maanantai 11. syyskuuta 2023

ESC 2018: Top-lista + awards

Onko järkeä aloittaa taas uusi Euroviisuihin liittyvä postaussarja vaikka edellisetkin on vielä kesken? Miksipä ei! Tällä kertaa luodaan katsaus yksittäiseen vuoteen kerrallaan, ja jaan videomuodossa päivitetyn top-listan sekä palkitsen suosikkejani eri kategorioissa.

Yleensä huomioin viisuaiheisia top-listoja tehdessä vain kappaleen ja esityksen, mutta nyt pisteytän myös sanoitukset ja visuaaliset efektit/grafiikat. Muutama sananen arvostelumetodeistani:

Kappale: Niin kuin ennenkin menemme musiikkimakuni mukaan, ja hieman kärjistäen tämä tarkoittaa usein poikabändien lellimistä. Pidän rempseästä kitarapopista, mutta myös popsekoitteiset rock ja punk -kappaleet ovat usein mieleeni - kunhan meno ei ylly liian raskaaksi. Kaikki liian huomiota herättävä on puolestaan miinusta: örinä, ooppera ja turhan tuhti instrumentaali - toisaalta tällaiset kappaleet ovat usein mieleenjääviä. Toinen ääripää eli tylsät balladit eivät myöskään herätä usein kiinnostustani, mutta oon huomannut niiden yllättäen paranevan ajan kanssa, kun kappaleen oppii muistamaan eikä se unohdu taustalle.

Sanoitukset: Oon sen verran laiska kuuntelija etten seuraa tietoisesti rimmaavia sanoja tai loppusointuja, ja liian monimutkaiset kielikuvat usein vain hämmentävät. Siksi on parempi jos kappaleella on selkeä sanoma, vaikka toki samat sanoitukset voivat sopia useaan eri kontekstiin. Pidän usein inspiroivista ja voimaannuttavista sanoituksista, toisaalta myös synkistelybiisit iskevät hyvin.

Esitys: Päätekijä on se miten hyvin mielenkiintoni pysyy yllä koko kolmen minuutin ajan, joten lavalla on parempi tapahtua jotain muutakin kuin pelkkää seisoskelua. Ylipäätään arvostan jos laulaja tekee laulamisen lisäksi jotakin muuta samanaikaisesti, kuten tanssii tai soittaa jotakin instrumenttia. Toisaalta välillä pelkästään hyvät kuvakulmat luovat enemmän tunnelmaa kuin suurieleiset efektit. Vahtaan myös paljon välittyykö biisin tunnelma laulajan elekielestä, sillä hyvä esitys kuvastaa tietenkin kappaletta.

Visuaalisuus: Tämä kytkeytyy vahvasti yhteen esityksen kanssa, sillä kivat taustagrafiikat parantavat katselukokemusta ja niiden avulla on helppo korostaa kappaleen huippukohtia. Joskus jopa koko esitys saattaa olla rakennettu grafiikkojen varaan. Myös valot ja liekit yms. kuuluvat tähän kategoriaan. Oon siinä mielessä yksinkertainen että mua on helppo miellyttää pelkästään sillä että graffat ovat kivan väriset yms. .-D

Perinteisen top-listan lisäksi kokeilin myös ensimmäistä kertaa palkintovideon tekemistä. Awards-videoissa on useita kategorioita, ja valitsen jokaisessa erässä top 3 -ehdokkaat, minkä jälkeen voittaja paljastuu.

Rohkenin myös jollain ihmeellä laittamaan nämä videot YouTubeen julkiseksi, joten tein ne sen takia englanniksi. Pääasiallinen tarkoitus olisikin julkaista näitä videoita tubessa, joten en välttis tee niistä täällä blogin puolella jatkossa erillistä mainintaa (toisaalta miksipä en hyödyntäisi helppoa postausaihetta "tuplapostaamalla" videoita, no katotaan ny).

Eiköhän sitten päästetä teidät vihdoin katselemaan! Videoista voi jättää palautetta joko tänne blogiin tai sitten YouTuben kommentteihin. 


Jos videot eivät näy, klikkaa tästä ja tästä!

Ei kommentteja: