biisi, jotka jäivät kevään aikana mieleen radiosoittojen myötä, ja niiden perään keräsin kymmenen suosikkibiisiäni tämän vuoden Euroviisukappaleista + voittaja on tietysti myös mukana. Ja kuten näkyy on samoihin aikoihin tullut kuunneltua jälleen Tixiä. Bongasin Eliaksen Selviytyjistä ja kuuntelin kokeeksi jokusen biisin, tuo listalle päätynyt kappale oli oikeastaan ainoa josta tykkäsin edes vähän. Seuraava kappalerypäs käsittelee jälleen radiotaajuuksilta soineita biisejä, tykkäsin kuunnella Loopilta musiikkia ennakkotehtäviä tehdessä ja siivotessa. Tehdessäni Tixin kappaleista top 30 -listaa päädyin rekkautumaan Spotifyyn, koska sieltä löytyi helpommin soittolistoja kuin YouTubesta. Tixin bilebiisien lisäksi nostalgisoin vanhojen suomenkielisten kappaleiden parissa ja todennäköisesti hämmensin Spotifyn algoritmit vaihtelevalla musamaullani. xD Oon huono löytämään uutuusmusiikin seasta mitään mieleistäni, mut sitä en kadu että annoin Badflowerille mahdollisuuden, nuo kolme kappaletta ovat ♥♥♥, joskaan myöhemmin syksyllä julkaistu uusi levy ei kokonaisuutena ollut niin hyvä mitä ekat julkaisut antoi ymmärtää. Vuoden toinen kiinnostukseni herättänyt levy oli Happoradion uusin levy, ja battlea tehdessä yhtyeen muitakin levyjä tuli kuunneltua paljon. The Cab tarttui puolestaan mukaan joltain randomsoittolistalta ja sisältyy ehdottomasti vuoden parhaisiin yhtyelöytöihin, ja vaikka bändi on ollut hiljasielolla riittää vanhassa tuotannossakin kuunneltavaa. Sit listan loppupää on vähän sekamelska, mukana on vielä viimeiset radiobongaukset, lyhyt Samuliputki ja satunnaisia kappaleita, jotka ovat jääneet mieleen viikon biisisuosituksista. Joulukuu oli niin äsken etten osannut juuri päästää sen aikaisia kappaleita listalle.

Kertailtiin myös etäpajassa viime viikolla kulunutta vuotta, ja tässä jokunen sieltä poimimani kysymys-vastaus:

Mikä toi iloa vuonna 2021? 
-Omien projektien parissa puuhastelu (esim. videot, blogi)
-Perheen kanssa vietetty aika
-Euroviisut oli aivan huippujuttu tänä vuonna ja musiikki ylipäätään (uusia musalöydöksiä esim. TIX, Badflower)
-Sarjojen katselu (uusina esim. The Fall, Orange Is The New Black + nostalgisoin vanhojen suosikkipiirrettyjen parissa x))
-Jooga silloin kun oikein tuntee että se tulee tarpeeseen (EI silloin kun kaikki on jumissa ja ärsyttää xD)
-Piirtäminen, piirustelin pitkästä aikaa "kunnolla" ja kokeilin uusia tekniikoita yms.

Missä paikoissa kävin? Missä haluaisin käydä? 
Suurimmaksi osaksi tuli kotosalla oltua, mutta käytiin kesällä katsomassa hiidenkirnuja (kuvia reissulta voi nähdä postauksen alussa olleelta videolta).

Mistä saavutuksesta olen erityisen ylpeä? Mitä tein, että se oli mahdollista?
Otin tavoitteeksi tehdä blogipostauksia viikoittain ja pystyin pitämään tahtia koko vuoden yllä! Tuli huomattua että kyllä sitä vaan saa asioita suunnitelman mukaan aikaiseksi kun varaa hommaan aikaa. 

Minkä osan kuluneesta vuodesta tulen muistamaan koko lopun elämääni? Miten saisin siitä kauniin muiston?
TÄMÄN ♥

(tuohon muisto-osioon sopisi muuten hyvin ku piirustin kuvan tästä hetkestä, en tosin jaksa tähän hätään käydä ottamassa siitä kuvaa)

Mitkä 6 adjektiivia kuvailisivat kulunutta vuotta parhaiten? 
Itsenäinen kun jäin siskon muuton myötä asumaan yksin. 
Ahkeruus kävi ehkä parhaiten ilmi kevään yhteishaun ennakkotehtävistä, joiden parissa käytin paljon aikaa ja samalla homma oli ihan kivaakin, joten tein niitä lopulta enemmän itselleni kuin koulutukseen pyrkimiseen.
Laiska, hassusti peräkkäin tulee tällaiset kaksi toisensa kumoavaa adjektiivia, mutta välillä on hyvä ottaa aikaa itselle ja rentoutua, hehe.
Avartava - Se tunne kun tapahtuu jotain mikä muuttaa melkein koko oman maailmankatsomuksen, aAaAa!
(aika loppui kesken ni siksi en ehtinyt keksiä kuin neljä adjektiivia)

Tykkään ku just tossa lesoilin pysyneeni postaustahdissa ja nyt jäi viikko väliin. xD Mut julkaisin edeltävällä viikolla kaksi postausta ni eiks se melkein korvaa asian? Olisin tietty voinut eilen illalla pikakirjoittaa postauksen valmiiksi, mutta käytin ajan mieluummin pitämällä yli tunnin mittaisen jooga/venyttelyhetken ja sen jälkeen katselin loppuillan Gorillazin musiikkivideoita kun ihastuin yhtäkkiä niiden animointityyliin. Kannattaa laiskotella silloin kun siltä tuntuu ja hyödyntää inspiroitunut olotila kirjoittamiseen (vaikka ei se nyt aina näin järjesty mutnii). Mut muuten postaustahtia sai pidettyä yllättävän hyvin yllä läpi vuoden, oon jopa vähän yllättynyt! Tarkoitus olisi mennä postaus / viikko -tahdilla jatkossakin. c-.

Kommenteissa voitte kertoa omasta vuodestanne esim. ^noita kysymyksiä hyödyntäen!

Ei kommentteja: