sunnuntai 1. elokuuta 2021

Pihapiirin eläinten elämää

Olen salakuvannut tuolla ulkosalla liikuskelevia eläimiä ja koonnut sekalaiset klipit enemmän tai vähemmän järkeväksi videoksi:


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Serkku toi tuossa lähistöllä olevalle pienelle lammikolle neljä juoksuankkaa, ja kuulin jälkeenpäin että syy sille oli ainakin osittain se kun mainitsin joskus täällä blogissa haaveilevani ankkalammesta. .-DD Piti ihan googletella että mikä ihme on juoksuankka, eli nuo ovat tavallisiin ankkoihin verratessa sulavaliikkeisempiä ja kovia juoksemaan (kuten nimestäkin voinee päätellä). Tää nelikko hengaa koko ajan yhdessä eikä ole kovin innokas tekemään tuttavuutta, pelkästään kun olen kävelemässä ohi ankat lähtee kipittämään toiseen suuntaan karkuun. xD Kameran edessä nämä ihme kyllä tykkäävät ahkerasti poseerata, joskus jopa varta vasten uivat vedestä rannalle ja tallustavat viereen ihmettelemään touhujani.

Harmaasieppo teki pesän kasvihuoneeseen ja olen kuvannut niin poikasten kasvua kuin emolinnun puuhia. Linnuille tulisi tietysti suoda pesintärauha, mut isin mukaan harmaasieppo ei helposti hylkää poikasiaan ja suurin osa kuvauksista hoidettiinkin pienen välimatkan päästä kameran zoomia hyödyntäen, että kellään ei ollut sen suurempaa hätää. Emoraukka oli toki aina vähän huolissaan silloinkin kun tiedosti että vain katselin kasvihuonetta vähän matkan päästä, mutta poikasia ei tuntunut haittaavan kuka kasvihuoneeseen saapui ja ne aukoivat nokkiaan tuliaisten toivossa - ainakin siihen asti kunnes saivat silmänsä auki ja näkivät millainen jättiläishirviö heidän alueelleen saapuu joka päivä kastelemaan istutuksia. xD Kuskasin huvikseni pesän lähistölle paarmanraatoja siinä toivossa josko emo haluaisi tarjota niitä poikasille. Paarmat ainakin katosivat, tiedä sitten kelpuuttiko emo niitä oikeasti ruuaksi vai oliko joku tuulenpuuska vaan tiputtanut ne. Pelkäsin että linnut saattaisivat lentää kasvihuoneen lasiseiniä päin, välillä emolintu yrittikin paeta seinän kautta kun satuin tupsahtamaan paikalle, ni siinä piti sitten perääntyä ovelta sen verran että emo pääsi turvallisesti ensin poistumaan. 

Nyt puuttuu sen verran lajitietämystä että osaisin erottaa onko videolla vilahtava pupu rusakko vaiko metsäjänis, pitkät korvat ja häntä viittaavat rusakkoon mutta yleinen ruumiinrakenne on kuitenkin jotenkin jänismäinen. No kuitenkin, tämän pitkäkorvaisen kaverin bongasin yhtenä iltana kukkapenkistä ruokailemasta. Videolla näkyy jokunen orvokkikin menevän suuhun, mut tuossa "hyvin hoidetussa" kukkapenkissä kasvaa myös rikkakasveja ni annoin pupusen ruokailla rauhassa. Ihmeen pitkään pupu viihtyi pihassa, ehdin kuvata siitä kokonaisuudessaan ainakin kymmenen minuutin mittaisen klipin.

Loppuun tuli vielä nopea katsaus postilaatikosta löytyneistä asukeista. Sisiliskoja siellä vilisee melkein joka vuosi, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun kannen avatessa olikin vastassa kyykäärme! En usko että postinjakajan työn riskitekijöissä mainitaan käärmeen puremaa, mutta tämän jälkeen se olisi syytä sinne lisätä. Itteä on tuon jälkeen vähän hirvittänyt katsoa postilaatikkoon ja pelkään että käärme löytyy tyyliin sanomalehden välistä. Isi kertoi kyytapauksesta kaverilleen ja tämä ei uskonut, ni hänelle piti lähettää kuva todisteeksi. .-D

Onkos teillä jotain kivoja eläinhavaintoja tältä kesältä? .-)

Ei kommentteja: