tiistai 11. helmikuuta 2014

Opiskelupaikkakunnallani sattunut...

...koulupalo oli ehkä iltapäivän uutisoiduin kotimaan uutinen. Huolimatta siitä, että tämän postauksen avulla asuinkaupunkini on nyt helppo jäljittää, haluan ottaa aiheen esille täällä blogissa.

Tehdään nyt heti selväksi, että 'minun' kouluni ei liekkien uhriksi joutunut, vaan kyse oli eräästä toisesta koulusta. Itse en myöskään tapahtumapaikalla ollut (tosin kuljin ohi melko läheltä), joten tietoni perustuvat kuuleminiini ja lukemiini uutisiin.

Puolenpäivän aikoihin syttynyt tulipalo levisi vanhassa rakennuksessa nopeasti. Osa koulun oppilaista ja henkilökunnasta joutui poistumaan savuisen aulan läpi ryömien mahdollisimman matalalla, eivätkä kaikki saaneet edes ulkovaatteita mukaan. Eihän tänään talven kylmin päivä ollut, mutta kyllä siinä ilman kenkiä alkaa aika äkkiä palella ulkona. Kuolonuhreilta onneksi vältyttiin, ja fyysisiä vammoja tuli vain muutamille, mutta muuten kokemus on voinut monelle olla traumaattinen ja pelottava. Kaikesta huolimatta osa koulun oppilaista osallistuu huomenna pidettäviin yo-kuunteluihin, mikä sinänsä tuntuu aika villiltä moisen koulupäivän jälkeen. Tulipalo on saatu hallintaan, mutta sammutustöiden viimeistely tulee kestämään aamuyöhön saakka. Ei ole varmaa, saadaanko koulua korjautettua pahojen vaurioiden takia.

Tänään keskustassa kävellessäni näin parin paloauton kiitävän ohi, ja iltapäivällä haistoi ilmassa olevan savunhajun selvästi. Mielessä kävi, että tulipalo olisi yhtä hyvin voinut sattua minun koulussani. Koulussa olleiden paloharjoitusten aikana homma on tuntunut turhalta, sillä olen aina miettinyt, ettei mitään todellista vaaratilannetta tule, mutta kaikki on mahdollista. Tulipaloja sattuu melko usein, mutta nyt kun sellainen tapahtui aivan lähellä, avasi tapahtuma silmäni ja mietin asiaa jonkin verran päivän aikana.

Tajusin, miten onnekas olen tämän pienen elämäni aikana ollut, kun en ole joutunut kokemaan vastaavanlaista tilannetta koskaan tässä julmassa maailmassa. Usein löytyy valittamisen aihetta, vaikka kyse olisi jostakin aivan mitättömästä asiasta. Valittamisen sijaan meidän kannattaisi olla kiitollisia siitä mitä meillä on, sillä suurin osa ongelmista on todella mitättömiä. Tietysti ihmiset reagoivat asioihin eri tavalla, enkä halua vähätellä kenenkään ongelmia, mutta aina on hyvä muistaa, että asiat voivat olla paljon huonomminkin.

Tällainen aihepostaus tällä kertaa. Mulla olisi ollut vielä lisääkin valmiiksi kirjoitettua tekstiä, mutta taidan laittaa ne julkaistumaan jossakin toisessa postauksessa myöhemmin, kun eivät oikein tämän vakavahkon postauksen jatkoksi sovellu. Katellaan laitanko loppuviikosta tulemaan niitä. .-)

Kysymys lukijoille:
Olitko kuullut tuosta koulupalosta?
Vaihtoehto 1: Joo. .-s
Vaihtoehto 2: En. .-o

Ei kommentteja: