sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Lupaava alku (Viisukatsaus)

Euroviisut eivät saavu vielä useaan kuukauteen, mutta viisufaneille riittää kyllä tekemistä jo nyt mikäli yrittää pysyä kartalla eri maiden karsintakilpailuista, joista suurin osa järjestetään helmi-maaliskuun välillä. Useampikin maa on jo julkaissut karsintakappaletarjontansa, ja nopeimmat maat ehtivät valita edustuskappaleensa jo joulukuun puolella.

Karsintakilpailut

Eri maiden karsintoja on tosiaan tullut taas seurattua. Se on ollut toistaiseksi helppoa kun on vielä sen verran hiljaista että tulee vain yksi show / päivä, mutta Wiwibloggsin viisukalenterin mukaan 11. helmikuuta vaikuttaa kiireiseltä, silloin tulee jopa seitsemän finaalilähetystä, joita pitäisi pystyä vilkuilemaan samanaikaisesti, huhhuh! 

Seuraavaksi olisi luvassa muutama sananen jo nähdyistä karsintakilpailuista ja olen listaillut biisejä ja esityksiä mieleiseeni parhausjärkkään! Merkkasin pokaalilla🏆voittajat, ja ilmaisin peukuilla👍✊👎 tyytyväisyyteni valintaa kohtaan; jos jatkopaikka menee suosikilleni hän saa yläpeukun, nyrkki on neutraalihko muttei silti tarkoita että olisin pettynyt valintaan, ja alapeukku ilmaisee syvää pettymystä.

Ukraina ~ Vidbir (17.12.)

Tilanteestaan huolimatta Ukraina oli pistänyt hyvän shown pystyyn, käsitin että he olivat koonneet lavan kellariin/bunkkeriin, joten siihen nähden esillepano oli vaikuttava. Oli myös ilo nähdä Ukrainan aiempien vuosien esiintyjiä niin juonto- ja tuomarointipuuhissa kuin muutenkin esiintymässä. Kilpailukappaleissa ja esityksissä korostui valitettavan paljon sota ja siihen liittyvät synkät teemat, joten lavalla nähtiin paljon liikuttavan traagisia elementtejä. Onneksi oon dramaattisten esitysten ystävä, joten tummanpuhuvia lavashowta oli kiehtovaa seurata vaikkei siitä ehkä ole sopivaa iloita kun tää tilanne on ukrainalaisille totta eikä pelkkiä vertauskuvia lauluissa. Esitykset siis osuivat nappiin, mutta muuten musiikillisessa mielessä en ollut kovin innoissani, biisitarjonta ei oikein ollut mieleeni. Listasin katselun jälkeen ehdokkaat mieleiseeni parhausjärkkään:

1. Krutь - Колискова
 >> Pysäyttävä kokonaisuus, upeaa. Ilmassa on ehkä liikaa elementtejä maan aiemmista menestyneistä edustajista (teemoina mm. sota, kehtolaulu, "erikoiset" soittimet ja kappaleen rakenne oli aika sama kuin Jamalalla) mutta kokonaisuudessa oli silti jotain erilaista.

2. Tvorchi - Heart Of Steel 🏆👍
 >> Upeasti rakennettu esitys jossa oli kaikki kohdillaan, vautsi! Biisikin herätti kiinnostukseni. Tosi tasoissa ykköseni kanssa, joten iloitsin kun tämä valittiin Ukrainan edustajaksi! Oli kyllä illan parhain esitys, toivottavasti he saavat toistettua sen mahdollisimman samantyyppisesti sitten viisulavallakin vaikka nuo grafiikat joutuu varmaan sensuurin alle. .-c

3. Angelina - Stronger
 >> Mahdottoman reipas nuori tyttö, hän esiintyi vaikuttavasti ja pidin paljon esityksen rakenteesta. Kappalekin oli ihan jees, lopussa toistuvat huudahdukset olivat tosin hieman yksitoikkoisia. Tosi harmi että hän jäi viimeiseksi, tää ois ansainnut parempaa! >.-/

4. OY Sound System - Ой, тужу
 >> Laulaja on tosi asiansa osaava ja hänen esiintymistään oli ilo katsella. Biisi on mielenkiintoinen mutta alkaa loppua kohden toistaa itseään liikaa. Järkytyin hieman tämän huonosta sijoituksesta, olisi nimittäin luullut että tällä olisi päästy kärkikahinoihin.

5. Jerry Heil - When God Shut The Door
 >> Näen miksi tästä on povattu ennakkosuosikkia, mutten itse ollut niin vakuuttunut. Esitys oli toki hyvä ja näkee että tällä halutaan herättää huomiota kaikin tavoin, mutta lavakikkailu ja asusteet eivät juuri tuoneet laulajaa esille niin vahvassa valossa kuin olisi toivonut.

6. Demchuk - Alive
 >> Näistä kymmenestä kappaleesta tämä oli lähimpänä omaa musiikkimakuani. Pidin myös esityksen tunnelmallisuudesta ja efekteissä oli onnistuttu. En silti toivonut tälle kovin vahvasti jatkopaikkaa, koska tarjolla oli parempiakin kokonaisuuksia.

7. Fiinka - Довбуш
 >> Olin kuunnellut Ukrainan biisit läpi kertaalleen ennen esityksien katsomista, ja Довбуш oli ainoa kappale jonka tunnistin kuulleeni aiemminkin, eli mieleenjäävä biisi. Tää oli ihanan menevä ja värikäs piristysruiske kaikkien niiden synkkien soundien keskelle ja erottui tyylillään muusta joukosta edukseen.

8. Tember Blanche - Я вдома
 >> Ihanan lempeä välibiisi synkkien kappaleiden keskelle. Miellyttävää kuunneltavaa vaikkei erotukaan tarpeeksi joukosta.

9. Moisei - I’m Not Alone
 >> Hieman vaisu aloitus ja näki suoraan ettei tällä olisi mahdollisuuksia.

10. 2Tone - Квітка
 >> Ei oikein herättänyt kiinnostusta eikä esiintymispaikka kahden vahvan kappaleen välissä ainakaan auttanut tätä erottumaan edukseen.

---
--
-

Albania ~ Festivali i Këngës 61 (22.12.)

Albanialla ei ollut kovin erottuvia biisejä mut yleisellä tasolla oli ihan mieluista kuunneltavaa, en odottanut että viihtyisin näin hyvin! Monet ovat valittaneet maan tämän vuoden kehnoa tasoa ja minä tykkäsin, kertonee jotain musiikkimaustani. xD Kovin moni biisi ei jäänyt mieleen, mutta poimin muutaman kiinnostavan biisin/esityksen top-listalleni:

1. Gjergj Kaçinari - Dje
 >> Kattelin että onpas tutunnäköinen laulaja ja hokasin sitten että hän sijoittui viime vuonna lemppareideni joukkoon karsintakappalelistallani. Kiva bongata tuttuja, ei yhtään hassumpi tämäkään biisi!

2. 2 Farm - Atomike
 >> Valolaseista tuli heti mieleen ihana Circus Mircus viime vuodelta! Yksi parhaista esityksistä, liikehdintä musiikin tahdissa oli toteutettu kiinnostavasti.

3. Elsa Lila - Evita
 >> Elsa esiintyi aivan naama mutrussa, vielä ylidramaattisemmin kuin maan edustaja Rona Nishliu kymmenisen vuotta takaperin. Kappaleen päättävä vihellyskohta oli tosi random loppukevennys. .-D

4. Urban Band - Në çdo hap
 >> Hyvä biisi mutta laulaja ei kyllä jää mieleen, koska täällä on ollut jo ainaki 5 muuta samannäköistä mustaan pukeutunutta partaheppua. Miten nää kaikki albanialaiset miehet voikin näyttää niin samanlaisilta ulkonäöltään? xD

5. Manjola Nallbani - Duaj
 >> Ensimmäinen esitys jossa laulaja tekee jotain muutakin kuin vain seisoo. Hänen touhuistaan jää tosin hieman jälkeenjäänyt vaikutelma muihin tanssijoihin verratessa.

6. Albina & Familja Kelmendi - Duje 🏆✊
>> Hieman erikoisempi perhekokous. Esitys on oudolla tavalla huvittava, kun vain laulaja eläytyy tosissaan ja muut vaikuttavat olevan vähän pihalla. Toivottavasti he petraavat tästä suorituksesta, tästä tuli nimittäin maan viisuedustaja. Muihin esityksiin verratessa aika ilmiselvä valinta, jälleen draamanainen Albaniaa edustamassa.

7. Fifi - Stop
>> Laulaja luule olevansa jotain vaikkei ole.

---
--
-

Belgia ~ Eurosong (14.1.)

Belgian karsinnoissa jokaisella ehdokkaalla oli kilvassa mukana kaksi kappaletta, joista toisella jatkettiin finaaliin. En kiinnostunut yhdestäkään kappaleesta aiemmin julkaistujen lyhyiden näytteiden perusteella, mutta nyt kokonaan kuunneltuna tämä oli yllättävän kattava biisitarjonta, tykkäsin! Alexander Rybak oli osana tuomaristoa, harmi että finaali oli geoblokattu, esitykset pääsi sentään katsomaan jälkikäteen tuben puolelta, toppini:

1. Chérine - Ça m’ennuie pas
>> Ei yhtään hassumpi biisinen, ranskaksi lauletut viisubiisit ei yleensä ole tämäntyyppisiä. Esityksen lavasteet ovat kammottavia, tätä klubivetoa on paljon miellyttävämpi katsella.

2. Loredana - You Lift Me Up
>> Miellyttävä biisi, esitys oli mielenkiintoinen mutta oudon tummanpuhuva siihen verratessa että kappale on aika kepeä.

3. gala dragot - t‘inquiète
>> Ei musiikkimakuani vastaava mutta ihan kiinnostava biisi - oli tosin hieman kiusallistan kun kappale muuttui puolivälissä Billie Eilish -kopioksi. Esitys elävöitti kivasti kappaletta.

4. Hunter Falls - Ooh La La
>> Reipas biisi ja värikäs esitys, eli ainaskin minua miellyttävä kombo!

5. Gustaph - Because Of You 🏆👎
>> Ilmassa on erittäin vahvat Israel-vibat viime vuodelta, käyköhän tälle sama kohtalo kuin Michael Ben Davidille? Esitys on... hallittu kaaos. Ihan jees biisi, melodiassa on tuttua tuntua ja se vie varmaan siksi mukaansa. Kappale ei silti ollut lähelläkään tämän biisisetin parhaimmistoa kun tarjolla olisi ollut uniikimpiakin kappaleita, joten voitto oli lievä pettymys. Toisaalta iloitsin siltä kannalta ettei Starlings voittanut, se on jo jotain. xD

6. The Starlings - Rollercoaster
>> Ihmettelin pitkään miksi tästä kappaleesta puhuttaessa tuotiin aina ilmi Tom Dicen esitys vuodelta 2010 ennen kuin tajusin, että hän onkin itse asiassa toinen laulajista, ei kyllä ole yhtään tunnistettavissa. xD Finaalin tylsin biisi, huh ettei mennyt jatkoon (oli vain pisteestä kiinni)!

---
--
-

Ei alun perin pitänyt mainita UMK-kappaleista vielä mitään, mutta kun tämän postauksen työstö on taas hieman venähtänyt suunnitelmaani pidempään ja kun kaikki kappaleet ovat jo kerran julki, olisi outoa sivuuttaa koko asia. .-D Biisikattaus ei ole kummoinen ja itellä on vähän sellainen kutina ettei Suomi välttis läpäise edes semifinaalia - aikaistahan se on vielä sanoa ja esityskin merkkaa paljon, mut me aika harvoin erotutaan esityksen puolesta eduksemme Euroviisuissa. Tuntuu että Suomen parin vuoden hyvä putki on "nostanut suomalaisille viisumenestyksen päähän" eikä kannata automaattisesti odottaa finaalipaikkaa. Toki toivon viisumenestystä omalle maalle, aina kivempi kun ollaan finaalissa! ,-) 

Uskaltaisin väittää että joku kanteleen soittaja pyrki UMK:hon Ukrainan menestyneestä pillipiiparista inspiroituneena, mut ainakaan näiden kappaleiden joukkoon ei ole osunut kyseisen soittimen sointuja. Sen sijaan tämän vuoden UMK-kappaleista on muodostunut ihme tanssijumputuskollaasi, putkeen kuunneltuna suurin osa kuulostaa ihan samalta. En tietenkään taaskaan tuntenut ennalta näitä oman maan artisteja lol, toki Benjamin ja Robin on tuttuja nimiä, mut Benjamilta olen kuunnellut vain englanninkielistä musiikkia ja Robinista tulee puolestaan automaattisesti mieleen hänen lapsilaulunsa, joten aika totutusta poikkeavaa settiä oli näiltä tutummilta nimiltäkin luvassa. Tässä tämän hetken toplistani, katsotaan miten sijat muuttuvat sitten esityksien näkemisen jälkeen:

1. Kuumaa - Ylivoimainen
>> Tykkään tämän trion yhdestä toisesta biisistä eikä tääkään ole hassumpi - tuntuu tosin että kannustan heitä enemmän Tulipalon takia, harmi ettei tästä varsinaisesta kisakappaleesta ole yhtä innoissaan.

2. Benjamin - Hoida mut
>> Ensireaktioni ei ollut hyvä, mut kummasti tälle on lämmennyt useamman kuuntelun myötä ja melkein veikkaisin tästä kattauksesta tälle vahvimmat menestymismahdollisuudet Euroviisuissa. Pelkään vaan et tälle luodaan taas liian kiusallinen ja monimutkainen esitys, joskus vähemmän on enemmän - enkä viittaa nyt vaatetukseen lol. .-D

3. Lxandra - Something to Lose
>> Kaunis kappale ja toimii erittäin hyvin iltakävelymysiikkina, mut pelkään että viisuissa alkaisi vaan tylsistyttää, rauhallinen balladi on aina vähän riskialtis valinta.

4. Keira - No Business on the Dancefloor
>> Laulaja on pätevän kuuloinen, mut enpä tiedä onko kappaleella asiaa viisulavalle. Voi olla muutenkin liian iso harppaus aloittelevalle artistille ja nuorimmille esiintyjille tuppaa käymään Euroviisuissa köpelösti.

5. Robin Packalen - Girls Like You
>> Robinille on ennustettu UMK:sta Rasmusmaista voittoa aiemman suosion takia, mut toivon ettei niin käy koska biisi ei ole kovin hyvä. .-s 

6. Portion Boys - Samaa taivasta katsotaan
>> Mahtipontinen meininki ja biisi kertoo hauskasti suomalaisuudesta ja moni muukin Euroopan maa saa maininnan, joten tää vois ehkä herättää sen kannalta kansainvälistäkin kiinnostusta - mut ei niin paljoa että tätä kannattaisi valita. Kuulee että kappale on rakennettu Euroviisut edellä, ja siltä puuttuu siksi sielu.

7. Käärijä - Cha cha cha
>> Aika erikoinen kappale musiikillisesti, löytyy bilejumputusta ja sit hieman rankempaa settiä ja örinää samasta kappaleesta. Ite en tykkää ja pidin tätä toivottomana tapauksena, mut biisin saama hype yllätti ja suorastaan järkytyin kun joku enteili tämän sijoittuvan top kymppiin finaalissa. Oon parina edellisenä vuonna pystynyt ennustamaan Suomen sijoitukset tosi lähelle intuitioni pohjalta, ja ois tosi jännä olla nyt niin väärässä, en ilmeisesti näe potentiaalia kappaleissa joista en pidä. xD

Moni muukin maa on jo julkaissut karsintakappaleitaan, mutta oon tässä tammikuun puolella jäänyt hieman jälkeen kuuntelussa, joten monia biisejä on vielä koluamatta. Viron kappaleista olen kuitenkin innoissani ja täytyi ihan sen kunniaksi tsekata heidän semifinaalinsa, vaikka yleensä kattelen vaan finaalit näistä viisukarsinnoista. Kaikki suosikkini esiintyivät ykkössemissä ja menivät vieläpä jatkoon, mahtavaa toimintaa Viro. ,-) Laittelen kommenttini esityksistä ja kappaleista kumminkin vasta finaalin jälkeen kun voittaja on selvillä. Sen verran voin kuitenkin vinkata, että jos haluat päästä perille oleellisista asioista kannattaa kuunnella Ollien Venom, tää on selkeä katsojien suosikki ja tykkään itekin! Kuuntelin myös joskus kuukausi sitten Espanjan kappaleet mutten ollut kovin vakuuttunut, joku biisi siellä oli ihan ok mutten edes muista enää mikä. xD

Uusi pistejärjestelmä

Euroviisujen pistejärjestelmään tuli aika radikaaleja muutoksia, sillä nyt pelkät yleisöäänet määrittävät semifinaaleista jatkoon menevät maat (tuomaristo on kuitenkin normisti mukana finaalissa). Tuomaristo voitaisi unohtaa kokonaan, ei tunnu reilulta että muutaman ihmisen raadilla on yhtä suuri päätäntävalta kuin koko kansalla. Olen siis uudistuksesta innoissani, sillä katsojat saavat reilusti lisää päätäntävaltaa ja tämä lisää toivon mukaan esitysten kiinnostavuutta, kun siihen puoleen täytyy nyt panostaa entistä enemmän. Olisi aika hauska jos vaikka tuomariston kestolellikki Ruotsi ei pääsisikään varmuudella semifinaalia pidemmälle muahaha, tosin se on kyllä yleensä myös katsojien suosiossa.


Jos videot eivät näy, klikkaa tästä ja tästä!

^Nämä videot havainnollistavat millaisia muutoksia 100% yleisöäänet olisivat tehneet menneisiin viisuihin, eli mitkä biisit olisivat jääneet pois ja vaihtoehtoisesti ketkä olisivat ansainneet paikkansa finaalissa tällä uudella pistejärjestelmällä. Toki tuomaristo on pelastanut jokusen oleellisen biisin, mutta yleisellä tasolla katsojien lista on parempi. Ja jos tätä miettii Suomen kannalta niin meidän menestymismahdollisuudet voisi nousta, sillä usein katsojat olisivat laskeneet Suomen finaaliin, mutta tuomaristo on ollut jarruttelemassa.

Viisukausi 2023 on vasta alussa ja luvassa on vielä paljon jänniä juttuja!! .-)

Ei kommentteja: