lauantai 30. huhtikuuta 2022

Huhtikuun viisuraportti

Euroviisuihin on enää kaksi viikkoaaaAA! En malta odottaa ja samaan aikaan tuntuu etten ole vielä valmis lol. .-D Tällä kertaa viisukatsauksessa on luvassa lista tämän vuoden biiseistä videomuodossa, ja lisäksi ennustellaan semifinaalien monia mahdollisuuksia.

Top 40 Euroviisubiisit

Mielenkiintoista huomata miten paljon biisien paikat heittelehtivät listalla, kun ei itsestä kuitenkaan juuri tunnu että mielipide muuttuisi jatkuvasti. Suurimmat nousut ja laskut selittyvät sillä, että oon nyt kuunnellut enemmän kappaleita kokonaisuudessaan ja oppinut tuntemaan ne paremmin, kun viimeksi tiesin uusimmista biiseistä vain pätkän kertosäettä. Spotifylla on tapana tunkea soittolistoilleni tiettyjä kappaleista useammin, ja oon yllätyksekseni tykästynyt tämän myötä muutamaan sellaiseenkin biisiin joista en alkujaan välittänyt.


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Kuten ennenkin tämä lista perustuu 100% pelkästään kappaleiden hyvyyteen, ja sitten Euroviisujen jälkeen teen päivitetyn version, jossa vaikuttaa 50% kappale ja 50% esitys. Jätän myös sanalliset kommentit vasta tätä jälkimmäistä listavideota varten.

Semifinaali-ennustukset

Eli tarkoitus olisi tehdä omia päätelmiä semifinaalien jatkoon menijöistä, ja olen järjestellyt kappaleet eri prosenttilokeroihin sillä perusteella, miten uskon niiden menestyvän. Lisäksi olen merkannut alleviivaamalla kummastakin semistä omat kymmenen lemppariniani, jotka näkisin mielelläni jatkossa.

100 % ~ Ei epäilystäkään, aivan satavarmasti jatkossa:

  • Ukraina: Kalush Orchestra - Stefania
  • Norja: Subwoolfer - Give That Wolf a Banana

Mikäli Ukraina ei mene jatkoon pelkästään sympatia-äänien puolesta auttaa heidän massasta erottuva kappaleensa pisteiden keräämisessä. Norja on toinen varma jatkopaikan ansaitsija, koko Subwoolferin konsepti on nerokas ja Norja saa senkin puolesta huomiota, että on ykkössemin loppupään ainoa reipas biisi.

70 % ~ Näilläkin on hyvät mahdollisuudet menestyä:

  • Alankomaat: S10 - De diepte
  • Liettua: Monika Liu - Sentimentai
  • Albania: Ronela Hajati - Sekret
  • Latvia: Citi Zēni - Eat Your Salad
  • Kreikka: Amanda Tenfjord - Die Together
  • Itävalta: LUM!X ft. Pia Maria - Halo
Alankomaat, Kreikka ja Itävalta vaikuttavat olevan yleistasolla pidettyjä, joten näiden uskoisi siltä kannalta pärjäävän hyvin. Itävallasta on tosin noussut epäilyjä sillä perusteella, etteivät DJ:t menesty Euroviisuissa kovin hyvin eikä Pialla ole paljoa esiintymiskokemusta. Esiintymisjärjestys saattaa kuitenkin pelastaa tämän, sillä Itävalta on kahden tylsän kappaleen välissä. Liettua ja Albania ovat kummatkin uniikkeja ilmestyksiä lavalla ja tulevat taatusti erottumaan joukosta. Sijoitin aluksi Latvian alempaan lokerikkoon, mutta esiintymisjärjestystä katsoessa heidän leikkisän hullu lavashownsa tulee olemaan täysi vastakohta heitä ympäröiville voimanaisille ja jää hyvin todennäköisesti mieleen (tai vaihtoehtoisesti unohtuu).

50 % ~ Rajatapauksia, todennäköisesti sijat 9-12:

  • Moldova: Zdob și Zdub & Frații Advahov - Trenulețul
  • Kroatia: Mia Dimšić - Guilty Pleasure
  • Portugali: Maro - Saudade, saudade
  • Armenia: Rosa Linn - Snap
Vaikka Zdob și Zdubilla on jo kaksinkertaisesti aiempaa kokemusta, ei juuri tämä kappale ole parasta mahdollista viisumateriaalia. Luotan kuitenkin että miekkoset järjestävät esitykseen perinteiseen tyyliinsä jotain outoa ja näyttävää, mikä saattaa hyvinkin viedä heidät finaaliin. En näe Kroatian, Portugalin tai Armeniankaan kappaleissa viisupotentiaalia, mutta tässä semissä on niin paljon heikohkoja biisejä, että jotain yllättäjiä tulee pääsemään läpi. Ykkössemin loppupää on täynnä rauhallisia naisballadeja, joten kiintoisa nähdä ketkä tulevat erottumaan edukseen äänestystä ajatellen.

30 %  ~ Jatkoon pääsy epätodennäköistä, mutta saattavat silti yllättää:

  • Tanska: Reddi - The Show
  • Slovenia: LPS - Disko
  • Islanti: Systur - Með hækkandi sól
Tämä satsi on oikeastaan aika samaa sarjaa tuon ylemmän porukan kanssa, mutta ennustan heille hieman heikompia tuloksia. Tanskan energinen tyttöbändi tulee tuskin pistämään tarpeeksi suurta showta pystyyn, ja Slovenian retrobiisi tulee kärsimään saman kohtalon kuin Tanska viime vuonna. Islanti on sitten jatkoa sarjalle "ykkössemin naisballadit" ja joutui muita kohtalontovereitaan alempaan lokerikkoon lähinnä oman musamakuni syrjimänä. 

0 % ~ Ei valitettavasti mitään mahdollisuuksia: .-(

  • Sveitsi: Marius Bear - Boys Do Cry
  • Bulgaria: Intelligent Music Project - Intention
Bulgarian kohtalo oli selvillä heti heidän julkaistua kappaleensa, vaikka siinä vaiheessa muista viisubiiseistä ei ollut vielä tietoakaan. En myöskään näe että Sveitsin kanssa on paljoa tehtävissä. En itse vertaile nykyisiä kappaleita maiden aiempaan tuotantoon, mutta viime vuoden kappaleita muistellessa Sveitsiä ja Bulgariaa kohtaan saattaa olla suuret odotukset, jotka eivät valitettavasti toteudu.

100 % ~ Ei epäilystäkään, aivan satavarmasti jatkossa:

  • Serbia: Konstrakta - In corpore sano
  • Ruotsi: Cornelia Jakobs - Hold Me Closer
  • Puola: Ochman - River
Serbia on jo tähän asti herättänyt niin paljon huomiota ettei sen menestymisestä ole epäilystäkään. Ruotsi on täällä koska Ruotsi, ja Puolaa on ylistetty heti biisin julkaisusta lähtien.

70 % ~ Näilläkin on hyvät mahdollisuudet menestyä:

  • Viro: Stefan - Hope
  • Australia: Sheldon Riley - Not The Same
  • Kypros: Andromache - Ela!
  • Romania: WRS - Llámame
  • Tšekki: We Are Domi - Lights Off
En itse näe Viron, Kyproksen ja Romanian biiseissä mitään ihmeellistä, mutta kaikki muut tuntuvat pitävän niistä, joten... Australian menestymisen pitäisi olla taattu mikäli mukaan saadaan samanlaista dramatiikkaa kuin karsintoihinkin. En tiiä veikkaanko Tšekin menestystä yläkanttiin siksi että pidän itse kappaleesta, mut on jotenkin sellainen mielikuva että tämä on ihan pidetty yleisellä tasolla.

50 % ~ Rajatapauksia, todennäköisesti sijat 9-12:

  • Malta: Emma Muscat - I Am What I Am
  • Suomi: The Rasmus - Jezebel
  • Belgia: Jérémie Makiese - Miss You
  • Azerbaidžan: Nadir - Fade To Black
Maltan biisin sanoma voi puhutella ja Emma esiintyy kehnohkojen kappaleiden välissä, jolloin huomio saattaa siirtyä enemmän häneen. Olin UMK:n jälkeen tosi optimistinen Suomen finaalipaikan suhteen, mutta nyttemmin on alkanut epäilyttää, sillä biisin vastaanotto ei ole ollut parhain ja Italian voiton jäljiltä rokahtavalla kappaleella osallistuminen on pienoinen riski. En tiedä millaista esitystä The Rasmus on kaavaillut viisulavalle, mutta UMK:n taustagrafiikat eivät ainakaan sinällään taida sopia lavalla olevan "pömpelin" ollessa tiellä, joten toivottavasti kaikkea ei ainakaan lasketa niiden varaan... Nää loput Belgia ja Azerbaidžan on vaikeasti ennustettavissa, en jotenkin ite saa otetta näistä kappaleista ni sijoitin ne tänne välinaastoon.

30 %  ~ Jatkoon pääsy epätodennäköistä, mutta saattavat silti yllättää:

  • Montenegro: Vladana - Breathe
  • San Marino: Achille Lauro - Stripper
  • Irlanti: Brooke - That’s Rich
Montenegro ei ole kerännyt tähän mennessä kannattajia, mut live-esitys saattaa toimia hyvänä tukena ja vahvistaa kokonaisuutta, mutten silti uskalla veikata kovin hyviä prosentteja. Esitys tulee olemaan myös San Marinon valttikortti, joskin epäilen että rokahtava kappale nähdään Måneskinin matkijana ja jää vähällä huomiolle. Irlanti ois päässyt kerrankin helppoon semiin, mutta heidän oma kappalevalintansakaan ei ole vahvimmasta päästä, joten tästä tuskin hyvää seuraa. .-D

0 % ~ Ei valitettavasti mitään mahdollisuuksia: .-(

  • Pohjois-Makedonia: Andrea - Circles
  • Israel: Michael Ben David - I.M
  • Georgia: Circus Mircus - Lock Me In

Tää tulee olemaan onneton trio, voivoi. Elättelen silti salaa toivoa siitä, että kiinnostava esitys voisi pelastaa Georgian. </3

Esitykset tulevat tietenkin vaikuttamaan lopputulokseen älkääkä muutenkaan ottako näitä subjektiivisia ennustuksiani todesta (vaikka viime vuonna veikkaukseni olivat aika hyviä lol). Tänä vuonna kappaleiden taso ei ole kovin kummoinen eikä mua erityisemmin stressaa edes kenenkään epäsuositun suosikkini kohtalo, mut eiköhän siinä semifinaalien tulosten julkistusvaiheessa ehdi silti kokemaan pettymyksiä ja epäreiluutta. xD

Tutustutaan kilpailijoihin

Biisien kuuntelun lisäksi on hauska tutustua esiintyjiin erilaisten kulissien takaisten videoiden myötä, toivottavasti tänä vuonnakin tehtäisi jotain Looklabin kaltaisia haastatteluja. Erityisesti Chanel, Monika Liu ja WRS vaikuttavat ihanilta persoonilta! 

On myös pakko kiinnittää huomiota siihen seikkaan, että esiintyjien joukossa on kaksi mysteeribändiä: Subwoolferin taustatarina avaruudesta saapuneista keltaisista susista on erikoinen ja oikeastaan vasta nyt tajusin alkaa miettiä, miksei Euroviisuissa nähdä useammin tällaisia trollaustarkoituksessa luotuja kuvitteellisia hahmoja? Pelleilybiisejä ilmenee aina toisinaan, mut en ainakaan tähän hätään muista, että Lordin tai Verka Serduchkan jälkeen viisulavalla oltaisi esiinnytty maskien tai kuvitteellisten identiteettien takaa. Kumpanenkin menestyi vieläpä hyvin, joten outoa ettei tätä ole tajuttu matkia aiemmin. .-D 

Myös Circus Mircus piilottelee todellista henkilöllisyyttään, eikä bändin jäsenistä tiedetä muuta kuin että he ovat sirkuskoulupudokkaita, tosin kertomuksen paikkansapitävyyttä on kyseenalaistettu ja epäillään että bändi olisi Georgian vuoden 2016 tyypit eri nimen takana. Valtaosa tuntuu intoilevan susi-duosta, mut täytyy myöntää että oma huomio on enemmän sirkuspoppoossa, heistä ei vaan voinut olla pitämättä tämän jälkeen (koska Backstreet Boysistä pitävät on automaattisesti hyviä tyyppejä. xD) Circus Mircus on myös tähän mennessä ainoa tämän vuoden viisuesiintyjistä, joilta olen päätynyt kuuntelemaan muutakin musiikkia viisubiisin lisäksi (ellei The Rasmusta lasketa ku heidän biisejä löytyy musakansiosta jo entuudestaan).

Jätän tähän loppuun pari hauskaa videota, mikäli haluat tutustua tämän vuoden esiintyjiin lavan ulkopuolella:

2 kommenttia:

iikku kirjoitti...

Kaunis video! Sun videot on aina niin päteviä ja miellyttäviä! .-) Hauska sit nähdä se sun lopullinen mielipide! .-D Aika hurjia 0%-mielipiteitä, Israel siellä. .-D Mä uskoin Israeliin hyvin pitkään. .--D Hyvin oot kyllä arvannut näitä ennen esitysten näkemistä. .-D

Kasa kirjoitti...

Oi kiitos, hauskaa että pidit videosta! Joo kiinnostaa itteäkin millainen lopullisesta listasta muodostuu, en oo vielä aloittanut edes ajatustyötä sen suhteen ni en tiedä vielä itekään. xD Joo kakkossemi oli aika helppo ennustaa, mut ykkösessä tuli niitä odottamattomia yllätyksiä... Muiden listoja katselemalla saa aika hyvin vihiä kappaleiden suosiosta, vaikka toki esitys vaikuttaa paljon ni aika epävarmaa arvailua nämä etukäteen tehdyt veikkaukset. .-D Kiitos kommentista! .-)