perjantai 28. heinäkuuta 2023

ESC 2023: Katkerat lopputunnelmat

Sainpas viisulistani valmiiksi niin päästään lopultakin käymään läpi tämän vuoden Euroviisujen jälkipuinnit. Kirjoitin suurimman osan postauksesta jo toukukuussa viisujen jälkeisenä päivänä, mikä näkyy ruotsivihana lol, mutta oon sentään jo päässyt asiasta yli niin ettei se harmita, MUTTA Loreen ei silti ansainnut voittoa.

Aloitellaan siitä top-listasta! Tein aika pienen infoboksin kun ajattelin etteivät lyhyet kommenttini vie paljoa tilaa, mutta vähän ahtaalle meinasi välillä mennä, toivottavasti saa selvää. Kommenttien lyhentäminen sai myös jotkin mielipiteeni kuulostamaan aika töksäytyksiltä ilman pehmentäviä välilauseita, joten ihan varuiksi ilmoitan etten vihannut niitä biisejä joista tullut mitään positiivista sanottavaa. x) Hmm, omasta listasta jäi joiltakin osin vähän tyytymätön maku suuhun mutten rupea sitä enää tässä vaiheessa muokkaamaan ja vaihtelemaan kappaleiden paikkoja, eli mennään tällä:


Jos video ei näy, klikkaa tästä!

Euroviisujen lopputulos oli pettymys... Suomen kohdalle ei osu ihan joka vuosi näin selkeitä voittomahdollisuuksia ja sitte Ruotsi ihan kiusallaan pistää yliarvostetun tuomariston lellikin maansa edustajaksi, epistä. Ja joo, itekin sijoitin omalla listallani Tattoon korkeammalle kuin Cha Cha Chaan, mutta kyseessä on sentään oma maa ja voitto vietiin niin törkeästi suoraan nenän edestä + alan aina automaattisesti vihaamaan tuomariston lellikkejä pisteiden jaossa. Kaiken tämän lisäksi ärsyttää Loreenin ylistäminen kahdesta voitosta ja samaan aikaan hän vielä saavutti Irlannin voittotilastoissa. Jep, en todellakaan iloitse toisten puolesta. .---D Kukahan muuten mahtaa olla seuraava viisuartisti, joka pääsee liittymään tähän tuplavoitto-klubiin? Tällä hetkellä ainoa hyväksi näkemäni asia Ruotsin voitossa on mahdollisuus siitä, että Måns (ja Petra) pääsisi taas juontamaan Euroviisuja, joten valitkaahan juontajanne ensi vuodelle huolella!

Viihdytti kun Ruotsin ansaitsemia pisteitä tarkastellessa Loreen sai pisteitä kaikkien maiden tuomareilta ja yleisöltä, PAITSI Suomen puhelinäänestäjät olivat ovelasti taktikoineet ja jättäneet ainoana Ruotsin pisteittä. Todellakin boikotoidaan tarkoituksella pahinta vastusta naapurissa muahaha. x) Loreen ei muuten saanut yleisöäänestyksessä yhtään täysiä 12 pisteen settejä, kun taas Suomelle niitä tuli peräti 18 kpl. Areenan yleisökin huuteli äänekkäästi Cha Cha Chaata pitkin iltaa ja oli huvittavaa kun Loreen voittonsa jälkeen kiitteli kohteliaasti Liverpoolia vaikka oli ihan selvää että yleisöllä oli eri suosikki. Miettikää miten hienoa olisi, jos tämän vuoden tapaan voittaja (Ruotsi) ja yleisön suosikki (Suomi) lähtisivät järkkäämään seuraavan vuoden viisuja yhdessä niin kuin nytkin UK ja Ukraina tekivät. Lievittäisi ehkä vähän tätä ilmaan jäänyttä katkeraa Suomi vs Ruotsi -draamaa. Ihan sääntöjen mukaanhan Ruotsi voitti, mutta sen oikeudenmukaisuutta on pakko kyseenalaistaa kun yleisön suursuosikki jyrättiin muutamasta henkilöstä koostuvan tuomariston mielipiteellä, joka ei ole milloinkaan puolueeton kun on Ruotsista kyse.

Käärijä-raasu pahoitteli jälkikäteen ettei tuonut lupaamaansa voittoa, ei hänellä todellakaan ole mitään anteeksipyydettävää, sillä hän teki parhaansa ja on valitettavasti normaalia että tuomaristo lellii Ruotsia. Käärijän kasaama pistesaldo 376 on viime vuoden Ukrainan jälkeen toisiksi suurin televote-score (ihan samat pisteet sai myös Portugalin Salvador voittokappaleellaan vuonna 2017). Varoittelen jo etukäteen kaikkia viisuhuumaisia suomalaisia, sillä tästä kakkossijasta otetaan taas ensi vuonna takapakkia, mutta Suomi on ollut Euroviisuissa tosi vahvoilla nyt 2020-luvulla: ollaan päästy joka kerta finaaliin ja kahdella kertaa sijoittuttu jopa top kymppiin. Todennäköisesti tämä on vain väliaikaista tuuria lol, mutta haluaisin uskoa että Suomen toinen Euroviisuvoitto ei ole välttämättä kaukana. Antaa Ruotsin juhlistaa Waterloo-50-vuotis-kekkereitä, tähdättäiskö me sitten puolestaan oma juhlahetkemme vuoteen 2026? ,-) Oisko tän Käärijä-ilmiön jälkeen liioiteltua muokata Maamme laulun sanoituksia tyyliin: "Oi maamme Suomi synnyinmaa, soi sana kultainen: niinku cha cha chaa, ei laaksoa ei kukkulaa jne..." xD

Nojoo, vaihdetaanko jo aihetta ja tarkastellaan Suomen ja Ruotsin lisäksi muitakin pistesijoja top kympistä? Israel pääsi kolmanneksi mistä hieman yllätyin. Koko biisi oli joo rakennettu näyttävää liveshowta ajatellen, mutten odottanut että näin päälle liimattu konsepti vetoaa saman verran tuomaristoon ja yleisöön. Omalla listallanikin maa sijoittui aika hyvin koska sekä kappale että esitys olivat osaltaan hyviä, mutten oikeastaan ollut edes tämän fani. Myös Italia sai tuomareilta ja yleisöltä saman verran pisteitä vaikka olisi luullut että tämä olisi vakuuttanut enemmän tuomareita. Hei onnittelut Mangolle, sija nousi muutaman pykälän sitten hänen ensimmäisen kertansa! Erikoista ettei tuomaristo tukenut juuri yhtään Norjaa, Alessandran vokaalit eivät tosin aivan yllä studio-olosuhteiden tasolle livenä, mutta hyvä kummiskin että yleisö näki tässä potentiaalia. Samaten katsojat pelastivat Ukrainan, jonka esitys oli upea vaikka sitä oli jouduttu aika paljon sensuroimaan, kehotan ehdottomasti katsomaan tästä myös karsintakisaversion. Tuomaristo piti sitten puolestaan Belgian, Viron ja Australian puolia - ihan ansaitusti. Hauska miten tuomariston liittyminen äänestykseen jopa nosti Viron ja Belgian sijaa semifinaalin tuloksiin verratessa, mutta Australia ei saanut yhtäkkiä ollenkaan yleisön tukea, vaikka oli semissään ekana.

Olipahan viisut.

Ei kommentteja: