sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Euroviisuintoilua

Euroviisuihin on vielä pari viikkoa aikaa, mutta olen ollut euroviisuhypessä jo kolme kuukautta etukäteen. Eli jos asia ei ole vielä tullut selväksi niin kyllä, odotan erittäin innolla tätä vuoden suurinta musiikkitapahtumaa. .-D Kokosin tähän postaukseen seikkoja, jotka tekevät itselleni juuri 2021 viisuista jännän ja odottamisen arvoisen tapahtuman!

Odottavan aika on pitkä
Mitä vanhemmaksi tulee sitä nopeammin aika tuntuu kuluvan, nykyään on silleen "taasko on joulu??!" kun lapsena vuosi tuntui mahdottoman pitkältä ajalta. Edellisvuoden skipatut Euroviisut ovat tuplanneet odotusajan, joten tällä kertaa "joko taas?" fraasi korvaantuu innokkaalla "vihdoinkin!" -huudahduksella. En muista milloin olisin viimeksi odottanut Euroviisuja yhtä malttamattomana, ja luulenkin että pidemmältä tuntunut tauko luo odottamiseen tietynlaista lapsenomaista innostusta. Vaikken vuosi sitten ollut erityisen pettynyt viisujen peruuntumisesta olisi vastaava uutinen nyt katastrofi, joten ehkä tässä kokee nyt jopa uudenlaista arvostusta koko tapahtumaa kohtaan. Ylipäätään mulla on hyvä tuntuma tämän vuoden viisuista ja uskallan jopa veikata, että 2021 Euroviisut tulevat liittymään "kaikkien aikojen parhaat Euroviisut" -listalleni, jolla ovat tällä hetkellä 2007, 2011 ja 2016.

Hyvä biisikattaus
Euroviisubiisien taso tuntuu vuosi vuodelta laskevan, mutta samaan aikaan esityksistä tehdään uuden teknologian myötä entistä näyttävämpiä, joten se tasapainottaa tilannetta juuri sopivasti: Hyvä lavashow voi saada tylsemmänkin biisin vaikuttamaan paremmalta. Tänä vuonna biisitarjonta on kuitenkin omaan makuuni parantunut huimasti, ja kun viime vuonna jaksoin kuunnella kaikki viisubiisit läpi ehkä kahteen kertaan enkä oikein pitänyt edes kaikista top kymppini kappaleista voin nimetä tältä vuodelta yli kymmenen suosikkia. + Lisää tulee toivotavasti vielä esitysten myötä, katselin just kuvia ensimmäisista harjoituksista ja aaa, kaikki vaikutti niinkin pienen näytteen perusteella tosi lupaavalta. .-D

Suomi VS Italia: Rokkitaisto
Siis se tunne kun Suomen biisivalinta menee kerrankin nappiin ja voi olla 100% ylpeä oman maan kappaleesta! Hassua olla kerrankin mukana niiden maiden joukossa joille on tarjolla käytännössä suora paikka paikka finaalissa, kakkossemi on helppo läpäistä ja Dark Side on yleisellä tasolla tosi pidetty biisi. Tältä siis Big5:stä ja muista "eliittimaista" (esim. Ruotsi, Azerbaidžan, Venäjä) tuntuu kun ei tarvitse jännittää pärjäämisen puolesta. Tai oikeestaan musta tuntuu tällä hetkellä aika tyhjältä Suomea ajatellen, stressaan enemmän muiden suosikkieni puolesta. xD 

Suomen lisäksi myös Italia lähetti viisuihin rokahtavan kappaleen, joten näiden kahden maan välillä nähdään varmaankin jonkin verran kilpailua. Seuratessani muiden top-listoja oli Suomi usein kärjessä, mutta Italia sijoitettiin aina vähän ylemmäksi... Toisaalta Suomen biisi on tosi "helposti kuunneltava", ja moni on sanonut ettei tavallisesti pidä sen tyylisestä musiikista, mutta Dark Side iski silti, joten tämä on ainakin jonkinlainen etu. Italia voi olla herkemmin turn off -materiaalia, mutta toisaalta rankemman musiikin ystävät valitsevat ehkä sen suosikikseen todennäköisemmin kuin Suomen. Jännä nähdä kumpi lopulta vetää pidemmän korren!


Måns kuuluu Euroviisuihin!
Heti kun kuulin Måns Zelmerlöwin olevan mukana esiintymässä väliaikanumerossa innostuin tietysti, sillä Euroviisut eivät vain ole kokonaiset ilman Månsin läsnäoloa. <3 Musta on hauska miten Måns on melkein joka vuosi (oon yhä katkera siitä ettei Portugali kutsunut Månsia mukaan >.-( ) voittonsa jälkeen ollut jollakin tapaa mukana Euroviisuissa ja hänestä on tullut suorastaan ikoninen legenda. Ymmärrän kyllä jos tämä ärsyttää joitakin mut itteä ei Månsin fanina haittaa ollenkaan, liputan yhä sen puolesta että Månsista ja Petrasta pitäisi tehdä vakituinen juontajapari Euroviisuihin!

TIX: Ihastuttavan inspiroiva
Joo tiedän, Euroviisuissa kisataan parhaasta laulusta eikä siitä kuka on kiinnostavin henkilö, mutta pakko myöntää että erittäin suuri osa euroviisuintoilustani on pyörinyt Norjan edustajan Tixin ympärillä. Pidän toki Fallen Angelista ja lisäsin biisin musakansiooni jo ennen kuin olin perehtynyt Tixin taustoihin, mutta Tixin kertoessa kappaleestaan sain siihen huimasti lisää tarttumapintaa.

Tehdäänpä tässä välissä pieni testi. Ennen kuin luet eteenpäin katso, Tixin MGP-esitys Fallen Angelista (jos et ole vielä nähnyt sitä):

Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Valmista? Okei, seuraavaksi syötän teille vähän Tix-propagandaa. Haha no ei tässä tietenkään ole tarkoitus aivopestä ketään, kunhan vain haluan hieman avata muutamaan seikkaa, jotka eivät välity pelkästään esitystä katsomalla jos ei tiedä Tixin taustaa. Ainakin itse hämmästelin aluksi montaakin asiaa, kuten miksi Tixillä lukee nimi otsassaan tai miksi hän esiintyy aurinkolasit päässään, entä mikä merkitys alussa olleella ykkösnopan heilautuksella on? Miksi langennutta enkeliä esittävä henkilö ei näytä olleenkaan haavoittuvaiselta, tulee enemmänkin sellainen mielikuva että hän on ns. ulkoiluttamasssa lemmikkidemoneitaan kuin olisi niihin kahlittuna. Paljon kysymyksiä, seuraavaksi vastauksia: TIX on Andreaksen itselleen luoma "superhahmo", jonka itsevarmaan imagoon kuuluvat näyttävät asusteet turkistakista aurinkolaseihin. Samalla Tix kätkee niiden taakse Touretten oireyhtymän aiheuttamaa lihasnykimistä (nk. tic-liike, mistä juontuu myös hänen taiteilijanimensä alkuperä). Tix on esimerkiksi kertonut että hänen on helpompi olla keskusteluissa läsnä käyttäessään aurinkolaseja, koska tällöin hänen ei tarvitse keskittyä kontrolloimaan silmiään. En ole asiantuntija joten en paneudu tähän aihealueeseen enempää, jokainen voi tietty halutessaan googlailemalla lukea Tourettesta lisää. Vielä nopeasti tuosta nopasta, joka symboloi kappaleen saamaa "1/6 -arvostelua" musakriitikoilta, Tix siis lähettää häntä mollannelleille pienet terveiset merkiksi siitä ettei lannistu näiden palautteesta. Jos nyt katsot esityksen uudelleen, näetkö sen uusin silmin? - Ehkä, ehkä et.

Tix on puhunut avoimesti kokemistaan vaikeuksista, mikä ei varmasti ole sattumaa näin Euroviisujen alla, mutta nyyhkytarinoiden kertominen ei todellakaan ole tarkoitettu äänten kalasteluun vaan hän haluaa auttaa muita samassa tilassa olevia jakamalla kokemuksiaan. Tix ei tavoittele voittoa Euroviisuista, vaan hänelle on tärkeintä saada kappaleensa sanoma kuuluviin. Ollessan ehdolla "Norjan Grammy-palkinnon" saajaksi (minkä hän lopulta ansaitusti voitti, yaay!) Tix kertoi ettei tavoittele palkintoja, vaan hänelle voitto on pelkästään se että hänen kappaleitaan kuunnellaan, joten tämä kertonee hänen motiiveistaan Euroviisujakin ajatellen. Toki Tix eräässä haastattelussa mainitsi toivovansa kuulevan ensimmäisen semifinaalin jatkoonpääsijöiden joukossa oman maansa, joten toivotaan kovasti että tämä tapahtuu koska Tix todella ansaitsisi sen (ja koska siitä on myös kiinni suurin osa euroviisuinnostuksestani, eh. xD)

Ihailen ja arvostan Tixissä sitä miten hänellä on kyky kääntää ikävät kokemukset lopulta omaksi edukseen ja hän on uskonut omaan juttuunsa ja tehnyt töitä sen eteen silloinkin kun muut ympärillä kritisoivat. Ja hyvänä bonuksena Tix on kissaihminen, hän puhuu aina tosi kauniisti kissastaan Finduksesta: "He's been my best friend for the last 16 years." ♥ Voin vain kuvitella miten suuri esikuva ja esimerkki Tix on muille Touretten oireyhtymän kanssa kamppaileville nuorille, itelle tulee muuten vaan tosi inspiroinut ja voimaannuttava olo hänen "vaikeuksista voittoon" -tarinastaan. Loppujen lopuksi mulle on ihan sama kuka tänä vuonna voittaa, itelle hienoin asia on ollut löytää Tix ja rakastua hänen persoonaansa ja tuotantoonsa.


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Olin ajatellut koota Tixistä videon johon sisällyttäisin kaikki haastattelujen yms. oleelliset kohdat mutta joku muu ehti ensin joten säästyin vaivalta. .--D (Voi tosin olla että päädyn jossain vaiheessa tekemään oman versioni, siinä saa hyvän syyn katsoa kaikki haastattelut uudelleen!) Ainut asia mikä tuosta videolta puuttuu on kun Tixiltä kysyttiin miten hän juhli syntymäpäiväänsä ja vastaus oli: "Söin kakkua ja nukuin päiväunet kissani kanssa" <- goals.

Euroviisujen myötä Tixistä on tullut saataville ihanan paljon videomateriaalia englanniksi, joten mikäli et ole vielä perehtynyt Andreakseen etkä saanut tämän postauksen videoista jo yliannostusta tarjoan tässä kolme hyvää vaihtoehtoa: 

Jos sinulla on aikaa...
  • 3 minuuttia -> katso Fallen Angelin musavideo, joka käsittelee Andreaksen lapsuutta Touretten oireyhtymän kanssa ja pohdustaa käytännössä koko Tixin alkuperän.
  • 8 minuuttia -> katso The Story Behind TIX, jossa Tix kertoo lyhyesti taustastaan.
  • 40 minuuttia -> katso Tixistä tehty dokumentti, jossa käydään läpi aikalailla kaikki mahdollinen.
Voisin jatkaa suositusten listaa vielä muutamalla haastattelulla ja live- tai musavideoilla, mutta ehkä kuitenkin hillitsen itseni. xD

Ranskan sisällissota
Tänä vuonna kilpakappaleiden joukossa on kolme ranskaksi otsikoitua kappaletta (joista yksi lauletaan kuitenkin englanniksi), jotka kaikki ovat ennakkosuosikkiveikkauksien kärjessä. Ennustuksissa on selviä vaikutteita viimeisimpien vuosien voittajiin, sillä Tout l’Univers on uusinta viime viisujen Arcadesta, klassisempi Voilà vie kuulijansa musiikilliselle aikamatkalle Amar Pelos Doisin tapaan ja Je Me Cassen sanoma huokuu samanlaista naisenergiaa kuin Toy. Pakko ihmetellä eikö ole hieman riskipeliä sijoittaa kärkeen kaksi ranskaksi laulettua biisiä, sillä niiden luulisi kilpailevan keskenään samoista äänistä. Biisien peilaaminen edellisien vuosien voittajiin on vähän tylsä taktiikka ja ylipäätään tuntuu vaikealta uskoa että samanlainen laulu voisi voittaa kaksi kertaa putkeen, jos vertaa voittajien listaa niin harvemmin saman tyylinen laulu on voittanut kaksi kertaa peräkkäin. Vähän sama kun välillä näkee miten jotkut matkii seuraavana vuonna edellisellä kerralla kakkoseksi tulleen ideaa kuvitellessaan nappaavansa voiton sillä tavalla. .-D

Jos mielipidettäni kysytään tästä "ranskakolmikosta" niin Sveitsi on ainakin tylsä, ei mielellään ainakaan sitä voittajaksi. Ranskan biisi ei ole musiikillisesti mieleeni, mutta näen kappaleessa potentiaalia, sillä Barbara eläytyy upeasti esitykseensä. Maltakin on vahvoilla Destinyn esiintymislahjojen myötä, ainakin jos musavideon itsevarmuutta uhkuva tyyli näkyy myös livenä. Ja Destinyn ääni, vaikea uskoa että hän on yksi tämän vuoden nuorimmista kilpailijoista. Mut ehkä näkisin kuitenkin voittajana jotain ihan muuta, en edes osaa sanoa mitä (omia suosikkeja en ainakaan uskalla veikata koska ne nyt ei koskaan pärjää niin hyvin nyyh. xD)


Tähän postauksen loppuun jaan vielä hölmön uneni, harvemmin tulee nähtyä unta Euroviisuista. .-D

Seurasin Euroviisujen ensimmäistä semifinaalilähetystä tosi suurella porukalla, en ole ihan varma oliko kyseessä joku sukukokous vai joku muu ryhmä, sillä paikalla oli niin serkkuja kuin kavereitakin, en kuitenkaan tuntenut kovin montaa paikallaolijaa. Jostain syystä biisien saamat pistemäärät ja sijat julkistettiin heti semifinaalin jälkeen, ja top kolmessa olivat Serbia, Norja ja Venäjä, mikä on outoa siinä mielessä että Serbian pitäisi esiintyä vasta tokassa semissä. .-D Olin iloinen Tixin hyvästä sijoituksesta ja mietin miten turhaan murehdin hänen jatkoonpääsymahdollisuuksistaan kun noin hyvin lopulta meni. Päädyin juttusille jonkun miehen (oon melko varma että se oli Gavinin poikaystävä) kanssa, joka kertoi sukunimekseen jotain tyyliin Skåkarnberg. Hän kertoi myös asuvansa kerrostalossa, johon totesin: "Aijaa, olen käynyt siinä talossa monta kertaa vakoilemassa Hiltsua, hassua ettei tuo sukunimesi ole milloinkaan pistänyt silmään."

^Mistä mä tuon Hiltsun yhtäkkiä vedin ihan tyhjästä mukaan? xD Ihan vaan varmuudeksi täytyy nyt tarkentaa, että olen stalkannut Hiltsua vain julkisilla paikoilla silloin kun käytiin samaa koulua kymmenen vuotta sitten, en sentään seurannut häntä kotiin asti. .----D 

Muistutan vielä tumppiblogini puolella käynnissä olevasta Euroviisuhaasteesta, tämän päivän vastaukseen liittyi muuten Måns. ,-)

Ei kommentteja: