sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Inhoan uudistettua Bloggeria

Nonni, sain kuin sainkin postausta ulos, en tosin tiedä kuinka kiva tällaista valitusta on lukea... .-D Tarkoitus olisi siis taas ottaa varaslähtö blogmas-haasteen suoritukseen (kivaku joka vuosi menee aikaisemmaksi, ensi vuonna aloitan blogmasin tyyliin kesäkuussa, tai miksei vaan suoraan tammikuussa ni voisin edetä kevyellä 2 postausta / kuukausi rytmillä. xD) En tällä kertaa aseta itselleni mitään päivän tarkkoja postausajankohtia, mutta lähtökohtaisesti pyrin julkaisemaan ainakin 8 tekstiä/kuukausi.

Siirrytäänpä sitten postauksen varsinaiseen aiheeseen: Jokin aika sitten Bloggerin sivupalkkiin ilmestyi "Kokeile uutta Bloggeria!" -painike, jonka takaa pääsi tähyilemään etukäteen, no tätä uutta Bloggeria. Muutoksia perusteltiin mm. parempana mobiilikäyttöliittymänä ja varmaan ylipäätään oli tarkoitus muokata ulkoasua modernimmaksi ja siistimmäksi.

Inhoan kaikenlaisia ohjelmistopäivityksiä kun vanhaan totuttuun tehdään ärsyttäviä muutoksia, kuten vaihdellaan painikkeiden paikkoja yms, mutta täytyy myöntää että ensimmäisinä päivitetyt uudet kommentti- ja tilastosivut ovat paljon toimivampia. Tykkään miten pitkätkin kommentit pystyy nykyään lukemaan suoraan ylläpitäjän hallintapaneelista (vielä kun siihen laitettaisi vastausmahdollisuus niin se olisi täydellinen), ja tilastot ovat nykyään paljon monipuolisemmat + vuosittaisia tilannekatsauksiani tehdessä uusi "viimeiset 12 kuukautta" -näkymä on erittäin kätevä! Mutta heti kun tekstit-sivu meni uusiksi palasin äkkiä takaisin vanhan Bloggerin puolelle.

↑ Uusi ↑
↓ Vanha ↓

Vasen sivupalkki on sentään ennallaan, mutta joidenkin tärkeiden painikkeiden paikkoja on muutettu, esim. "Näytä Blogi", ja juuri näitä kuvia ottaessa joutui hetken aikaa etsimään mistä uuden Bloggerin puolella nykyään löytyykään "Näytä julkaistut tekstit" -ominaisuus. Myös uuden postauksen luomispainike on siirtynyt, mutta sentään tuo on parempi kuin alkuperäinen muutos, missä uusi nappula oli oikeaan alareunaan laitettu oranssi plussa, se oli tosi hämäävä ja palasinkin vanhan bloggerin puolelle juuri siksi etten löytänyt ollenkaan painiketta uuden postauksen luomiseen.

Varmaan silmiinpistävin uudistus on nuo kuvat postauksien otsikoiden kohdalla, mikä näyttää visuaalisesti toki pirteämmältä, mutta kuvat vievät valtavasti tilaa: Ylemmässä kuvassa näkyy vain viisi uusinta postausta, kun taas vanhalla näkymällä postauksia mahtui ruudulle paljon enemmän, ja ite tykkään juurikin "kaikki esiin" -periaatteesta, ihan vaan koska tietokonehiireni rulla ei toimi. xD Uusi tyyli ei myöskään näytä kovin edustavalta kuvattomissa blogeissa, jolloin kuvan sijasta postauksen otsikon ensimmäinen kirjain näkyy suurennettuna. Toivoisin että näiden kuvien kokoa joko pienennettäisi tai sitten asetuksiin tulisi mahdollisuus ottaa kuvat kokonaan pois käytöstä.

Uuden Bloggerin ylhäällä oleva "Haku"-toiminto on surkea, eikä se tuo esiin haluamiani postauksia vaikka kirjoittaisin postauksen otsikon sanalleen oikein (tai sit käytän sitä väärin). Toimiva hakutyökalu olisi todellakin tarpeen, sillä uusi Blogger lataa näkyville vain murto-osan teksteistä kerralla, ja jos jotain liian vanhaa postausta yrittää etsiä selaimen "ctrl+f"-toiminnolla ei mitään löydy, kun Blogger ei enää automaattisesti lataa sataa viimeisintä blogitekstiä näkyville. Tämä tuottaa ongelmia varsinkin Mourun puolella, missä esim. hoitajien kaappeja päivitetään usein, ja olis kiva että ne löytyisi helposti. Pitäisi kai nähdä itse sen verta vaivaa että kävisi lisäämässä kaappeihin samat tunnisteet mut nääh, rasittavaa.


↑ Uusi ↑
↓ Vanha ↓

Siirrytään seuraavaksi tarkkailemaan kirjoitustilaan tulleita muutoksia. Työkalut ovat menneet melkein kokonaan uusiksi, sentään symbolit ovat melko helppotulkintaisia, joten jo ensi näkemältä tietää suunnilleen mitä mistäkin tapahtuu. Itelle anteeksiantamatonta on kuitenkin oleellisten työkalujen piilottaminen: Vanhassa HTML-painike on selkeästi esillä, mutta uudessa se on kätketty tuon kynäpainikkeen taakse. Lisäksi uudessa työkalurivissä tila loppuu kesken, ja viimeiset jutut on piilossa pistepainikkeen takana. Inhoan ylimääräisiä klikkauksia, ja yksikin ylimääräinen klikkaus koettelee hermojani. Kyllä, olen tosissani. .-D Kirjoitustilassa häiritsee myös ylärivin painikkeiden supistaminen. Tallennusnappula on esimerkiksi piilotettu esikatselun pudotusvalikkoon, ja vaikka Bloggerissa onkin automaattitallennus kaipaisin tätä nappulaa takaisin kädenulottuville.

Kaikista kauhein on uusi kuvatyökalu: Kuvien lisääminen ei onnistu enää suoraan kopioi+liitä-tyylillä, koska tällöin Blogger luo automaattisesti kuva-albumin googletilille ja tallentaa leikepöydällä olevan kuvan sinne tilin muistia viemään. Alhaista, mielestäni moiseen pitäisi kysyä lupa (tyyliin "luodaanko kuvillesi albumi?") eikä automaattisesti olettaa että käyttäjä haluaisi käyttää sitä kuvamuistinaan, koska itellä kuvat on jo valmiiksi säilössä erillisellä kuvahostisivulla Imgurissa, eikä tälle Blogger+G-tili -yhdistelmälle ole kohdallani tarvetta. Jokainen kuva täytyy siis lisätä yksitellen url-osoitteen kautta, miten olen tämän blogin puolella yleensä toiminutkin, mutta homma menee hirmuisen työlääksi kuvapainotteisissa blogeissa, kuten Simsseilyissä ja Mourussa. Lisäksi Blogger pakkokeskittää ja laittaa automaattisen linkin kaikkiin lisättyihin kuviin, jotka pitää sit erikseen kumota. Täytynee varmaan opetella kuvien lisääminen suoraan HTML-koodiin, koska en jaksa sitä hidasta kuvanlisäysikkunaa ja kaikkea ylimääräistä klikkailua, arrg...

Uusi HTML-tila on sentään kätevä erilaisten värikoodien kanssa, joskin harmittaa että kun koodista etsii jotain tiettyjä elementtejä "ctrl+f"-hakutoiminnolla (käytän esim. säätäessä useamman kuvan kokoa tai tekstipätkien väriä yms.) nollautuu haku jokaisen HTML:ään tehdyn muokkauksen myötä, mikä hidastaa työskentelyä. Myös muokattavasta tekstistä poistumiseen tarkoitettu vasemmassa yläreunassa olevan nuolinäppäimen käyttö alkoi jo lyhyen kokeilun jälkeen tulla yllättävän luontevasti, vaikka uusi vipu on aivan päinvastaisessa paikassa kuin aiempi "sulje"-painike.

Blogger tarjosi vielä hetki sitten mahdollisuuden palata "Vanha Blogger" -näkymään, mutta nyt se on poistettu kokonaan ja kaikki pakotetaan käyttämään uutta versiota. Onneksi selaimeni muistista löytyi vielä linkki "Legacy Bloggerin" puolelle, ja olen yhä onnistunut tätä kautta hakkeroimaan tieni itselleni mieluisamman käyttöliittymän puolelle, mut ootan jo kauhulla sitä päivää kun tämäkään ei enää onnistu. Vinkiksi jos joku muukin ikävöi vanhaa Bloggeria: Mene haluamasi blogin hallintanäkymään ja kopioi osoitteessa oleva ID-numerosarja ja lisää se tähän linkkiin:

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=(lisää tähän blogisi ID-numerosarja)&useLegacyBlogger=true#allposts

^Käytä omalla vastuulla, ties mitä yhteensopivuushäiriöitä näiden eri versioiden välille vielä muodostuu, mut itellä ei ole ainakaan tähän asti ilmennyt ongelmia ja kaikki tehdyt muutokset päivittyvät kummankin version puolelle normaalisti. Vanha Blogger on ehdoton valinta jos suunnittelen lisääväni postaukseen useamman kuvan kerralla yms, mut pelkässä tekstin kirjoituksessa ei ole niin väliä ja käytän sitä versiota joka nyt sattuu milloinkin avautumaan.

Muutoksiin ja päivityksiin sopeutuu onneksi ajan kanssa. En sitä paitsi ollut aluksi tämän "nykyisen vanhan" Bloggerinkaan fani ja kaipaan edelleen tätä kätevää etusivua, missä oli listattuna kaikki blogit ja lukuluettelo samassa paikassa, nykyään unohdan aina tarkkailla lukuluetteloa kun sitä ei tyrkytetä automaattisesti silmilleni. Tuolta etusivulta oli myös kätevä valita mihin blogiin haluaa tehdä muokkauksia, nyt käytössä ollut "viimeisimmäksi päivitetty blogi ekana" oli ärsyttävä kunnes Fiku vinkkasi että selaimeen kannattaa suoraan kirjoittaa sen blogin nimi mitä aikoo mennä päivittämään, kätevää!

Kuulisin mielelläni muidenkin Bloggerin käyttäjien mielipiteitä näistä uudistuksista, joten pistä ihmeessä kommenttia mikäli aiheesta löytyy jotain sanottavaa!

2 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Mulla päivitysten tekeminen on jääny nii harvakseen, etten ees muistaa, mikä on vanhaa ja mikä uutta 😅

Kasa kirjoitti...

Ite käyn puolestaan päivittäin Bloggerissa ni pienetkin uudistukset huomaa heti. .-D Kaitpa tämän uudenkin kanssa pärjäilee... Kiva kun jätit kommenttia!