torstai 10. joulukuuta 2015

Juuri kun...

...viikko sitten itkin pitkää kouluviikkoani, niin enkös tällä viikolla päässyt kotiutumaan taas jo keskiviikkona. .-D Meidän englannin ope ei ole paikalla torstaina, joten siitä tuli sitten vapaapäivä, ja aattelin että voisin sit olla perjantainkin poissa/tehdä etänä ja tulla kotiin aikasemmin. ,-D Ens viikolla puolestaan saadaan perjantai vapaaksi, joten pääsen aloittamaan joululoman päivää aikaisemmin, eheh. >.-3 Kun edellisessä postauksessani olin valittanut "rankkaa" uuden jakson lukkariani, niin sen jälkeen luettuani muiden avautumisia pitkistä koulupäivistä oon huomannut ettei mulla ees pitäisi olla mitään valitettavaa, sen verran kevyet koulupäivät mulla loppujen lopuksi on vaikka kaikki aamut onkin aikaisia. Mut tuntuuhan se nyt hyvänen aika villiltä kun on vähänkin enemmän tunteja rentolösöjakson jälkeen. .-D

Koska mulla ei nyt oikeestaan ole kuluneen viikon ajalta kerrottavana mitään kiinnostavia kuulumisia, aattelin että voisin vähän kertoilla lukemistani kirjoista. Oon nimittäin innostunut viimeisen vuoden sisällä lukemisesta! Alkuun vietin aikaa kirjastossa vain silloin kun piti odottaa junan lähtöä tai ajotunnin alkamista, mut nykyään tykkään käväistä kirjastossa myös ennen asunnolle käppäilyä lyhyempinä koulupäivinä. Mulla ehti olla useamman vuoden tauko kirjojen lukemisessa, ja kun joskus varhaisteininä tuli kaikkia nuorten kirjoja enimmäkseen luettua saikin nyt miettiä ihan uudelta kantilta millaiset kirjat voisi kiinnostaa. Päädyin sit tutkailemaan kirjaston "Jännitys"-hyllyjä, ja katseeni kiinnittyi pirteän värisiin Janet Evanovichin kirjoittamaan Stephanie Plum -sarjan kirjoihin. Mä pölisen nyt jotain pientä tästä sarjasta, yritän vältellä isompia spoilereita:

Kaikki alkaa siitä kun rahapulassa oleva Stephanie kiristää serkultaan Vinnieltä itselleen työpaikan tämän takuuluottofirmasta, ja siitä lähtee Stephanien ura takuukarkureiden pidätysvirkailijana, lyhyemmin ilmaistuna palkkionmetsästäjänä, jonka tehtävänä on toimittaa pakoilevat takuuvelalliset poliisille. Kokematon Stephanie on ehkä maailman surkein työssään, mutta siitä huolimatta hän jatkaa hommissa kirja toisensa jälkeen. Onneksi Stephanie saa apua entiseltä ilotyttö-Lulalta, josta sarjan edetessä muodostuukin oikea Stephanien aisapari. Suureksi avuksi on myös palkkionmetsästäjämestari Ranger, ja jopa aseita ja vaarallisia tilanteita rakastava Stephanien isoäiti Mazur tarjoaa välillä apuaan. Stephanie turvautuu myös epävirallisen miesystävänsä poliisi Joe Morellin apuun, kun hänen jahtaamansa rikolliset sattuvat yllättävän usein sotkeutuvan myös johonkin Morellin tutkimaan juttuun. Morellista on apua myös silloin, kun Stephanie tarvitsee väliaikaista majoitusta, seuralaisen vanhempiensa järjestämälle päivälliselle tai kun hän kaipaa sänkyseuraa. Stephanien ja Morellin suhde on pitkin kirjasarjaa melkoista on/off -meininkiä, eikä tilannetta yhtään helpota kun Stephanie huomaa lämpimiä tunteita myös kollegaansa Rangeria kohtaan. Stephanie kohtaa työssään paljon vaaratilanteita kuten erilaisia hiippareita talossaan, siepatuksi joutumista, palkkamurhaajien jahdattuna olemista ja vähintään joka toisen kirjan välein hänen autonsa räjähtää - eikä kertaakaan ole kysymys sattumasta. Stephanien vanhemmat eivät arvosta tyttärensä uutta työpaikkaa, ja varsinkin hänen äitinsä pyytää jatkuvasti Stephanieta harkitsemaan muunlaista työtä ja asettumaan aloilleen perustaen perheen samaan tapaan kuin Stephanien Valerie-sisar, jonka elämä tuntuu olevan niin täydellistä - kunnes tämä palaa yllättäen Kaliforniasta vanhempiensa luokse lapset mukanaan ja ilmoittaa eronneensa.


Kirjasarjoissa on se hyvä puoli, että kun yksi kirja tulee luettua, jatkuu tarina samoilla hahmoilla seuraavassa kirjassa, ja tällöin saa jo valmiiksi pienen tarttumapinnan kirjaan ennen kuin on edes aloittanut sen lukemista, eikä aikaa mene henkilöiden tai paikkojen opetteluun. Uusia lukijoita varten joka kirjan ensimmäiseen lukuun sisältyy pieni tilannekatsaus, jossa selitetään lyhyesti miten nykytilanteeseen on päädytty, joten kirjojen lukeminen järjestyksessä alusta asti ei ole välttämätöntä. Tietysti jokainen kirja tuo mukanaan uusia henkilöitä, mutta loppujen lopuksi liikutaan melko pienissä piireissä. Yksi syy mikä houkuttelee aina edellisen kirjan päätyttyä siirtymään seuraavaan osaan ovatkin juuri kirjan henkilöt, joista tulee jollain tapaa tärkeitä ja heidän kommelluksiaan haluaa seurata jatkossakin. Listaankin tähän muutaman oman lempparini:

Stephanie Plum - Kukapa ei voisi olla ihastumatta tähän säheltävään kirjasarjan päähenkilöön? Stephanie kuljettaa lukijaa mukanaan kirjasta toiseen, eikä hänen seurassaan käy aika pitkäksi. Sinänsä Stephaniella ei ole niin erottuvaa luonnetta kun vertaa kirjan muihin henkilöihin, mutta eipä kai sitä toisaalta tarvitsekaan. 99% Stephanien pidätyksistä epäonnistuu ensiyrityksellä, ja joskus tälle naisparalle jopa toivoisi parempaa onnea.

Albert Kloughn - Nimensä puolesta Kloughn sopisi paremmin töihin sirkukseen kuin asianajajaksi, ja hän saakin kuulla nimestään jatkuvasti klovniviittauksia. Tavattuaan Kloughnin eräiden etsintöjensä yhteydessä, ei Stephanie meinaa päästä uteliaasta miehestä millään eroon tämän tunkiessa mukaan pidätyskeikoille. Kauaa Kloughn ei kuitenkaan juokse Stephanien perässä, mutta mies jää eräästä toisesta syystä osaksi Plumien perhettä. En edes tiedä mikä Kloughnissa teki vaikutuksen, jotenkin hän ehkä on kaikessa sähellyksessään yllättävän paljon minun kaltaiseni ja siksi samaistuttava. XD

Ranger - Tyyliin kaikki kirjasarjan naiset kuolaavat Rangerin perään, enkä minäkään ole poikkeus. XD Tykästyin Rangeriin jo heti kirjan ensimmäisestä osasta lähtien, kun hän avusti aloittelevaa Stephanieta ja oli ihanan sankarillinen. Ranger on varsin salaperäinen eikä kukaan loppujen lopuksi tiedä hänestä paljoa, joten häntä verrataan usein salaisessa lepakkoluolassaan majailevaan Batmaniin, mutta Stephanie onkii pikkuhiljaa sarjan edetessä uusia faktoja miehestä. Vielä yksi maininnan arvoinen asia: tykkään hirveästi Rangerin tavasta vastata puhelimeen yksinkertaisesti tokaisemalla vain "Jou."

Sally Sweet - Mä oon salaa varma, että tämä transvestiittimies on saanut nimensä The Sweet -yhtyeen mukaan. .-D Sallyyn tykästyin paljolti suloisen nimen perusteella (Sweeeeet). Aluksi Sally on osa rockyhtyettä, mutta siirtyy myöhemmin koulubussin kuljettajaksi. Sallysta saadaan apua niin pulmatilanteiden ratkaisuun kuin varjostuskeikoillekin - ja myös häävalmisteluihin. Sally esiintyy sarjassa harmillisen harvoin, mutta ehkä hänestä kuullaan vielä lisää..

Vaikka kirjasarja onkin sijoitettu "Jännitys"-kategorian alle, ei kirjojen meno ja jännät kohdat juurikaan minua hätkäytä, varmaankin siksi että seuraamissani tv-sarjoissa olen tottunut paljon pahempaankin. Muutenkin vaaratilanteisiin suhtaudutaan kirjassa enemmän huumorilla, mikä ei minuun niinkään iske koska köyhä huumorintajuni. Kirjojen rikokset ja juonikuviot ovat siinä mielessä onnistuneita, ettei loppuratkaisua ja syyllistä pysty päättelemään etukäteen (tai ainakaan minä en siihen pysty, tai sitten en vain jaksa ajatella tarpeeksi .-D) joten meno on kiinnostavaa seurattavaa aina viimeiseen lukuun asti. Ehkä ainoa huono puoli tämmöisissä jatkuvissa sarjoissa on se, ettei kukaan päähenkilöistä kuole, ja se syö paljon jännitysfiilistä kun tietää etukäteen, ettei Stephanielle käy kuinkaan vaikka hän joutuisi minkälaiseen pinteeseen tahansa. Kirjaston tarjonta päättyy tällä hetkellä kymmenenteen osaan, joten sen pidemmälle en ole päässyt lukemaan, vaikka kirjoja on enlanniksi julkaistu jo yli kaksikymmentä. Saa nähdä palaanko sarjan pariin vielä myöhemmin lisäkäännösten ilmestyttyä. Mahdollisesti.

Tästä tulikin sen verran asiaa etten taida sotkea muita kirjoja mukaan tällä kertaa, ehkä myöhemmin sitten. .-D Heii, ja jos joku muu on näitä Stephanie-kirjoja lukenut niin kerro ihmeessä oma mielipiteesi, olisi kiva kuulla! Mä popitan seuraavaks Månsin parissa, ja ärsyilen vähän sitä että cdon.com pihtaa tilaamani Månsin Perfectly Damaged -levyn lähettämistä. Kaikki muut on jo postitettu (15-30 päivän tilaustuotetta lukuunottamatta) paitsi sitä. .-<


Kysymys lukijoille:
Tuttu kirjasarja onko?
Vaihtoehto 1: Joo
Vaihtoehto 2: Ei

Ei kommentteja: