tiistai 27. helmikuuta 2024

UMK ja muita viisukarsintoja

Oli tarkoitus katella viisukarsintoja tänä vuonna vaan rennolla otteella ilman että rupeen kirjoittamaan arvioita tai järjestämään kappaleita parhausjärjestykseen, mut ehkä just se ettei ollut paineita tehdä mitään saikin innostuksen automaattisesti nousemaan.

Päädyin tällä kertaa tekemään listat videomuodossa, se on siitä kätevä ettei oikeastaan tarvi kirjoittaa perusteluja kun videolta saa suoraan esimakua kappaleesta. Päästäkseni mahdollisimman helpolla vohkin materiaalit suoraan Misja Eurowizja -kanavan tekemistä recap-videoista, joten suuri kiitos ja kunnia myös heidän vaivannäölleen. Säästää aikaa kun ei tarvi ladata videoita erikseen ja käyttää aikaa pätkimiseen, vaikka himpusti harmittaa ettei saa valikoitua mielestään näytettä. Jostain syystä äänenlaatukin tuntuu kärsivän kun klipit pyöräyttää Canvan kautta..

En oo mitenkään järjestelmällisesti seurannut kaikkea, silloin tällöin vaan katellu kun on tullut sopivaan aikaan. Listat ovat katselujärjestyksessä, eli saatte odottaa hetken ennen UMK-analyysejä (paitsi jos rullaatte suoraan alas.)


---
--
-

Vidbir


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Ukrainan karsinta oli tuttuun tapaansa pullollaan draamantäytteisiä kappaita ja nää tummanpuhuvat esitykset puree toki muhun. Kaikkein parasta oli kappaleiden viittomakielinen "selostus", viittoja eläytyi biiseihin paremmin mitä itse esiintyjät ja olisi ollut tyyliin paras valinta maan viisuedustajaksi. xD <3 Tällä kertaa show sisälsi jopa englanniksi selostetun version ja oli kiva ymmärtää sen myötä myös tuomariston kommentit. Tai kiva ja kiva, he arvostelivat kaikkea kappaleiden kannalta epäolennaista kritisoidessaan esim. yhden esiintyjän vaatteita (joissa ei ollut mitään vikaa), pitäytykää sillä omalla alueellanne eli musiikissa ja antakaa toisten pukeutua miten he tahtovat. Ylipäätään aika ikävä että haetaan viihdettä kritisoinnista ja tuomareiden "mitä sinäkin täällä teet?" -asenne oli julma niitä artisteja kohtaan, jotka olivat esittämässä itselleen merkityksellistä teosta ja sitten se haukutaan lyttyyn.

Olin katsoessa hieman huolissani, sillä ennakkosuosikin aseman saaneet Alyona & Jerry eivät olleet yhtään mieleeni varmaan ku jäi jo viime vuodesta traumat Jerrystä. He sitten tietenkin voittivat ja ovat tällä hetkellä voittaja-ennakkosuosikki, arvatkaa olenko innoissani.. Ziferblatin sija kärsi hieman listallani, sillä alan aina inhota automaattisesti tuomariston suosikkia. .-p Ei, en ole seonnut (ainakaan toivottavasti) päästäessäni Nazvan ykköseksi. .-D He saivat kritiikkiä että eihän Ukraina voi tällaisella hetkellä osallistua moisella kappaleella, mut minust tää oli ihan asiallinen huvittelubiisi ja esitys oli tosi mukaansa tempaava. Innostuin jopa vahingossa biisistäkin kun se soi viime viikolla randomisti bussimatkalla. XD

Melodi Grand Prix


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Yleensä Norja tarjoaa karsintakisoissaan laatukamaa mut nyt oli tosi heikko vuosi. Kappaleet eivät ole kovin kummoisia ja eikä suurin osa esityksistäkään napannut. Voi tosin johtua siitä että tää oli päivän toinen karsintakisa ja mielenkiintoa oli sen vuoksi vaikeampi pitää yllä. Olin voittajastakin vähän pettynyt ja Gåten sija jäi ehkä hieman liian alhaiseksi tuolloin kun laadin listajärkän järkytyksen alaisena. xD Silleen joo kiinnostava biisi ja esityksessä oli hieno ulkoasu, mut tuntui että 30 sekunnin aikana oli nähnyt kaiken ja toivon että esitykseen keksitään jotain lisää sitten viisulavalla (vaikka se taitaa olla turha toivo, Norja mokaa jostain syystä aina esityksen siirtämisen isommalle lavalle).

Hieman harmitti päästää KEiiNO tokaksi koska ärsyttää tuo heidän yhtyeensä nykyinen meno, kun Alexandra omii yksin valokeilan 95% esityksestä ja muut joutui esiintymään seinän takana. Heidän tekemisestään ei enää välity yhteishenki samalla tavalla kuin ennen. Vähän sellainen haisu että tää oli vika kerta kun he yrittävät viisuihin tällä kokoonpanolla ja Alexandra saattaa pyrkiä jatkossa omillaan eteenpäin. Ihmettelin myös Erikan menestystä sillä ressu on lavalla kamalan kankea. Gothminister on ykkösenä pelkästään esityksen vuoksi ja erityisesti tässä harmittaa kun siitä on valittu tosi tylsä näyte, ei nimittäin näytä yhtään vaikuttavalta tuon perusteella. xp

Uuden Musiikin Kilpailu


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Biisien taso ei ollut vahvimmasta päästä mut useimmissa esityksissä oli onnistuttu sen verran hyvin et oli ihan mukava katella. Kuumaan ja Benjaminin yhteisesitys alussa oli hauska idea, siithän sais jatkossakin hyvän ohjelmanumeron et aiemman vuoden kilpailijoita muistettaisi vastaavanlaisen medleyn merkeissä!

Ykkösen valinta oli vaikea, sillä 3 kappaleista oli herättänyt hieman kiinnostusta, ja sit juuri nämä samaiset kolme biisiä saivat kylkeensä illan parhaat esitykset, et yritä siinä sitten laatia parhausjärjestys kun kaikki oli kokonaisuudessaan käytännössä yhtä hyviä. xD Windows95manin voitto ilahdutti erityisesti siksi kun oletin ettei heillä olisi mitään mahdollisuuksia. Tää Suomen valinta tuntui järkyttävän muita ja maailmalla päivitellään sitä millaiseen suuntaan Euroviisut on menossa kun asiallisuudesta ei ole enää tietoakaan, mut mun mielestä tää on vaan hauskan ivallinen viesti Euroviisujen tuomaristolle: "Me tehdään asioita tyylillämme eikä yritetä mielistellä teitä pisteiden toivossa." Toivottavasti Euroopalla on sen verran huumorintajua et saadaan Suomi taas finaaliin. <3

Piti nyt ihan näistä Suomen omista kappaleista kirjoitella vielä erikseen pienet kommentit:

♪ Sini Sabotage – Kuori mua // Vähän epälooginen mutta kuitenkin ihan kiinnostavan yllätyksellinen sekamelska sekä biisi että esitys. Sanoitukset on paikoillen aika nokkelat.

♪ Cyan Kicks – Dancing With Demons // Tykkäsin kun esitys päästiin kokemaan lähietäisyydeltä, kuin oltaisi oltu bändin mukana hengaamassa lavalla! Kiva että esityksessä korostettiin itse bändiä eikä niin laskelmoidun visuaalista puolta kuin viimeksi.

♪ Jesse Markin – Glow // Kappale on miellyttävä mutta sen olemassaolon unohtaa helposti, eikä esityskään ollut kovin huomiota herättävä. Ei sovi viisulavoille mut kelpaa hyvänmielen chillailutaustamusiikiksi.

♪ Mikael Gabriel ft. nublu – Vox Populi // Esitys toimi yllättävän hyvin ja oli korokepöytineen hauskan ajankohtainen pressavaalien myötä! Biisissä häiritsee kertosäkeessä alkava jumputus, sitä ennen melkein pidin kuulemastani.

♪ Sara Siipola – Paskana // Mua on alusta asti häirinny biisin nimi, ei niinkään siks että käytetään rumaa sanaa, vaan häirisee toi essiivin -na-pääte, pelkkä "paska" näyttäis paremmalta tai sitte pidemmin "oon paskana". Voisin kappaleen nimeämispäätöksen lisäksi kritisoida myös sanoituksia, mut enköhän valittanut jo tarpeeksi, muuten kukaan ei usko et tää oli listallani tokana. xD 

♪ Sexmane – Mania // Sexmanen tuotanto ei juurikaan ole mieleeni, mut Mania on yksi hänen järkevimmistä kappaleista joita oon kuullu. Esitys oli tosi nääh, niillä letkuilla ei ollut mitään virkaa ku hän ei temppuillu niillä, jos lavalle tuo akrobatiavälineitä niitä pitää osata myös käyttää (vrt. Robinin trampoliini).

♪ Windows95man ft. Henri Piispanen – No Rules // Vähän salaa pidin biisistä ja esityksestä ja luulin olevani ainut joka ajattelee näin, mut nyt alan käsittää etten näemmä ollutkaan. .---D Pöksyt saapuivat näyttävästi lavalle ja ihan paras käänne kun niistä suihkusi kipinähilettä, just tuollaiset odottamattomat käänteet vaikuttaa!

Tässä kaikki tällä erää, mut lisää on tulossa. ,->

Ei kommentteja: