lauantai 20. helmikuuta 2021

Top 7 UMK-biisit

Suomen Euroviisuehdokkaasta päätetään tänään UMK-finaalissa, joten ajattelin nyt listata kappaleet parhausjärjestykseen oman mieleni mukaan. Tää on uskomatonta ja erittäin harvinaista mut tykkään kaikista biiseistä joko kuunneltuna tai sitten puhuttelevien sanoitusten kautta. 

Uuden Musiikin Kilpailussa on tänä vuonna monipuolinen kappalevalikoima laajalla skaalalla eri musiikkityylejä ja esiintyjiäkin löytyy sooloartisteista bändeihin unohtamatta pyrkijöitä naapurimaista. Naispainotteiseen viime vuoteen verratessa meno on tällä kertaa maskuliinisempaa, saa nähdä kääntyykö se tälläkin kertaa vähemmistön eduksi. Kappaleet ovat keskenään tosi erilaisia, mutta samalla kaikkia yhdistää enemmän tai vähemmän melankoliset sanoitukset.

Lie on kappaleena vähän vaisu ja helposti unohtuva, minkä takia joudun sijoittamaan sen viimeiseksi. Kappaleen sanoma on kuitenkin tosi vahva, toivottavasti se välittyy myös esityksestä. Odotan Oskun livevetoa myös siltä osin että haluan päästä kuulemaan miten tuo hänen upea rakeinen äänensä toimii!


Mielenkiintoa riittää ensimmäiset puoli minuuttia, sitten kertosäe latistaa tunnelmaa eikä kappaleesta paljastukaan enää mitään uutta sen jälkeen. Biisi on kuitenkin peruskivaa kuunneltavaa ja pidän kappaleen asenteesta ja sanoituksista. Mulla on Laurasta vähän ristiriitaiset fiilikset siinä mielessä että hän on edustanut aiemmin Euroviisuissa Viroa ja tällainen "maan vaihto" tuntuu hassulta, vaikka eihän se todellakaan ole mikään ennenkuulumaton käänne ja menee vähän samaan sarjaan kuin se miten samana vuonna saattaa kilpailla saman säveltäjän/sanoittajan useampi biisi eri maissa.


Kappale ei ole ulospäin mikään tajunnan räjäyttävin kuuntelukokemus, mutta sen ydin piileekin sanoituksissa. Poimittakoon kappaleesta minianalyysiin muutama värssy: "Mut levyille jää ääni / vaikka maallinen muoto häviää", "Jos vielä kerran tämä mies päätyy iltauutisiin", jotka kuvastavat sitä surullista seikkaa miten artisti tuntuu saavan kunniaa työstään vasta kuolemansa jälkeen. Se on toki tarkoitettu kauniiksi huomionosoitukseksi, mutta miksi täytyy odottaa toisen kuolemaan eikä osoittaa arvostustaan silloin kun tämä on vielä elossa? Itselleni tuli tästä heti mieleen ajankohtaisena esimerkkinä Pave Maijanen, ja hauskasti Dannykin mainitsi saman nimen yhdessä haastattelussa.  Petyn jos Danny ei esiinny hauta-arkussa.


Ihanaa että Aksel sai viime vuoden peruuntuneiden Euroviisujen jälkeen uuden mahdollisuuden kilpailla Suomen edustajan paikasta, sinänsä olisin hyväksynyt reiluuden nimissä jos hänet olisi päästetty automaattisesti jatkoon. Hurt muistuttaa paljon Akselin aiempaa biisiä ja toivon että se kestää vähän paremmin kuuntelua, sillä Looking Back alkoi useamman kuuntelun myötä kyllästyttää. Parasta biisissä on kertosäe, jonka aikana Akselin ihanan herkkä ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa.


Kuuntelin biisin ekaa kertaa sinä päivänä kun (kaikki rakastaa mua lol) Fiku muutti muualle, ja Kelle mä soitan kuvasti senhetkistä fiilistä niin osuvasti etten voinut olla rakastumatta kyseiseen kappaleeseen (koska luon aina tunnesiteen biiseihin jotka saa mut itekemään). En niinkään välitä kappaleen instrumentaalista puolesta, mut Ilta vaikuttaa lahjakkaalta esiintyjältä ja uskon hänen tuovan juuri oikeanlaista kunniaa kappaleelle lavalla.


En ole ysärijumputuksen fani ja arvelin että kertosäkeen toistuva ailovjuu-rallatus kävisi nopeasti hermoille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan tykästyin tarttuvaan biittiin ja jotenkin aina ilahtuu kun biisin kertosäe pärähtää soimaan. Euroviisuissa kuulee yllättävän harvoin räppiä, joten tää biisi voisi siltä osin erottua edukseen, ja englanniksi laulettu kertsi tarjoaa hyvän tarttumapinnan kansainvälisillä markkinoilla. Tykkään erityisesti kun biisiin sisältyy pientä kieliswappausta poikien vetäessä pätkän englanniksi ja Pandora päättää laulun sanoihin "Mä rakastan sua".


Tiesin heti kappaleen ensisävelistä alkaen että tässä se on, paras UMK-biisi! Vaikka oonkin enemmän popimman musiikin perään iski tämä rokkibiisi yllättävän lujaa, varmaankin koska melodia on pidetty tosi korvaystävällisenä eikä kappale ole pelkkää huutoärjyntää ja kimeitä kitarariffejä mikä on mulle musiikillisesti selkeä turn-off. Pidän kappaleen sanomasta, mutten sanoituksista, jotka ovat paikoitellen hieman turhan aggressiiviset makuuni.

Kuten sanoin pidän näistä kaikista kappaleista, joten mun puolesta kuka vaan voidaan lähettää edustamaan Suomea, mut sit jos haluaa saada Suomen finaaliin asti veikkaisin että Blind Channel tai Teflonit + Pandora olisi siltä kannalta turvallinen valinta. ,-)

Kommenteihin saa heittää omia UMK-suosikkeja ja spelulointeja Suomen tämän vuoden viisumahkuista!

4 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Heetkonen, oonko missannut jotain vai oonko muuten vain ulalla, mutta siis asutko nyt siis yksin?
Ite en oo pahemmin tutustunut näihin ehdokkaisiin (koska harvemmin oon kannattanut Suomea euroviisuissa...), mut Sohvaperunoiden kautta pääsin kuulemaan muutamia näistä kappaleista pienet pätkät ja kyllä niiden perusteella ihan oikea voitti. Ehkä Suomella onkin ihan hyvät mahikset tänä vuonna :D

Kasa kirjoitti...

Hah jotenkin odotin että juuri tuo fakta poimitaan postauksesta. .-D Joo asun tosiaan nyt yksin, Fiku muutti tammikuun lopussa muualle. En itekään jaksa yleensä perehtyä Suomen karsintaehdokkaisiin mut nyt oon jostain syystä parina vuonna seurannut UMK-finaalia. Blind Channellin biisillä voisi kyllä olla mahdollisuuksia, mut en silti uskalla toivoa liikoja Suomen menestymisen suhteen. .-D Kiva kun jätit kommenttia♥

Riina kirjoitti...

Joo, ei Suomen menestyksellä euroviisuissa voi hirveesti kehuskella, mutta jos pääsisi ees finaaliin, niin sekin olisi jo jotain :D
Mites on muuten yksinelo tuntunut?

Kasa kirjoitti...

Joo siis sekin on jo jotain että Suomi selviää finaaliin ja sit pisteidenjaossa saa hurrata kun Suomelle kertyy pieniä säälipisteitä. .-DD Tää yksikseen oleskelu on ollut yllättävän jees, et sen puolesta on ihan hyvin sujunut. c-.