sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Toukokuun Viisuraportti

Top 40 kappaleet finaalin jälkeen

Viisukausi on ohi ja on aika suorittaa lopputyö, eli lopullisen listan julkaisu! Vaikket jaksaisi lukea videolta kommenttejani, voit jättää videon pyörimään lukemisen ajaksi ja saat samalla pikakuunnelman tämän vuoden viisubiiseistä. Sijat ovat määrittyneet 50% biisin mukaan ja toiset 50% tulee esityksestä, joten muutokset ovat paljon radikaalimpia aiempiin listoihin verratessa, joissa katsottiin 100% pelkkää kappaletta. Videon nuottiarvosanat heittelehtivät tarkoituksella miten sattuu, koska järjestys ei ole perinteinen esitys+kappale, vaan eräänlainen välimuoto laatimistani kahdesta erillisestä kappale- & esityslistoista. 

Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Top 3 suurimmat nousijat:

  1. San Marino
  2. Kreikka
  3. Sveitsi

Top 3 pahimmin pudonneet:

  1. Alankomaat
  2. Portugali
  3. Iso-Britannia

Ensimmäistä kertaa ikinä olen samaa mieltä voittajasta, täähän on melkein historiallista. xD Ukraina ansaitsi voiton, ja vaikka se lopulta enimmäkseen poliittisista syistä tulikin olivat biisi ja esitys sinälläänkin tosi laadukkaita ja olisivat taatusti pärjänneet hyvin toisenlaisessakin maailmantilanteessa. Jännä nähdä missä Euroviisut järjestetään vuoden päästä, useampikin maa on jo ilmoittanut halukkuudestaan hostata kilpailua siltä varalta että Ukraina ei kykene isännöimään viisuja.

Hirveetä säätöä

Kun yksi isoista rahoittajamaista pääsee ottamaan vastuun Euroviisujen järjestämisestä on odotukset tietenkin korkealla laadun suhteen, mutta valitettavasti Italia ei hallinnut tehtäväänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Ulkoasuun oli toki panostettu varsin luovillakin ratkaisuilla kun lavalta löytyi pieni suihkulähde ja green room oli ihan virallisesti viherkasvien peitossa, mut aika merkittävä moka löytyi keskeltä esiintymislavaa: Mustasta auringosta oli valiteltu jo harjoituksista lähtien ja mietin ettei se niin paha voi olla, mut parista ensimmäisestä esityksestä meni kyllä valitettavasti fiilis kun huomio kiinnittyi jatkuvasti taustaan. Tosi harmi niin järjestäjiä kuin kaikkia esiintyjiäkin kohtaan ettei aurinkoa saatu toimimaan kunnolla, mut toisaalta ihan kiinnostava uusi elementti että esityksessä mitataan taitoa kätkeä keskellä lavaa oleva moska niin että se näyttäisi luonnolliselta. xD 

Juontajatkin oli ihan pihalla, tiedän että osa mokista oli käsikirjoitettuja, mutta he säätivät kyllä muutenkin. Kun he kertoivat äänestysohjeita tuli sellainen olo että he kertaavat asiaa lähinnä itseään varten kun katsojat olisi jo halunneet mennä eteenpäin. Oli myös sääli ettei esiintyjien kanssa käyty juttelemassa juuri ollenkaan green roomissa, tyyliin UK:n Sam oli ainoa joka sai sanoa jotain, koska oli tuomariston lellikki ja häntä käytiin haastattelemassa kahteen kertaan äänestyksen aikana. Väliaikaohjelmat oli sentään toteutettu hyvin ja on aina kiva kun esiintymään pääsee aiempien vuosien viisukonkareita! Kummastelen tosin ettei Måneskin käynyt esittämässä voittobiisiään, vai missasinko juuri sen kohdan? En myöskään pitänyt ääniefekteistä, mikä on aika ironista siihen nähden että vuoden teemana oli "kauneuden ääni".

Korona näkyi viisuissa

Kaksi vuotta sitten Euroviisut peruttiin koronan vuoksi, ja se oli ilmeisesti vielä vuosi sitten arka aihe, mutta tänä vuonna koronaviitteitä löytyi useammastakin kappaleesta ja esityksestä. Konstrakta kritisoi laulussaan maansa terveydenhuoltoa ja pesi koko esityksen ajan lavalla käsiään, ja Vladanan kappale käsitteli hänen koronaan kuollutta äitiään. Eikä tietenkään sovi unohtaa mitä erikoisimpia maskikyhäelmiä, joiden taakse useampikin esiintyjä kätkeytyi: Löytyi timantteja, susipäähine, kukkaparta...

Top 3 yleisöhetket

Onneksi yleisöön voi aina luottaa tunnelmannostattajana, katsojat tuntui olevan ihan poikkeuksellisen hyvin mukana tänä vuonna. Oli hieno hetki kun yleisön suusta kuultiin "Jezebel"-huudahdus ennen vikaa kertosäettä, samoin he täydensivät hienosti Latvian biisistä sensuroidun "Pussy"n. .-DD En tajua miten Konstraktalla pysyi pokka kun katsojat taputtivat hänen tahdissaan läpi kappaleen, vau.

Semifinaali 1

6/10 ennustamaani biisiä pääsi finaaliin
4/10 toivomaani biisiä pääsi finaaliin

Tää ei mennyt nyt ollenkaan miten olin suunnitellut, en olisi uskonut että koko tylsä kolminaisuus; Sveitsi-Portugali-Islanti pääsisi läpi. Sveitsi oli kyllä hyvä livenä joten siltä kannalta ansaittu finaalipaikka, mut molempia Islantia ja Portugalia ei kyllä olisi välttämättä tarvittu mukaan. Olin myös hieman yllättynyt Moldovasta ja Armeniasta, sillä en ollut esityksien perusteella täysin vakuuttunut, mut tää yllättyneisyys oli siis positiivista sillä tykkäsin kummastakin! Onnittelut Zdob și Zdubille, onkohan tää ennätys et samat tyypit pääsee peräti kolmesti finaaliin saakka esiintymään? Loput jatkoon menneet olikin aika selkeitä; Norja, Ukraina, Kreikka ja Liettua loistivat lavalla! Lopussa jännättiin sitten meneekö vika paikka Alankomaille vai Albanialle kun tilaa ei ollut enää molemmille, erittäin hämmentävää että Albania tippui matkasta. Muista jatkosta karsiutuneista olikin aika selvää etteivät he tule pärjäämään, mut mun puolesta osa tylsästä kolminaisuudesta oltaisi voitu korvata vaikka Latvialla, Slovenialla tai Albanialla, sillä he esiintyivät kuitenkin hyvin. Mut siis yllätykset ovat hauska osa Euroviisuja ja on aina mielenkiintoista kun jotkut altavastaajiksi ennakoidut maat menestyvät täysin odottamatta!

Semifinaali 2

7/10 ennustamaani biisiä pääsi finaaliin
7/10 toivomaani biisiä pääsi finaaliin

Voisi olettaa että olisin tyytyväinen kun kerta seitsemän toivettani selvisi jatkoon, mut esitysten näkemisen jälkeen toivelista meni aikalailla uusiksi. Viro ja Belgia vei ainakin ihan turhaan finaalipaikkoja paljon kiinnostavammilta esityksiltä, Azerbaidžan ja Puolakaan eivät olleet kummoisia. Jatkoon meni hirveesti jo entuudestaan nähtyä, sillä Australia, Romania, Ruotsi ja Serbia eivät juuri olleet muuttaneet esityksiensä rakennetta, eikö niitä artistejakin rupea kyllästyttämään kun joutuu jankkaamaan aina samaa kuukaudesta toiseen? Petyin myös Suomeen, hirvee lasku UMK-esityksestä, vaikka onhan se hyvänen aika huippumenestystä kun saatiin Suomi jo toista kertaa putkeen finaaliin!! Kaikesta tästä tyytymättömyydestä huolimatta tykkäsin tosi paljon tästä semistä, sillä suurin osa suosikeistani esiintyi tässä. Harmi että paljon laadukkaita esityksiä jäi pois; Israel, Georgia, San Marino ja Kypros (vaikka salaa olin tyytyväinen että tää jäi pois muahaha) olisivat puolestani voineet mennä jatkoon.

Semifinaalien pisteet julki!

Euroviisujen jälkeen on parasta kun semifinaalien pisteet julkaistaan ja pääsee vertailemaan maiden menestystä semin ja varsinaisen finaalin välillä + näkee keiden jatkopaikka oli pienestä kiinni. Löysin pisteistä tämmöiset kätevät taulukot, joissa on eritelty jury, televote ja yhteistulos.

Yleisö ja tuomaristo olivat yllättävän yksimielisiä semifinaaleista jatkoon menneistä kappaleista, joskin biisien paikat heittelehtivät aika eri päissä kummallakin listalla. Ykkössemissä katsojat olisivat äänestäneet Albanian finaaliin ja jättäneet Sveitsin pois, ja tuomaristo yritti puolestaan pitää Kroatian puolia ja sabotoida Moldovaa. Kiinnostavana faktana mainittakoon, että tuomaristo sijoitti Latvian korkeammalle kuin yleisö. Kakkossemissä katsojat pelastivat Romanian, ja Azerbaidžan pääsi puolestaan jatkoon pelkästään tuomariston pisteillä, katsojat jättivät sen aivan nollille. Yleisö olisi sen sijaan halunnut Kyproksen mukaan, ja tuomarit fanittivat Pohjois-Makedoniaa. Molemmilla kerroilla tuomariston kymppisijat olivat hilkulla päästä mukaan; Kroatia & Pohjois-Makedonia jäivät yhdenneksitoista. Kummassakin semissä kaksi suosikkiani; Slovenia & Georgia jäivät viimeisiksi, epistä. Dx

Finaali

Silmäillessani etukäteen finaalin kappaleiden esitysjärjestystä aloin tuskailla, miten ihmeessä mielenkiintoa riittäisi melko tylsähkön kappaletarjonnan uusinta-katseluun, mut ei se sit lopulta ollut niin paha. Mikan esiintymisvuoro oli sentään odottamisen arvoinen, tykkäsin kun hän esitti vielä vuosienkin jälkeen ylpeästi eläytyen uransa alkuaikojen hittejä siitäkin huolimatta että ne poikkeavat hieman hänen nykyisestä musatyylistään. Vastajulkaistu Yo Yo on myös hyvä biisi, se on soinut Mikan viisuhosti-matkasta kertovassa MIKAVISION-sarjassa taustamusiikkina niin paljon että biisin julkaisuhetkellä kappale tuntui jo ihan tutulta. .-D Mika oli tietenkin myös suosikkini juontajista, ja tykkäsin kun hänen vastuulleen oli laitettu yhteishenkeä kohentavia repliikkejä. <3 Ja arvasin oikein, ranskapuheet oli jätetty Mikan vastuulle! Muistojen kiteyttäminen esineiksi/kuviksi yms. kuulemma lisää onnellisuutta, joten askartelin itselleni miniversion Mikan esityksessä heiluneista sydänlipuista! 

Finaalin pisteet

Pisteiden julkistaminen on yks suosikkihetkeni Euroviisuissa, koka on kiva seurata kunkin maan pistesaldon kehitystä, jännätä tietenkin voittajaa, ärsyyntyä tuomariston lellikeistä ja bongailla tuttuja kasvoja aiemmilta vuosilta. Erityisesti ilahdutti tietenkin Tixin näkeminen ja tykkäsin myös Islannin puheen aikana ilmenneistä viittauksista maan pariin aiempaan edustuskappaleeseen. .-D

Ukrainan voitto tuli tuskin kenellekään yllätyksenä, mut se millaisella äänivyöryllä ykkössija lopulta lunastettiin oli melkoinen. He saivat katsojilta 439 pistettä (vain 30 pistettä puuttui mahdollisesta maksimipistemäärästä), mikä on suurin televote-tulos kautta aikojen. Iso-Britannian menestys yllätti ja tuhahtelin ennustuksille, joissa maa yltäisi top kymppiin, mut niin vain Englanti olikin yhtäkkiä mukana lopputaistelussa. Norja jäi yllättävän vähille pisteille, samoin Serbia olisi ansainnut enemmän, mutta tuomariston lellikit vei tilaa kärkipaikoilta... Rahoittajamaiden huono menestys on jokavuotinen vitsi, mutta viime vuonna Italia ja Ranska pärjäsi, ja nyt UK ja Espanjakin pääsivät kerrankin sijoittumaan top kolmeen. Saksa onkin sitten enää ainoa nolo, onneksi ei sentään jäänyt täysin nollille, hauska miten he iloitsivat vaivaisista kuudesta pisteestä. x) Suomen sijoitus ei yllättänyt, tiesin että näin tulisi käymään heti kun Suomen edustuskappale oli valittu. Mut pääasia että oltiin mukana finaalissa, se on jo omalla tavallaan voitto!

Erikoista että yleisö arvosti tuomareita enemmän Liettuaa ja Puolaa, nää oli selkeesti tyyliltään tarkoitettu enemmän jurybaitiksi. Tuomaristo oli innoissaan balladeista, mut yleisöltä tuli aika karua palautetta Australialle ja Azerbaidžanille puhumattakaan nollille jääneestä Sveitsistä. Ennen oli viihdyttävää nähdä yleisön inhokit, mut nykyään rupee harmittamaan huonosti menestyneiden puolesta... Pisteitä paljastaessa voisi julkaista samaan syssyyn vaikka kymmenen huonointa, ni sit voitais surra kerralla kaikkia noloja ja keskittyä sen jälkeen voittajan jännittämiseen.

Salaliittoteorioita

1. Ykkössemin tylsä kolminaisuus -> Kolmio -> Illuminati confirmed.
^Ei varmaan vaadi enempää perusteluja. .-D

2. Oon varma, että Mikan keltainen asuvalinta kakkossemin alussa oli tarkoitettu Suomen kannusteeksi!

3. TIX viljeli jo vuosi sitten paljon banaanivitsejä (esim. tämä ja tämä), joten väkisinkin alkaa miettiä, ennustiko hän sattumalta Norjan tämän vuoden banaaniteeman - vai oliko hän kenties itse mukana toteuttamassa sitä? TIX on ilmaissut mahdollisesta kiinnostuksestaan pyrkiä Euroviisuihin uudelleen ja itse asiassa on kierrellyt huhuja, että hänet olisi bongattu Subwoolferin astronauttipuvun sisältä (TIX kuitenkin kiisti huhupuheet). Se kuitenkin tiedetään, että TIX oli viime viikolla käväisemässä Italiassa Efendin kanssa(), joten hän olisi ollut otollisesti mestoilla osallistuakseen susileikkiin. Toisaalta en usko että Andreas lähtisi toistamiseen mukaan erillisen lavapersoonan esittämiseen, hän kun on tuskaillut pelkästään TIX-roolin ylläpidon vuoksi. Mut mistäpä sitä varmuudella voi tietää jos vaikka sudet ja astronautit vaihtuisi joka esiintymiskerralla eri henkilöön? xD

En oo koko viikonloppuna ehtinyt tekemään muuta kuin kirjoittamaan tätä postausta, valmistelemaan tuota top 40 -listaa ja pelaamaan FS:ää (koska siellä oli taas dialogit puoleen hintaan tämän viikon<3), mut onneksi kaikki oli sentään mieluisia asioita niin ei haitannut käyttää niihin aikaa. .-D Huomen on sit varmaan tyhjä olo kun ei ookaan enää mitään selkeää tekemistä rytmittämässä päivää - eiku mitä mä höpisen, huominenhan menee KS-postausta tehdessä...

Ei kommentteja: